петък , 21 февруари 2020
Начало » Бодибилдинг пионери » Дан Лури – Бащата на Фитнес индустрията
Дан Лури – Бащата на Фитнес индустрията

Дан Лури – Бащата на Фитнес индустрията

ЛауриДнес фитнеса е индустрия и в световен мащаб е бизнес за милиарди.Днес имаме модерни зали с модерно оборудване, имаме лъскави списания, имаме протеин на прах, аминокиселини, креатин и какво ли още не. Но всяко нещо си има начало. Преди много, много години нещата не са стоя ли така.

Днес ще ви представя един човек, които стои в основата на всичко това. Разбира се не е само той отговорен за развитието на фитнес индустрията.Но е един от малцината предприемачи в този бизнес, чийто влияние е толкова голямо,че с право бива наричан „бащата на фитнес индустрията“.

Дан Лури е роден на 1 април 1923 година в Бруклин, Ню Йорк. Обича вдигането на тежести и се превръща в един от най-добрите културисти за своето време. През 1942 година,когато е само на 19 Дан печели титлата „Най-мускулест мъж на Америка“. Това огромно постижение той повтаря още 3 пъти в следващите няколко години.

По това време някъде в далечен Монреал, Канада – младия Джо Уайдър започва да издава списанието „Your Physique“. Джо решава да се свърже със своя връстник, тъй като му трябва шампион на корицата. Така се състои една знаменита среща между две млади момчета, които полагат основата на един нов бизнес.

Малко преди това находчивия Дан започва да изработва тежести за разглобяеми щанги, които по това време не са били много популярни. Срещата му с Джо Уайдър, му отваря очите за нещо мащабно. Джо също има амбиции за такова производство, но това че живее и работи в Канада е пречка. Тогава ситуацията е била такава,че вноса на стоки от Канада се облагат сериозно и продукта става неконкурентен.

Бизнес схемата е ясна, Дан и Джо стават съдружници,Дан произвежда уредите, а Джо ги рекламира в списанието си, което пък от своя страна се разпространява в цяла Северна Америка. Бизнеса върви повече от добре и само за няколко години компанията на Лури става водещ доставчик в оборудването на фитнес зали.Но както става обикновено, орташката работа не е лека и в края на 40-те Дан и Джо се разделят.

Предприемаческия дух на Дан Лури го кара да използва натрупаната инерция и развива компанията си до още по-високо ниво независимо,че Джо Уайдър вече не му е партньор.Дан отваря няколко фитнес зали, като постепенно те нарастват до цели 8. Същевременно започва да издава и свое списание „Muscle Training Illustrated“, което влиза в пряка конкуренция с доскорошният му съдружник Уайдър.

През 1965 година Лури произвежда и своя линия добавки.Това напрактика са едни от първите протеини на прах, които се появяват на пазара.Отначало среща огромни трудности с разпространението, породени от някогашният му партньор. Джо Уайдър заставя членовете на неговата федерация да не работят с Дан. Всичко това продължава докато Серджо Олива не се съгласява да направи реклама на протеин произведен от Дан и всичко потръгва както си трябва. Може би тук се крият и проблемите на Олива с Уайдър в последствие.Кой знае!

Интересен е факта, че през 1983 година Дан Лури е приет в овалния кабинет от тогавашния президент Роналд Рейган, който се оказва фен на неговото списание.Дори правят демонстративна канадска борба с разменени победи.

Това е Дан Лури,

бодибилдинг пионер,предприемач,бизнесмен,издател,автор на книги,треньор и велик човек.

И нека накрая спомена и едно негово физическо постижение :

 • – 1225 кофички изпълнени за час и половина.

Как ви се струва?!

 

 

 

Най-добрия метод за Сила и Мускулна Маса!

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на хиляди в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече години наред е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава! Да изгради най-добрата своя версия! И, тук ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете!

4 коментара

 1. светльо

  Кефи ме рекламната снимка от онова време.Камиона сигурно е бил пълен само със свободни тежести,за базови тренировки. 🙂

 2. Момчил

  Момчета, имате ли представа какви са били кофичките? На успоредка или магарешки кофи с крака, поставени на високо?

  • Александър Георгиев

   Последното само се водят кофички 🙂 Тук говорим за кофички в истинският смисъл на думата изпълнени на успоредка, макар и както някои ги наричат „мокри“ т.е. със залюляване!

 3. много интересна статия , поздравления за сайтът …

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*