тренирай

Пет правила за качване на мускулна маса

13 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 11 дек. 12 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Всеки един, който тренира с тежести е наясно за важността на правилното хранете.Не зависимо да ли искате да качите мускулна маса или да стопите излишните мазнини, то каузата е загубена ако не обърнете внимание на това как се храните.

Нека днес разгледаме 5-те най-важни момента когато се стремим към повече мускули. Хубаво е да ги знаем или поне да си ги припомним, все пак никой не иска да "блъска" желязото напразно.

правило 1: Първо протеина

Това е най-важната част от уравнението.Протеина е това което изгражда мускулите, той е строителния материал. Неписано правило е,че трябва да се приема по 2 гр протеин на килограм телесно тегло. Това е стандарта, според различни теории и изследвания количеството протеин варира между 1,5 и 3 гр на килограм, но 2гр е добра отправна точка. Набавяйте си протеина предимно от чисти животински източници като,пилешко,пуешко,риба,телешко,яйца и млечни продукти. Протеин на прах ползвайте в случай,че не може да си доставите необходимите белтъчини от изброените храни и нека тази добавка не е повече от 20-25% от цялото количество.

правило 2: Повече въглехидрати

Така определихме количеството протеин което ни трябва, сега формулата за въглехидратите е по две или три. Казано по друг начин, когато качваме мускулна маса ни трябват два или три пъти повече въглехидрати в сравнение с протеина. Това колко точно е всеки сам трябва да определи. Добър начин е да се започне със съотношение 1:2, ако това не носи резултат минаваме на 1:2,5 и накрая 1:3. Тук трябва да съобразим и вида на въглехидратите, като през по-голямата част от деня трябва да се приемат бавно усвояващи се въглехидрати.

правило 3: Да не се страхуваме от мазнините

Няма нищо страшно да се консумират мазнини, стига да се съобразим с някои неща.Спокойно може да отделим 20-25% от общия калориен прием за мазнини. Нека по-голямата част от този процент се запълни от ненаситени мазнини,но да не изпускаме и наситените. Ако за обикновения човек, който води заседнал живот това е противопоказно, то за активно спортуващия това не е проблем.Дори напротив, малко "лоши" мазнини биха се отразили по-добре върху нивата на тестостерона ви.

правило 4: Трябва да знаете колко калории приемате

Протеините и въглехидратите съдържат грубо по 4 калории за грам, а при мазнините те са 9.Но няма да качите и грам ако не приемате повече калории отколкото ви трябват. Или няма как да повишите теглото си, ако не сте на положителен калориен прием. За целта трябва да се наясно с това. Намерете си добра таблица с хранителните стойности и следете какво минава през устата ви. Намерете количеството калории необходимо за поддържане на тегло и почнете постепенно да прибавяте по 200 или 300 калории върху тях.Когато качването спре прибавяте нови калории и така докато стигнете теглото към което се стремите.

правило 5: Яжте често

Това всеки го е чувал, но дали се прилага на практика? Изключително важно е на всеки 3 или максимум 4 часа да се приема храна съдържаща качествени протеини и въглехидрати. Разделете храната която имате да приемате през деня на 5 или 6. Така тялото постоянно ще бъде захранвано с нужните му съставки. Разделянето на сравнително малки хранения,които са чести през деня, дават шанс на тялото да усвои всяко едно от тях. Помислете върху това.

Е приятели сега имате база върху която да стъпите!

Сподели с приятели
Джон Робърт Пийпълс

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Щом сте тук в нашият сайт и четете тази статия, значи тренирате. Това предполага, че се интересувате и здравословно хранене, а... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Почти всеки трениращ във фитнес залата знае, кое е Джон Сина. Знае, че е сред най-известните кечисти в света, знае и... Прочети повече
Биг Рами е сред най-масивните културисти днес. Той успява да изкара на сцената физика от над 130 кг, с която печели редица титли, сред които... Прочети повече

13 коментара

 1. хубаво но аз имам един проблем.имам диабет и въглехидратите не са ми позволени много.какво да правя да наблегна повече на протеина

  1. Въглехидратите ги приемай предимно около тренировка и гледай да са сложни - овес, картофи, черен ориз, пълнозърнест хляб - те не вдигат така силно кръвната захар. Увеличи приема на белтъчини и "добри" мазнини за да си набавяш калориите. И си следи редовно кръвната захар.

 2. Това е една доста добра диета или по скоро отлични съвети а тези, които искат да качат повече мускулна маса. Но това е предимно за мъжете, интересно ми е какво бихте предложили на жените, за да смъкнат малко килограми в тези летни дни, за да имаме по високо самочувствие когато отидем на плажа. Блога ви е страхотен и ни пишете интересни и любопитни теми постоянно.

  1. Има много формули из нета, но за мен следния метод е най-добър:

   Записваш всичката храна която приемаш за една седмица нормално. Пишеш ден за ден. След което намираш таблица със съдържанието на храните и смяташ.Общото количество което получиш за седмицата делиш на 7 и получаваш средния калориен примем за деня. Ако не си на диета или пък в период на качване, цифрата която покаже ще ти е отправната точка при нормално състояние. Малко е трудно, но преценката е реална!

  2. Брар има една формула, ама ще ти дам пример, че не се сещам за нея... Аз съм 61 кг и ми се падат 1700кал. Ако тренирам по 3 седмично те са 2500 дано съм ти помогнал

  1. Месо,картофи,яйца,ориз,млеко,овесени ядки,извара,макарони,пълнозърнест хляб,плодове,зеленчуци и т.н. 🙂

 3. Правило 6:
  Следвай предходните 5.
  Е...изключения има(като всяко правило,иначе ще е
  закон!!!)но са твърде малко процентно за да про-
  менят общата картина.

 4. 2 гр наистина е много добър ориентир и е нещо средно и приемливо за натурално трениращ човек 🙂
  А относно честота на храненето не живеем в 60те години,всички знаем,че няма никакъв смисъл и това и просто broscience

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.