тренирай

Бърз стимул за по-големи мускули

31 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 15 фев. 13 от Александър Георгиев

Тренирай бързо и бягай далеч от залата. Това мото е верую за феновете на високо интензивните тренировки. Тези от вас които са запознати с Майк Менцер и неговата теория ще разберат за какво говоря.

Изграждането на мускула преминава през три основни етапа

СТИМУЛАЦИЯ - ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ-СВРЪХВЪСТАНОВЯВАНЕ-

И трите са еднакво важни за крайния резултат, но без първия нищо няма да стане.Стимулацията трябва да е силна и възможно най-кратка като време и обем.Дългите маратони в залата не са за всеки, особено за тези от нас, които трудно качват.

Днес приятели ще ви представя една тренировка в стил Хеви Дюти изградена върху принципите на Майк Менцер.

Тренировка І

 • Гърди:
 1. Флайс от лег - 2х8-10 в суперсерии с:
 2. Полу-лег с щанга - 2х6-8
 • Трицепс:
 1. Френско разгъване от лег - 1х8-10 в суперсерия с:
 2. Кофички - 1х6-8
 • Крака:
 1. Разгъване от  седеж - 2х10-15 в суперсерии с:
 2. Клек - 2х 8-12
 3. Сгъване от лег - 1х10-15
 4. Повдигане за прасци прав - 1х20-25

Пълна почивка 2 или 3 дни

Тренировка ІІ

 • Рамена:
 1. Разтваряне с дъмбели - 2х8-10 в суперсерии с:
 2. Раменни преси с щанга - 2х6-8
 3. Вертолет - 1х8-10
 • Гръб:
 1. Пуловер с тежък дъмбел - 2х8-10 в суперсерии с:
 2. Гребане с щанга - 2х6-8
 3. Мъртва тяга - 1х6-8
 • Бицепс:
 1. Стриктно сгъване с щанга - 1х8-10 в суперсерия с:
 2. Набиране с тесен подхват -1х6-8

Пълна почивка 2 или 3 дни

Идеята тук е максимално натоварване за минимум време.За целта се набляга на един изпитан метод като "предварително изтощение", който е залегнал дълбоко в този тип тренировки. Така подредени упражненията ще ви позволят с минимален брой серии да натоварите мускулите до краен предел.

Ако вложите максимални усилия в тренировките,то неминуемо ще имате нужда от всичките 2 или 3 дни пълна почивка, а дори и повече. Посочените серии са само работни без загряващите и се изпълняват до пълен отказ.Нали помните основната идея бърз стимул и далеч от залата.

 

Сподели с приятели
Джон Робърт Пийпълс

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес ще ви представя един двудневен сплит, който често препоръчвам. Тренировката се базира на принципи за високо интензивните тренировки. Препоръчвам тази... Прочети повече
Колко пъти си чувствал, че имаш прекалено малко време за тренировка? Резултатът е пропусната тренировка или я съкращаваш. Не се отчайвай. Има валидно решение на... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Нека днес да се запознаем с един метод наречен „21“. Може би сте го чували, може би не или пък дори... Прочети повече

31 коментара

 1. Пьрво добьр вечер.много готина програма.имам едно питане.при тренировка за краката.четирите упражнения едно след друго ли се правят в супер серия без почивка или парвите две почивка ,после другите две

  1. Не, суперсерията е за първите две. Другите са нормални серии.

 2. Здравейте. Аз правя тренировка, базирана на принципите на Майк Менцер, но с модификации.
  Тренирам веднъж на 7 дни защото тренировката е убийствена и чак след 3-4 ден спира мускулната треска. Тренировката е следната:
  Големите мускулни групи се тренират с 3 упражнения, всяко съставено от 1 серия до пълен отказ и без почти никаква почивка
  Малките мускулни групи като бицепс и трицепс се изпълняват в две упражения, всяко с 1 серия до пълен отказ, докато за рамо правя по 1 упражение за всяка част на рамото, общо 3 пак до отказ всяка една. Тренировката не бива да надвишава повече от 25-30 минути. Самият аз не правя загряващи серии преди всяко упражнение и не смятам, че ако взимате химия, ще се контузите. Задължително смесвам машини с базови упражения. Когато пускам тежестта, кадансирам, а когато я тласкат, я тласкам с ряз. Логиката ми е че така обърквам мускула с различното темпо. Въобще технологията на Менцер може да се направи на всекиго според предпочитанията.
  Мога да кажа наблюденията си от тренировката след като вече са изминали три тренировки от старта ми по нея. Първо, понеже почивате една седмица от залата, натрупвате неистово желание като отидете в нея след 7 почивни дни, което резултатира в повече мотивация на психиката, оттам и по-силови резултати. Другото, което усещам е, че след като излезнете от залата не сте така напомпан както високоинтензивна тренировка с 16-20 серии (това е заради напомпването с кръв, което след като напусне мускула той спада). Но... със всеки изминал ден чувствате как мускулите ви растат и силата определено расте експотенциално. Прави ми впечатление, че поради факта, че не се тренира често, апетита не избухва, това само се случва в тренировъучния ден, сиреч веднъж в седмицата и добре за хора, които искат да чистят (могат да си правят отделно кардио всеки ден). Смятам, че за натурално трениращ такава методика е върхова. За хора, употребяващи химия, трябва да се правят по-чести тренировки в стил Дориан Йетс, но за натурални като мен на 7 дни е идеално. Бях чел в един западен сайт, че дори тренировки на всеки 2 седмици давали също много добри резултати. А и за силата да кажа. Силата се покачва главоломно и най-интересното е, че си калявате психиката да понасяте болка и дори да прескачате отвъд нея. Наистина има нещо магнетично в тази тренировка, защото за разлика от високо-обемната, при тази се чувствате като дрогиран и при отказа усещате как импулсите протичат през тялото ви и се борят да преодолеят болката. Много яко и смятам, до края на живота си да тренирам по този невероятен начин!

 3. Този тип трениране ми харесва много , а тук мускулите са доста добре поддредени за да не се получи пренатоварване на нито един мускул щом работните серий са до пълен отказ ще ползваме и допълнителна тежест за кофичките и ще се слагат доата тежки килограми достигащи нивото ни на пълен отказ все пак метода е изпитан от Майк Менцер няма второ мнение !!!

 4. Където имаме 2 работни серии в програмата, с еднакви тежести ли се правят, или втората е с по-малки? Защото вече повече от месец карам по нея и правя работните серии с еднакви тежести, а доколкото прочетох в една статия тук втората трябва да се прави с 10% по-леки килограми.
  Поздрави!

  1. Може и с еднаква тежест, не е проблем. Аз лично обаче предпочитам първата да е на макс, а втората по-лека, която ми служи един вид за "контролен изстрел" 🙂

 5. Тренировките как се падат тук? В смисъл, всяка по веднъж седмично примерно Тренировка 1-понеделник, Тренировка 2- петък, или се правят по 2 пъти, например Тренировка 1-понеделник и петък, и Тренировка 2-вторник и събота? Интересна ми се струва програмата, но ако са 4 дни седмично едва ли ще мога да я почна...

  1. След всяка тренировка се почиват пълни два или три дни, след това се прави следващата или:
   тренировка 1
   ПОЧИВКА
   ПОЧИВКА
   тренировка 2
   ПОЧИВКА
   ПОЧИВКА
   и т.н.

   1. А за гребането как стоят нещата? Защото в статията "Предварително изтощение" си дал комбинацията от пулоувър и гребане с подхват, а тук присъства такова набиране?

    1. По избор, дал съм го в подхват, тъй като на мен така ми харесва 🙂 При теб може да е различно, опитай двата варианта и си избери!

 6. Упражненията по схемата 4 сек. позитивна фаза - 2 сек. пикова контракция - 4 сек. отрицателна фаза ли се правят ?

  1. Е не е задължително да цепиш секундата, но някъде там 🙂 Важно е бавно да отпускаш, бавно да вдигаш и да задържаш в пикова контракция, без лашкане, блъскане и т.н.

 7. Супер починах си една седмица от старите тренировки и днес вече почвам тази надявам се че ще имам успех целта ми за сега е да намаля подкожните мазнини но да не пада мускулната маса в момента съм 90 кг смятам да ям малко под 2000 кал като от тях 180г протеин 150/200г въглехидрати и 30/40г мазнини през почивките ще правя и кардио мисля че ще успея с тази програма като се има в предвид че работя и на смени . Поздрави на екипа благодаря ви за хубавите статии имах голяма полза от тях продължавайте в същия дух !!!!

 8. а корема кога трябва да се прави след всяка тренировка или не се прави

  1. По 1-2 серии до отказ след тренировка е ОК, може и след двете 🙂

 9. Нали не е проблем примерно да правя кофичките преди френското в суперсерия? Питам тъй като си мисля, че след френското няма да имам сила и за 2-3 кофички със собствено тегло. 🙂

  1. Опитай, но не това е идеята на програмата 🙂

   Френското натоварва директно трицепса и го уморява предварително, а при кофичките освен трицепса се товарят гърдите, рамената и отчасти гърба. Така с тяхна помощ докарваш трицепса до пълен фалит. Ако може да правиш само 2-3 повторения прави само 2-3 :), в последствие ще набереш сила в трицепса и ще вдигнеш повторенията.

   Другия вариант е,за по-безопасно да правиш трицепсови кофички на пейка, а когато станеш по-силен мини на успоредката

   1. А по принцип суперсериите не се ли правят с противоположни мускули, до колкото четох в друга статия? Също така не е проблем да си я правя и докъто съм си в отрицателен калориен прием и след това си правя и 30-40 мин кардио нали ?

    1. Точно така, суперсериите са за противоположно стоящите мускулни групи. НО тук става въпрос за принципа на предварителното изтощение и това на практика не са "нормални" суперсерии.

     Относно кардиото бъди по-внимателен, вкарай го при нужда, първоначално само отрицателния калориен прием ще свърши работа, след това вместо да намаляваш още калориите вкарай кардиото, като постепенно го увеличаваш.По този начин ще увеличаваш разликата между приетите и изгорените калории без да се налага да намаляваш още храната.

 10. Моля за малко пояснение:загряващите серии също ли се изпълняват като супер серии, или се загрява само с първото упражнение? Основните серии се изпълняват до пълен отказ в рамките на посочените бр. повторения или се правят повече?

  1. Здравей Иво,
   загряващите серии се правят както следва - една серия от първото, почивка 2-3 минути, една серия от второто. Така 2-3 комбинации докато се достигне тежестта за работните серии.След това суперсериите се правят с възможно най-кратка почивка, толкова колкото да се сменят уредите.

   Важно е да се тренира до отказ, повторенията са за ориентир.Ако е посочено 8-10, а стигнеш до отказ на 12-тото, ОК няма страшно,просто следващата тренировка качи малко допълнително тежест и ще се върнеш на 8-10 🙂

   1. Пробвах горепосочената тренировка. Определено човек винаги има какво да научи и да се усъвършенства. Изпълнявах упражненията стриктно и бавно /4-2-4 - е почти де, не съм ги засичал с хронометър/, включително и загряващите серии. Тренировката ми продължава около час и половина, включително корем и общо загряване. Въпреки, че намалих тежестите, натоварванията са сериозни и възстановявам поне два дни. Установих, че съм правил грешки с тежки, продължителни и изтощителни тренировки. Както и в стремежа си да вдигам повече, съм натоварвал и други мускилни групи.
    Мерси.

 11. Струва ми се много-добра тренировка в период за орелефяване иначе ако трерам по нея за маса,сигурно ще омазня доста.

  1. Естествено,ако не съобразиш храненето с тренировката и нуждите от калории в конкретния случай може и да омазниш.Още повече ако смъкнеш тренировките от 4 на 2 в седмицата например.

   Дали ще качваш или сваляш не зависи от тренировката, а от това дали си в положителен или отрицателен калориен баланс 🙂

  2. Да, така е ама в нашето ежедневие няма как да не се ядат боклуци и да се храни човек почасово е трудно, затова разчитам повечко на тренировката като начин за качване на суха маса.

   Между другото тук е моментът да те помоля да качваш повече информация и за хора които желаят да свалят излишно тегло,защото като гледам те са вече болшинството по залите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.