табата

Овесените ядки - 100% бодибилдинг храна

12 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 02 дек. 12 от Александър Георгиев

Овесените ядки са едни от най-често споменаваните продукти,когато става въпрос за здравословно хранене. Те определено са и съставна част от всяка една диета, било то за покачване на мускулна маса или пък за топене на излишни мазнини.Това никак не е случайно.

Овеса е средство за изхранване на хората от векове насам.Дори през средновековието каша направена от овес е била ежедневие за простолюдието.

Защо пък овесени ядки? По мое скромно мнение, овесените ядки са най-добрия източник на комплексни въглехидрати и причината за това не е само една.Нека погледнем съдържанието:

  • Въглехидрати - 65% /сложни въглехидрати/
  • Белтъчини - 13% / висококачествен растителен протеин/
  • Мазнини -7% / не наситени растителни мазнини/
  • Богато съдържание на витамин Е и В-комплекс
  • Богато съдържание на Калций,Желязо и Цинк

Като прибавим към всичко това и ниския гликемичен индекс (55), който овесените ядки притежават, може да се  разбере защо са предпочитан източник на храна в бодибилдинг средите.

Разбира се това дали ще ги консумирате или не си е въпрос на личен избор, продиктуван най-вече от вкусовите предпочитания. Всеки знае,че овесените ядки не са най-вкусното нещо на света, но с малко фантазия това може да се промени.Вижте някои добри предложения,тук и тук.

 

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Нека днес се запознаем с едни превъзходен източник на бързи въглехидрати за след тренировъчното ни хранене, а именно стафиди. Стафидите, познати... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Все по-често днес хората обръщат внимание на това как и с какво се хранят. Нека днес разгледаме еволюцията на хранене и... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! В света на здравословното хранене и фитнеса, зеленчуците играят ключова роля. Те са източник на витамини, минерали и фибри, които подпомагат... Прочети повече

12 коментара

  1. Като ги консумирам сутрин до обяд ми се яде здраво,като ги поема вечер също ,но си налагам волята и не взимам друго и се получава смъкване на кг.Приказвал съм и със други и те така за отслабване вечер ги взимат.Предимно кисело мляко и ядки и мед.

  2. Кога е най добре да се консумират сутрин или вечер.Казаха ми , че вечер ядки или трици били за смъкване на излишни килограми ,тоест влизаш във норма.

    1. Всъщност, ако искаш да махаш мазнини, то въглехидратите вечер, дори и от овесени ядки не са много добра идея.Ако пък ще качваш е ОК, тъй като са бавен въглехидрат. Дориан Йейтс,често навремето даваше диети с последно хранене от овес и яйца. Иначе сутрин за закуска е класика 🙂

  3. Какво е количеството на овесени ядки, което трябва да се консумира за закуска?

    1. Няма как да ти отговоря 🙂 Това зависи от дневното количество въглехидрати което трябва да приемеш, от това дали основно от овесени ядки ще набавяш и т.н.

      Лично за мен една закуска с овес, мляко и плодове е ОК, колкото до количеството в нея около 100 гр за мен е добре.

  4. Здравейте,
    Много интересен сайт, всеки ден преглеждам с интерес и стари и нови теми!
    Ще споделя една рецепта, която си приготвям от около година и ям с апетит 🙂 Дълго време хапвах овес защото "трябва" сега закусвам с удоволствие.
    Фини овесени ядки, парче масло/колкото парченце шоколад от блокче/заливам ги с вряла вода от вечерта, добавям 2 лъжици домашно приготвено сладко, добавям орехи или печени фъстъци, кисело мляко, канела, а на сутринта ръсвам чаена лъжичка пчелен прашец!
    Поздрави!

    1. Благодаря за вкусното предложение 🙂
      Обезателно ще се пробва!

  5. хубаво нещо са овесените ядки,лесни за приготвяне и евтини,интересно ми е какво мислите за овесените трици и защо навсякаде се препоръчав ядки вместо трици които са с по-добро съдържание:
    Белтъчини -17гр
    Въглехедрати -66гр
    Мазнини -7гр

      1. Ееее имат си и кусури : всички зърнени, бобови, ядки и семена са трудни за храносмилане, защото:

        – съдържат в себе си фитинова киселина
        – ензимни инхибитори (проблем само за храните, които се консумират сурови, като ядки и семена);
        – неразградени протеини, например глутен или други проламини, които нараняват лигавицата на червата.

        Така че за хора с по чувствителни стомаси или глутенова непоносимост не стават.

    1. Любимата ми закуска са овесени ядки с кисело мляко,пробвах с трици,но те са по жилави ,огладнявам по бързо,а и получавам газове.

Вашият отговор на urs Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

пудовка