Да закусим както трябва

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Кой каквото и да говори, закуската е най-важното хранене за деня. Има една китайска поговорка, която ще цитирам по памет "закуската изяж сам,обяда раздели с приятел, а вечерята подари на врага".
Е разбира се не можем без вечеря, особено когато тренираме, но замисъла е ясен ЗАКУСКАТА Е НАЙ-ВАЖНОТО ХРАНЕНЕ ЗА ДЕНЯ.
И така, какво да ядем. Нека помислим, станали сме от сън,предстои ни цял един ден,а последното хранене е било преди 8-10 часа и най-вероятно сме изпаднали в катаболно състояние. ОК, трябва ни първокачествен протеин и добро количество смес от прости и сложни въглехидрати.Защо пък прости,нали трябва да ограничаваме сладкото? Както и в друга статия съм пояснявал има две хранения в които може да си позволим прости въглехидрати, сутрин и след тренировка.
Днес ще ви предложа закуска, която може да покрие тези изисквания.Тя е доста обикновена направена без излишен професионализъм, но много полезна. Ето и предложението:
- 3-4 препечени пълнозърнести филийки
- 1 чаена лъжичка конфитюр за всяка филийка
- 2 твърдо сварени яйца
- 1 чаша обезмаслено прясно мляко
- чаша кафе
Това е всичко необходимо. Лесно се приготвя и има много по приятен вкус, от стандартните яйчени белтъци с овес. Тази закуска ще ви даде отличен старт за деня.
Съдържание:
- Белтъчини - приблизително - 25-30 гр
- Въглехидрати - приблизително - 75-100 гр
- Мазнини - приблизително - 12-15 гр
- Калории - приблизително - 500 - 650
Посочените стойности са приблизителни и зависят от количеството филийки и тяхната големина, както и големината на яйцата. Нека тези стойности бъдат просто като ориентир.Важното е, да схванете идеята.
На тези, които решат да опитат, желая приятен апетит!
И аз си правя подобна закуска. Само, че малко по "мощна".
2 пресечени филийки с конфитюр или фъстъчено масло.
3 сварени яйца.
1 домат
100 грама шунка/пушени месо
Понякога 50 гр извара
Чаша мляко:)
Приготвяне и ядене около 30 мин 🙂
Здравейте бих желал да попитам(ако има запознати разбира се)Закуската ми сутрин е Овесени ядки(не финни)С прясно или кисело мляко.Въпроса ми е че доста хора споделят,че овесът трябва да се накисне с вряла вода и т.н.Трябва ли да разбирам,че е необходима някаква обработка за почистване или нещо такова,понеже аз просто вечер смесвам овеса с прясно или кисело мляко-прибирам в хладилника и на сутринта закусвам..А и също така чувал съм че меда и прясното мляко правят не особено добра комбинация:)
Ще ти кажа само ,че е въпрос на вкус дали го киснеш,набъбваш или като мен слагаш в пасатора няма кой знае какво значение!
Някои казват,че когато е набъбнал във вода е по лесен за храносмилане
Ако нямаш проблем с това значи всичко си е ок!
Аз го пасирам буквално с кисело мляко и става лесно за пиене!
Лично мнение. Това с закуските сигурно могат да си го позволят хора, които сутрин имат време. Ако работиш, трябва да водиш деца на градина, училище, как ще стане?!
Аз от години пия кафе с 2 лъжички захар и шоколадова вафла, кроасан или шоколад до 60 гр. Държи около 4 часа, а след като организма ти свикне, метаболизма също се настройва. Освен това, час след закуската може да си направиш от добра до тежка тренировка.
За това ползвам миксер, мляко, плодове, мед и овесени ядки - 2 минути приготвяне и 30 секунди изпиване!
Някой спомена палачинки.. кой не ги обича.:)
Вместо традиционното кисело мляко, брашно и яйца, които представляват сместа за палачинки.
Пасирайте един голям или два малки банана, добавете обезмаслено мляко 100 мл., и две сурови яйца. Ако ви се стори недостатъчно гъсто, добавете още половин банан. Използвайте тиган с незалепващо покритие.
Може да си приготвите и солен кекс с овесени ядки, трябват ви между шест и осем яйца, 200-300 гр. сирене и чаена чаша финни овесени ядки. Сол на вкус, ако желаете. Аз добавям и риган (обожавам подправките!), Една супена лъжица зехтин, колкото да подмажете съда. Използвам йенско стъкло, но се получава и в обикновена тава. Пече 30 минути на умерена фурна.
Браво 🙂 Много добри предложения!
как успяваш да намериш пълнозърнест хляб? Аз до колкото съм чувал нито един от хлябовете на пазара май не е пълнозърнест,но ако имаш позитиви за някой моля да споделиш 🙂
Не му мисли много, това са неща извън твой контрол. Просто си имай едно на ум и това е 🙂
аз закусвам често с палачинка от 3 яйца с 100 грама финни овесени ядки малко ленено семе всичко това се разбърква в една купичка изсипва се на предварително загрят тефлонов тиган изпича се от двете страни и след като е готово може да се намаже с малко мед от горе една доза сурватачен протеин с обезмаслено мляко. Мисля че същото е добре за закуска 🙂
Чудна закуска си правиш 🙂
Поздравления!
Искам да тренирам за релеф и знам, че е добре да се тренира на гладно. До тък добре, обаче наистина така пропускам сутрешното си хранене, което е най-зареждащо, тренирам вяло и не на 100%! Как да си реша проблема?
Здравей Десислава и добре дошла в trenirai.bg 🙂
Има два варианта. Първият е само кардиото да ти е сутрин на гладно, а тренировката с тежести да е следобед или преди обед в различен ден и съответно 90-120 минути след хранене. Тук е важно да не се приемат прости въглехидрати и такива с висок гликемичен индекс. Също така общия калориен прием да е отрицателен.
Вторият вариант е силовата тренировка и кардиото да са сутрин на гладно преди сутрешното хранене в един или два различни дни. Като е добре 45-60 минути преди това да се изпие едно кафе без захар + 3-4 таблетки аминокиселини и евентуално Л-карнитин.
И в двата варианта по-важно е да се приемат средно с по 20% по малко калории, да се ограничат въглехидратите и да се наблегне на протеина.
Поздрави
Аз често закусвам точно това !!!