тренирай

Дориан Йейтс - СЯНКАТА

5 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 03 ян. 13 от Александър Георгиев

Здравейте приятели! Днес ще ви разкажа за един от най-великите културисти които някога са се раждали на земята. За много хора той е номер едно за всички времена и може би са прави. Това е човека, който постави основите на новия стандарт в бодибилдинга. Това е културиста, който изведе мускулната маса до едно  ниво, немислимо до сега. Това е шест кратния Мистър Олимпия - Дориан Йейтс.

Дориан Андрю Минтжес Йейтс е роден на 19 април 1962 година в малкото градче Хърли, област Стафордшир, Англия. От ранна детска възраст, той е научен от своя баща  да бъде усърден и трудолюбив. Но детството на Дориан никак не е безоблачно.

Едва 13 годишен, баща му се разболява и умира само на 42 години. Тази трагедия бележи бъдещето на младия Дориан. Майка му  принудена да издържа семейството  предприема риска да се премести в Бирмингам. Големия град дава повече възможности и така, невръстния Дориан, заедно със своята майка и сестра, започват да градят живота си от начало.

За нещастие Дориан тръгва по крив път, път който води само до неприятности. Майка му работи по цял ден и на практика той е  без никакъв надзор. Когато е на 16, тренира карате и вече е член на улична банда,като постоянно е замесен в неприятности. Напиванията и побоищата са ежедневие, дори участва в престрелка, в която загива най-добрият му приятел.

Убитото момче е само на 19. Дориан е съкрушен, става още по-безрасъден, просто няма задръжки, както казва по късно "бях приел,че живота свършва на 19". Това му поведение го изправя пред съда и на 19 той влиза в затвор за непълнолетни. Да той доживява 19, но има 6 месечна присъда.

В затвора Дориан е изправен пред дилема, да затъва още повече или да се вземе в ръце и да стане нормален човек. За щастие открива отговора в тренирането с тежести. Дориан бързо се откроява сред всички, като най-силния затворник.Това прави впечатление и надзирателите, като един от тях му казва, че има талант за това.

Присъдата е излежана и Дориан е на вън. Сега вече, той е друг човек и се заема да изгради живота си на ново. Намира си работа на смени в един завод, създава семейство, а когато е едва 21 годишен се ражда и синът му Люис. Дориан работи и издръжа семейството си, но незабравя тежестите.

Вместо да се хвърли в първата зала и да "блъска като животно", Дориан подхожда изключително находчиво и мъдро. За няколко месеца събира всичко, до което се добере на тема бодибилдинг и започва да го изучава, посещава семинари на местни културисти и както казва, в първите месеци тренировките му се състояли от едно единствено упражнение - четене.

След като придобива знанията,които му трябват, той запретва ръкави и се захваща с железата. Първите му 3 тренировъчни месеца  е тренирал цялото си тяло с базови упражнения в една тренировка 3 пъти седмично.След което разделя тялото на две.

В една тренировка тренира гърди,гръб,рамо, а в другата крака и ръце.Първоначално започва с 4 тренировки в седмицата, но почивката му се струва недостатъчна и ги разрежда "през ден". След време вижда,че и това му е много, за това се спира на 3 тренировки в седмицата, като се редуват тренировка А и тренировка Б. По този начин тренира  докато не става шампион на Англия в тежка категория. След това тялото се разделя на три.

Държах да отбележа този факт, най-вече за момчетата които си мислят,че след 4 седмици на "кръгова тренировка" вече им е време да минат на 4-5 дневни сплитове.

Първото състезание на Дориан е само 18 месеца след като стъпва в залата. Първо състезание и първа победа.Там излиза и прякорът му "сянката", тъй като изниква от нищото, напълно неизвестен, взима титлата и си тръгва.Така е изглеждал в очите на хората. Това поведение трае през цялата му кариера. Дориан не е от хората, които държат да са център на внимание.Той се изолира, работи здраво явява се на състезание, печели и започва отначало.

През 1986 след като става шампион на Англия в тежка категория, по време на тренировка за крака Дориан къса бедрен мускул.Това го изважда за няколко месеца от строя, но той не си губи времето. Пред него се отваря възможност да закупи един сутерен в стара сграда, който превръща в своя база.Така се ражда легендата за Темпъл Джим - залата на Дориан.

Възстановен от контузията той крои нови планове. Следващата цел е абсолютната титла на Англия. През 1988 тя е факт и Дориан вече планира професионалната си кариера. Той е наясно,че ако не се появи с гръм и трясък както до сега, шанса му да стане един ден Мистър Олимпия е минимален.

Първото професионално състезание вече е избрано. През 1990 година, Дориан Йейтс се явява на "Ноща на шампионите". Напълно непознат, неизвестен на никой, той си поставя целта да влезе в топ 5. Поставя тази цел за да разбере дали има бъдеще в професионалния бодибилдинг. Дори се зарича, че ако е извън петицата, ще приключи с кариерата и ще се занимава с нещо друго.

Това за щастие не се случва. Дориан се класира 2-ри. Победен е от Мохамед Беназиза. Алжиреца бие с огромния си гръб.Това поставя доста питанки пред Йейтс и той решава да не се състезава повече през тази година, въпреки че печели право да се яви на Мистър Олимпия. Дориан знае,че не е готов.

През следващата 1991 състезанието отново е "Ноща на шампионите", но вече победителя е друг - Дориан Йейтс. Няколко месеца покъсно през същата година се явява и на първата си Олимпия. Там се разразява истинска битка между Ли Хейни и слабо известния все още британец. За първи път Хейни има за противник човек с неговия ръст и килограми. Борбата е сериозна.Въпреки това за победител е избран Хейни, а за Дорина остава второто място и новината,че Ли Хейни се оттегля.

Пътя вече е открит. Pрез 1992 Дориан е без конкуренция и печели първата си титла.Той знае, че това е само началото и трябва да покаже на хората, че възнамерява да се задържи дълго на върха.

Мистър Олимпия 1993 утвърждава Йейтс на върха. Това е Олимпията, на която той буквално "изкарва акъла на публиката" . Явява се със състезателно тегло от 117 кг на ръст 177 см, нещо невиждано до сега. Така неговото име става синоним на огромната мускулна маса и напрактика въвежда новия стандарт в бодибилдинга.

През цялата си кариера, Дориан следва принципите на Артур Джоунс и Майк Менцер, но като умен мъж прилага всичко пречупено през неговата призма. Така той изгражда свой начин на трениране или както вече всеки знае "системата на Дориан".

Йейтс тренира високо интезивно и доста тежко, но всяко нещо си има цена и рано или късно тя се заплаща. През 1994 година няколко месеца преди Мистър Олипмия, Дориан къса бицепс правейки гребане с щанга в подхват с над 200 кг. Олимпията е пред провал, но не така мисли Йейтс. Железният му характер го изправя на крака и въпреки, ограниченията от травмата, той успява да се подготви и да спечели 3-тата си поред титла.

Това че Дориан е биткаджия в живота трябва да е ясно. Често той споменава в интервюта,че няма най-добрата генетика, но желанието и енергията която влага го правят победител и ако някой от неговите съперници подходи по същия начин, то той би бил в беда.

Следват още няколко победи, до 1997 година. Това се оказва и последната състезателна година за Йейтс, но никой не знае. Няколко седмици преди състезанието Дориан получава кръвоизлив в стомаха и положението наистина е критично.Прекарва няколко дни в болница докато бъде овладяна ситуацията. Едва излезнал от болницата и не напълно възстановен, получава втори удар. Къса на 2/3 сухожилието на единия трицепс. Сега вече той е отчаян.

Всичко това обаче трае до следващата сутрин. Дориан отново е готов за бой. Никой не знае,че на Мистър Олимпия 1997 година, титлата виси "на косъм". Всяко едно движение на дясната ръка причинява адска болка и което е още по-страшно огромен риск сухожилието да се скъса напълно, там на сцената. Никой не знае това! Дориан печели 6-тата си титла и се прибира у дома.След няколко седмици обявява своето оттегляне.

Дориан Йейтс е пример за желязна воля, непримирим характер и усърден труд.Може би за това много хора го обичат, а  абсолютно всички уважават!

Бодибилдинг кариера:

1984 Мистър Бирмингам - 1-ви

1985 Мистър Западен бряг - 1-ви

1985 Световни игри за Аматьори - 7-ми

1986 Национално първенство -1-ви тежка категория

1988 Национално първенство -Абсолютен шампион

1990 Ноща на шампионите - 2-ри

1991 Ноща на шампионите - 1-ви

1991 Мистър Олимпия - 2-ри

1991 Гранд При Англия - 1-ви

1992 Мистър Олимпия - 1-ви

1992 Гранд При Англия - 1-ви

1993 Мистър Олимпия - 1-ви

1994 Мистър Олимпия - 1-ви

1994 Гранд При Испания - 1-ви

1994 Гранд При Германия - 1-ви

1994Гранд При Англия - 1-ви

1995 Мистър Олимпия - 1-ви

1996 Мистър Олимпия - 1-ви

1996 Гранд При Испания - 1-ви

1996 Гранд При Германия - 1-ви

1996 Гранд При Англия - 1-ви

1997 Мистър Олимпия - 1-ви

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Нека днес ви разкажа за Серджо Олива. Това е един от най-митичните културисти в историята и трикратен Мистър Олимпия. Известен с... Прочети повече
Мистър Олимпия е най-гомемия бодибилдинг форум от 1965 година до сега. На този подиум се определя най-добрия от най-добрите в света. Короната на Мистър Олимпия... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Когато прекъснем редовните тренировки по една или друга причина обикновено това продължава повече от колкото сме си мислили. Дори се случва... Прочети повече

5 коментара

 1. Дориан...каквото и да кажеш ще е малко и
  недостатъчно.Джентълмен-на сцената и в живота.
  Типично за великите британци.След като е на
  върха и на практика няма конкуренция - той е
  искал да бъде по-добър от колкото е бил
  предната година.За каква мотивация говорим.
  Самоусъвършенствал се е-а това е признак на
  мъдрост.
  1993г. Пол Дилет виждайки този огромен нап-
  редък на Дориан преди м-р Олимпия казва на
  останалите претенденти:
  "Ей,момчета по-добре си вземете билети за
  състезанието.

  1. Дориан е най-последователния човек на земята!Голям работар и железен характер 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *