Тренирай! Изгради тялото което заслужаваш. Бъди силен всеки ден.

Дан Лури - Бащата на Фитнес индустрията

4 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 10 фев. 13 от Александър Георгиев

ЛауриДнес фитнеса е индустрия и в световен мащаб е бизнес за милиарди.Днес имаме модерни зали с модерно оборудване, имаме лъскави списания, имаме протеин на прах, аминокиселини, креатин и какво ли още не. Но всяко нещо си има начало. Преди много, много години нещата не са стоя ли така.

Днес ще ви представя един човек, които стои в основата на всичко това. Разбира се не е само той отговорен за развитието на фитнес индустрията.Но е един от малцината предприемачи в този бизнес, чийто влияние е толкова голямо,че с право бива наричан "бащата на фитнес индустрията".

Дан Лури е роден на 1 април 1923 година в Бруклин, Ню Йорк. Обича вдигането на тежести и се превръща в един от най-добрите културисти за своето време. През 1942 година,когато е само на 19 Дан печели титлата "Най-мускулест мъж на Америка". Това огромно постижение той повтаря още 3 пъти в следващите няколко години.

По това време някъде в далечен Монреал, Канада - младия Джо Уайдър започва да издава списанието "Your Physique". Джо решава да се свърже със своя връстник, тъй като му трябва шампион на корицата. Така се състои една знаменита среща между две млади момчета, които полагат основата на един нов бизнес.

Малко преди това находчивия Дан започва да изработва тежести за разглобяеми щанги, които по това време не са били много популярни. Срещата му с Джо Уайдър, му отваря очите за нещо мащабно. Джо също има амбиции за такова производство, но това че живее и работи в Канада е пречка. Тогава ситуацията е била такава,че вноса на стоки от Канада се облагат сериозно и продукта става неконкурентен.

Бизнес схемата е ясна, Дан и Джо стават съдружници,Дан произвежда уредите, а Джо ги рекламира в списанието си, което пък от своя страна се разпространява в цяла Северна Америка. Бизнеса върви повече от добре и само за няколко години компанията на Лури става водещ доставчик в оборудването на фитнес зали.Но както става обикновено, орташката работа не е лека и в края на 40-те Дан и Джо се разделят.

Предприемаческия дух на Дан Лури го кара да използва натрупаната инерция и развива компанията си до още по-високо ниво независимо,че Джо Уайдър вече не му е партньор.Дан отваря няколко фитнес зали, като постепенно те нарастват до цели 8. Същевременно започва да издава и свое списание "Muscle Training Illustrated", което влиза в пряка конкуренция с доскорошният му съдружник Уайдър.

През 1965 година Лури произвежда и своя линия добавки.Това напрактика са едни от първите протеини на прах, които се появяват на пазара.Отначало среща огромни трудности с разпространението, породени от някогашният му партньор. Джо Уайдър заставя членовете на неговата федерация да не работят с Дан. Всичко това продължава докато Серджо Олива не се съгласява да направи реклама на протеин произведен от Дан и всичко потръгва както си трябва. Може би тук се крият и проблемите на Олива с Уайдър в последствие.Кой знае!

Интересен е факта, че през 1983 година Дан Лури е приет в овалния кабинет от тогавашния президент Роналд Рейган, който се оказва фен на неговото списание.Дори правят демонстративна канадска борба с разменени победи.

Това е Дан Лури,

бодибилдинг пионер,предприемач,бизнесмен,издател,автор на книги,треньор и велик човек.

И нека накрая спомена и едно негово физическо постижение :

  • - 1225 кофички изпълнени за час и половина.

Как ви се струва?!

Добре дошли в Старата Школа!

Сподели с приятели

Подобни статии

Марк Бери (1896–1958) е шампион на САЩ по вдигане на тежести и един от „пионерите” в тежката атлетика. Той е треньор на олимпийският им отбор... Прочети повече
Алан Стефан: - Прибавянето на размери може да бъде лесно, но изисква по-здрава тренировка, отколкото традиционната бодибилдинг програма. В този курс аз ще очертая три... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Както не веднъж е ставало дума, ние сме фенове на "старите" билдери и физиките които те демонстрират. Тела като на Джон... Прочети повече

4 коментара

  1. Кефи ме рекламната снимка от онова време.Камиона сигурно е бил пълен само със свободни тежести,за базови тренировки. 🙂

  2. Момчета, имате ли представа какви са били кофичките? На успоредка или магарешки кофи с крака, поставени на високо?

    1. Последното само се водят кофички 🙂 Тук говорим за кофички в истинският смисъл на думата изпълнени на успоредка, макар и както някои ги наричат "мокри" т.е. със залюляване!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано от Тренирай.БГ
С добавени 15 тренировъчни програми

Може да нямаш отлична генетика, може да нямаш идеални условия, пари или каквото се сетиш....Но имаш мускули, а те могат да бъдат развити!

Научи повече
Супер Тренировъчен Наръчник

Книга с инструкции за всяко упражнение във фитнес залата. Научи как най-ефективно да натовариш мускулите си!

Научи повече
Тренировъчни Програми от Старата Школа

ЧЕТИРИ тренировъчни курса, програми за над ШЕСТ месеца, които са подредени така,че да ви помогнат да изградите здраво,силно и мускулесто тяло!

Научи повече
Най-Старият метод за качване на мускулна маса

Българското издание на ”SUPER SQUATS ” най-купуваната книга на сп.IRON MAN до днес!

Научи повече
Тренировки от Боб Хофман!

Вижте историята на един от пионерите в бодибилдинга, съчетана с два тренировъчни курса от Старата Школа!

Научи повече
Бодибилдинг без стероиди

BRAWN е знание, което не може да се получи от съвременната бодибилдинг литература. BRAWN е основата, на която всеки, който иска да изгради мускули без стероиди трябва да стъпи.

Научи повече
Енциклопедия на съвременния Бодибилдинг

Българското издание на най-популярната книга в света на културизма! Луксозно издание, твърди корици, уникални снимки и цели 792 страници!

Научи повече
Релефна коремна преса за 3 месеца

Без разводнена теория! Само практически съвети!Примерни хранителни режими за мъже и жени! Примерни тренировки!

Научи повече
Виж още