понеделник , 17 юни 2019
Начало » Тренирай със .... » Тренирай с Харолд Пул
Тренирай с Харолд Пул

Тренирай с Харолд Пул

Здравейте приятели. Нека попълним рубриката „тренирай със…“ с още една интересна тренировка. Днешното предложение е една тренировка на Харолд Пул, Мистър Америка и основен конкурент на Лари Скот в надпреварата за Мистър Олимпия.

През 1962 година пред списание „Сила и Здраве“, Харолд Пул преставя своята тренировка.Въпреки,че по това време е все още в гимназията, той вече е звезда от младежките състезания и на него се възлагат големи надежди.

Както Пул споменава в интервюто, няма нищо секретно или тайни, всичко се състои в една „проста“ тренировка изпълнена 2 или 3 пъти седмично.Вдигане на все по-големи и по-големи тежести, добра храна и почивка.

ТРЕНИРОВКА:

 1. Повдигане на щанга зад врат прав – 3  серии
 2. Повдигане от лег с широк хват – 6 серии
 3. Гребане с щанга – 3 серии
 4. Набиране зад врат – 3 серии
 5. Сгъване с щанга – 3 серии
 6. „Кик бек“ с дъмбел за трицепс – 3 серии
 7. Преден клек3 серии
 8. „Магарешко“ повдигане на пръсти – 6 серии
 9. Коремни преси – 1 серия

Тренировката не е сложна но никак не е лека. Въпреки,че Харолд Пул прави раменните преси от стоеж и набиранията зад врат, то аз бих препоръчал те да са пред гърди. Упражненията зад врат поставят раменните стави в много гадна позиция и риска от травми с увеличава много кратно.За съжаление знам това от личен опит.

Ако си мислите,че упражнението „кик бек“ не е базово, то определено сте прави.Но тук идеята е трицепса да се довърши с едно изолирано упражнение, след тежката работа която отнася с повдигането от лег и раменните преси.

Относно прасците, ако нямате партньор то спокойно може да замените „магарешкото“повдигане на пръсти с такова на машина от стоеж или повдигане на един крак с дъмбел в ръка.

Що се отнася до повторенията, то Харолд Пул се е стремял да прави по 6 тежки повторения за всяко едно упражнение.Изключения правят последните две от програмата, тези за прасци и корем.Там повторенията са 30.

В заключение мога да кажа,че това е една добра програма и да пожелая успех на тези от вас, които решат да опитат.

 

Бодибилдинг Анатомия!

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на хиляди в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече години наред е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава! Да изгради най-добрата своя версия! И, тук ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете!

5 коментара

 1. Михаил Костов

  мисля, че има! Препоръчвам методът Табата/има в търсачката мн информация/ вместо кардио , на мен мн ми помогна да се изчистя без да сваля мускули.

 2. Михаил Костов

  Мерси за информацията, просто ми беше интересно защо по този начин. Аз тренирам по сл. програма: 1ден гърди + рамо ; 2ден ръце+корем; 4 ден гръб+ задно рамо и 5 ден крака + корем с покачване на тежеста,а вместо кардио 2или3 пъти в седмицата правя ТАБАТА. 🙂

 3. Михаил Костов

  До сега винаги съм тренирал по програма в която всяка група се тренира по 1 път в седмицата / 4 тренир. дни/.Интересно ми е дали с тази програма се покачва мускулна маса или обем ? Дали е подходяща за лятото?

  • Александър Георгиев

   Здравей Михаил, и добре дошъл в trenirai.bg

   През първата половина на 20-ти век, хората са качвали мускулна маса с такъв тип тренировки.Тренирали са цялото тяло в една тренировка 3 пъти седмично или най-много да го разделят на 2 половини и да тренират половината в един ден,другата в друг ден.

   Иронията тук е, че пичовете не са имали информацията и удобствата, които имаме днес.Да не говорим,че и „медицината“ не е била на това ниво и въпреки това са ставали много здрави.

   Т.е. значи може 🙂

   Относно сезоните, ако не се готвиш за състезание през есента или нямаш други планове, не виждам причина да не се тренира за маса.

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*