тренирай

Дан Лури - Бащата на Фитнес индустрията

4 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 10 фев. 13 от Александър Георгиев

ЛауриДнес фитнеса е индустрия и в световен мащаб е бизнес за милиарди.Днес имаме модерни зали с модерно оборудване, имаме лъскави списания, имаме протеин на прах, аминокиселини, креатин и какво ли още не. Но всяко нещо си има начало. Преди много, много години нещата не са стоя ли така.

Днес ще ви представя един човек, които стои в основата на всичко това. Разбира се не е само той отговорен за развитието на фитнес индустрията.Но е един от малцината предприемачи в този бизнес, чийто влияние е толкова голямо,че с право бива наричан "бащата на фитнес индустрията".

Дан Лури е роден на 1 април 1923 година в Бруклин, Ню Йорк. Обича вдигането на тежести и се превръща в един от най-добрите културисти за своето време. През 1942 година,когато е само на 19 Дан печели титлата "Най-мускулест мъж на Америка". Това огромно постижение той повтаря още 3 пъти в следващите няколко години.

По това време някъде в далечен Монреал, Канада - младия Джо Уайдър започва да издава списанието "Your Physique". Джо решава да се свърже със своя връстник, тъй като му трябва шампион на корицата. Така се състои една знаменита среща между две млади момчета, които полагат основата на един нов бизнес.

Малко преди това находчивия Дан започва да изработва тежести за разглобяеми щанги, които по това време не са били много популярни. Срещата му с Джо Уайдър, му отваря очите за нещо мащабно. Джо също има амбиции за такова производство, но това че живее и работи в Канада е пречка. Тогава ситуацията е била такава,че вноса на стоки от Канада се облагат сериозно и продукта става неконкурентен.

Бизнес схемата е ясна, Дан и Джо стават съдружници,Дан произвежда уредите, а Джо ги рекламира в списанието си, което пък от своя страна се разпространява в цяла Северна Америка. Бизнеса върви повече от добре и само за няколко години компанията на Лури става водещ доставчик в оборудването на фитнес зали.Но както става обикновено, орташката работа не е лека и в края на 40-те Дан и Джо се разделят.

Предприемаческия дух на Дан Лури го кара да използва натрупаната инерция и развива компанията си до още по-високо ниво независимо,че Джо Уайдър вече не му е партньор.Дан отваря няколко фитнес зали, като постепенно те нарастват до цели 8. Същевременно започва да издава и свое списание "Muscle Training Illustrated", което влиза в пряка конкуренция с доскорошният му съдружник Уайдър.

През 1965 година Лури произвежда и своя линия добавки.Това напрактика са едни от първите протеини на прах, които се появяват на пазара.Отначало среща огромни трудности с разпространението, породени от някогашният му партньор. Джо Уайдър заставя членовете на неговата федерация да не работят с Дан. Всичко това продължава докато Серджо Олива не се съгласява да направи реклама на протеин произведен от Дан и всичко потръгва както си трябва. Може би тук се крият и проблемите на Олива с Уайдър в последствие.Кой знае!

Интересен е факта, че през 1983 година Дан Лури е приет в овалния кабинет от тогавашния президент Роналд Рейган, който се оказва фен на неговото списание.Дори правят демонстративна канадска борба с разменени победи.

Това е Дан Лури,

бодибилдинг пионер,предприемач,бизнесмен,издател,автор на книги,треньор и велик човек.

И нека накрая спомена и едно негово физическо постижение :

  • - 1225 кофички изпълнени за час и половина.

Как ви се струва?!

Добре дошли в Старата Школа!

Сподели с приятели
Джон Робърт Пийпълс

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Вероятно малцина са чували за Джон Робърт Пийпълс, но това, което той прави през 1949 година отеква в целият "железен свят".... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Ако има еталон за красиво мъжко тяло, то несъмнено първото име, което изплува в съзнанието ни е това на Стив Рийвс... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Не крия, че категорията "бодибилдинг пионери" ми е една от най-любимите в сайта. За това днес с удоволствие, че ви представя... Прочети повече

4 коментара

  1. Кефи ме рекламната снимка от онова време.Камиона сигурно е бил пълен само със свободни тежести,за базови тренировки. 🙂

  2. Момчета, имате ли представа какви са били кофичките? На успоредка или магарешки кофи с крака, поставени на високо?

    1. Последното само се водят кофички 🙂 Тук говорим за кофички в истинският смисъл на думата изпълнени на успоредка, макар и както някои ги наричат "мокри" т.е. със залюляване!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.