тренирай

Картофите като първокласен източник на въглехидрати

Няма коментари
Сподели с приятели
Публикувано на 03 фев. 13 от Александър Георгиев

Съставянето на един хранителен режим не е лесна работа.Дали искаме да стопим мазнини или да натрупаме мускули, то трябва да обърнем сериозно внимание на храната.

Не е тайна, че от доброто хранене зависи дали ще имаме успех в залата или не.Важно е да се храним с натурални и органични продукти,чрез които да си набавяме така нужните ни съставки. Нека днес се спрем на един източник на здравословни и полезни въглехидрати.

Картофите, са една от основните храни от хилядолетия насам. Те са и съществен елемент в здравословното хранене, както и един от източниците на въглехидрати за бодибилдерите. Въпреки,че във фитнес фолклора "пилешки гърди с ориз" е най-споменаваната храна, то картофите не са за подценяване.Дори напротив, картофите за мен са по-добър източник на въглехидрати от ориза и по-ниският им гликемичен индекс е само една от причините за това.

картофите

Съществена част от самия картоф се състои от вода, като в процентно съдържание водата е близо 80%. Въглехидратното съдържание е грубо 18%. Също така в картофите се съдържа и 2% висококачествен растителен протеин. Протеина, който имаме тук е с много добър аминокиселинен профил, което е допълнителен бонус към първокласните въглехидрати които приемаме.Също така картофите са богати на витамини, като витамин С и минерали като Калий.

Нека обобщя, с един килограм картофи, ние ще приемем 180 гр сложни въглехидрати и 20 гр първокласен протеин. Това прави картофите, като много добър избор за храна. И тук нямам в предвид само "малко гарнитура". Най-добре е картофите  да бъдат приготвяни чрез варене или печене, и в никакъв случай пържени. Пържените картофи са много вкусни, но са такава калорийна бомба, че ако прекалим трудно ще се справим с последиците.

Картофите се съчетават много добре с риба, пиле,свинско,извара и дори с яйца. Като последната комбинация увеличава биологичната стойност на яйцето с над 30%. Всеки сам може да си измисли разни рецепти и начини да си приготви вкусни ястия, а ако се чудите откъде да започнете вижте моите предложения тук и тук.

 

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Почти всеки трениращ във фитнес залата знае, кое е Джон Сина. Знае, че е сред най-известните кечисти в света, знае и... Прочети повече
Биг Рами е сред най-масивните културисти днес. Той успява да изкара на сцената физика от над 130 кг, с която печели редица титли, сред които... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Както не веднъж сме коментирали, закуската заедно със след тренировъчното хранене са най-важните за деня. Нека да поговорим за закуската. Тя... Прочети повече
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Препоръчано от Тренирай.БГ
Разкарай мазнините Влез в най-добрата си форма!

Тук ще намерите всичко необходимо, което ви трябва, за да изградите мечтаното тяло. Да разкарате мазнините и да направите своята най-добра версия!

Научи повече
С добавени 15 тренировъчни програми

Може да нямаш отлична генетика, може да нямаш идеални условия, пари или каквото се сетиш....Но имаш мускули, а те могат да бъдат развити!

Научи повече
Супер Тренировъчен Наръчник

Книга с инструкции за всяко упражнение във фитнес залата. Научи как най-ефективно да натовариш мускулите си!

Научи повече
Бодибилдинг без стероиди

BRAWN е знание, което не може да се получи от съвременната бодибилдинг литература. BRAWN е основата, на която всеки, който иска да изгради мускули без стероиди трябва да стъпи.

Научи повече
Виж още