тренирай

Мускулна маса в два работни дни

33 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 18 дек. 12 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес ще ви представя една програма която може да ви помогне за покачване на сила и размери. Тя се прави само два пъти седмично. Не се чудете, ще имате нужда от всичките останали дни в седмицата за почивка.

Може би сте чели BRAWN, и сте запознати с методиките на Стюарт МакРобърт, може би ви харесват, а може би не. Но фактите говорят, че това работи и то за много голям брой хора. Работи за хора типични хардгейнери и такива, които са "напреднали" ,тренират 4-5 пъти седмично, товарят мускулите от всеки един ъгъл,товарят всяка една фибра, правят всичко както пише в списанията и..... накрая кантара показва същото което е показал преди 5 месеца.

Казвал съм го и друг път, отделете време и качете 10-15 кг мускулна маса и тогава се хвърлете да обработвате мускулите. Иначе само си губите времето, година след година. И помнете тренировъчния стаж се мери в резултати в сила и маса, а не във време.

А как това става най-правилно? Просто е, основни упражнения,увеличаване на тежестите,здрава храна и много почивка.Това е формулата.

Ето и днешното предложение:

ПОНЕДЕЛНИК:

 1. Коремни преси - 2х15-20
 2. Клек - 3х5-8
 3. "Български клек" с дъмбели - 2х8-12
 4. Повдигане от лег - 3х5-8
 5. Бутане от лег с тесен хват - 2х8-12
 6. Гребане с щанга - 3х5-8
 7. Работа за хвата /задържане на щанга / - 30-60 секунди

Това е програмата за понеделник, не е лесна това трябва да е ясно. Предполагам,че упражненията са ясни, но две от тях ще обясня.Български клек, не знам да ли сте го правили но натоварването е уникално и тъй като една снимка се равнява на хиляди думи, то моля погледнете картинката и всичко ще се изясни.

bulgarian squats

Работата за хвата е на база на статичното натоварване.За целта след като приключите последната серия от гребането с щанга се изправете и не я пускайте.Дръжте така докато не ви се разтворят пръстите на ръцете.Нека целта първо е 30 секунди и прибавяйте по някоя друга секунда докато станат 60.

ЧЕТВЪРТЪК:

 1. Повдигане краката от вис - 2х15-20
 2. Мъртва тяга - 3х5-8
 3. Раменни преси от стоеж с щанга - 3х5-8
 4. Набиране с тежест- 3х5-8
 5. Кофички с тежест - 3х5-8
 6. Сгъване с щанга - 2х8-12
 7. Повдигане на пръсти - 2х15-20

Готови сме и с втората тренировка за седмицата, тук групата от упражнения е друга, но общото натоварване си остава почти същото. Ако преминете през тази тренировка ще разберете,защо ще ви трябват поне 2 дни почивка след това.

Ето и някои детайли:

 • Посочените серии са само работни
 • Правете 2-3 или 4 загряващи серии за всяко упражнение
 • Нека целта бъде по-ниския брой от посочените повторения
 • Повишете тежестта когато стигнете крайния брой повторения
 • Всяка 4-та седмица намалете тежестите с 25% - нека тя бъде глътка въздух. Или 3 седмици макс , 1 седмица по-кротко.
 • Направете поне 3 цикъла по схемата 3+1 преди да анализирате резултатите.

Е, сега имате програма, схема за почивка, а храната оставам на вас. Ако имате въпроси относно храненето за мускулна маса, може да погледнете ТУК.

Прочетете

Сподели с приятели
Джон Робърт Пийпълс

Подобни статии

Кристофър Слоан: - Снощи говорих с моя чичо Кърк, който живее в Тексас. Той е висок 170 см, по-висок от мен с 3 см и... Прочети повече
Термина " Хардгейнър " е термин, който трайно се е настанил във фитнес залите. Той е свързван с хора, които не получават нужният резултат с... Прочети повече
Брукс Кубик разказва: Тренировъчната реалност е, че 90% от посещаващите нашата зала ходят на работа, за да изкарват пари за да живеят. Ти знаеш от... Прочети повече

33 коментара

  1. За ставане става, но не е желателно. Новаците първо трябва да отделят 1-2 месеца в заучаване на упражненията, разработване на мускулите, придобиване на прилична функцилналност и едва тогава да се тръгне към по-сериозни програми, като тази по-горе.

   Това в никакъв случай не е загубено време, напротив! Когато човек се хвърли неподготвен рискува си причини някоя травма, а тогава се връща назад с доста месеци.

 1. Здравейте, искам да попитам защо няма показани упражненията, например "Работа за хвата /задържане на щанга / – 30-60 секунди" ама нищо не ми говори как се изпълнява 🙂 Поздрави!

  1. Здравей Люси, за повечето упражнения има статии в категория "упражнения" включително и за посочения пример. Просто трябва да влезеш в категорията, или да прочетеш краткото описание в статията, точно под картинката с "български клек" което гласи:

   "Работата за хвата е на база на статичното натоварване.За целта след като приключите последната серия от гребането с щанга се изправете и не я пускайте.Дръжте така докато не ви се разтворят пръстите на ръцете.Нека целта първо е 30 секунди и прибавяйте по някоя друга секунда докато станат 60."

   1. Здравей. 🙂 Това до някъде ми напомня вчерашния разговор! Определено се спрях на този тип тренировки.Ще стартирам от утре!

 2. Преди време бях доста учудена как само за два дни в седмицата тренирайки може да качиш изключително много мускулна маса.И ако не го бях видяла с очите си буквално за около две седмици пет килограма отгоре нямаше да повярвам.Но мъжете много лесно могат да качват и да свалят килограми за сметка на на с жените.Благодаря ви за тази интересна статия и се надявам да ни пишете пак.Много е важно да изпълняваме всички упражнени с правилна стойка иначе можем да се нараним.

  1. И преди се бях сблъсквал с двудневен сплит в седмицата ,но направо ме се струваш като ерес.) Само 2-а тренировъчни дни в седмицата! Ади бягай от тука.:) Обаче какво се оказа на практика.Тука в сайта ведях че хората масово тренират по този начин и всички дават положителен резултат.Сега аз съща съм минал на такъв,от вчера и ще видя как ще заработи.

 3. Става ли да правя гребането преди клека, защото след него кратата и гърба са ми отмаляли и греба с 20кг. по-малко от обикновеното.

  1. Да има го и този момент 🙂 Обърни тренировката, почни с лежанката и давай подред, а упражненията за крака и корем нека да са в края.

 4. Решил съм да опитам програмата, но имам няколко въпроса.
  1 Всяка серия ли да правя с едни и същи килограми в рамките на дадените повторения?
  2 Сгъването с щанга става ли да се замести с бицепсово набиране с тежести и пак ли по токова серии и повт.
  3 Понеже искам да правя и трапец къде мислите ще е най- добре да го сложа.
  Благодаря!

  1. Здравей borko,
   1.Да това са работните серии, преди тях трябва да имаш 1-2 или 3 загряващи серии, после стигаш до работната тежест и правиш 3 серии с посоченият интервал повторения.
   2.За тази програма конкретно по-скоро не.Имаш вече един вид набиране. Но все пак може ад експериментираш.
   3.Мъртвата тяга, ако я правиш както трябва, няма да има нужда от отделно упражнение за трапец. Другия вариант след като приключиш тягата, преди да оставиш щангата да дръпнеш една серия повдигане на раменете.
   Поздрави и Честита Коледа!

 5. Здравейте! От около две години тренирам редовно но от доста месеци насам няма никаква промяна в моето тегло. Сила иначе качвам, но не мърдам над 73 кг. Въпросът ми е на какво може да се дължи това, като се има предвид, че ям по 5 пъти на ден. Закуска 9ч.- около 100 гр хубаво мюсли, около 12-13ч. обяд- пил. бутче/пържола с ориз/картофи или 1/2 пиле със салата след което тренирам, около 3-4 - пил. пържола с ориз/карт., около 6-7ч същото, около 9-10 пак същото, преди лягане извара или кисело мляко с 1 банан. Изяждам също така и по 1кг банани на ден. Това главно ям от пон. до четв- когато тренирам. През останалите дни малко разнообразявам като може и да не ям толкова месо- за закуска 5-6 яйца, макарони,спагети, манджи и т.н. И другото което е, с този режим на хранене ще кача ли по тази програма?

  1. Щом качваш на сила, а не на тегло, значи храната куца и по-скоро необходимите калории, съдейки по това което си ми показал. Трябва трябва да увеличиш калориите и ще дръпнеш.

   Програмата е добра, опитай. Ако не качваш увеличи храната.

 6. Как да я поразместя втората тренировка, че да сложа набирането първо или второ упражнение, че иначе ми е по-трудно да ги правя?

  1. Може да го сложиш първо, а това за корема последно. Също така за да продължиш логиката ще трябва да разместиш раменните преси и тягата, за да стане отново реда бутащо,дърпащо,бутащо... упражнение

 7. А как звучи гребане, тяга, набирания, лежанка и кофички 3х8, това е ден 1. Ден 2 клек, сгъване, избутване тесен хват и рамо зад врат 4х8 ден 2 ? Въпроса ми е дали е добре да се правят и трите упражнения за гръб в един ден?

  1. Става, а това дали е добре ти ще кажеш, като завъртиш няколко тренировки 🙂

 8. Здравейте, вече втора седмица тренирам по сходна програма, но без набиранията и кофите, но след втората тренировка не усещам никаква мускулна треска, а съм увеличил килограмите спрямо първия път, а тогава имаше мускулна треска. Лошо ли е отсъствието на такава и необходимо ли е вече да добавя още няколко упражнения?

  1. Според мен ако растеж на тежести всичко е ОК. Това да ли ще прибавиш или махаш упражнения си зависи от теб.Важно е да ти допада, а още по-важно е да се трупат килограми по щангите 🙂

 9. Здравей, имам питане относно набиранията и кофите дали е по-добре да се правят в един ден заедно с тягата гребането и лежанката или могат отделно от тренировката за гръб и гърди?

  1. Ако питаш, конкретно за тази програма, така както е дадено е най-добре.Ако искаш отделен ден, то става съвсем друга идея и съответно програма.

   Не е казано,че всичко трябва да се спазва до последната запетая. Просто приеми статиите тук като извор на идеи, как ти сам да си направиш твоята най-добра програма. Ако не можеш, то почваш по някоя от тук или от където и да е и следиш какво се случва, след време сам ще напипаш нещата 🙂

   1. Да, аз не се изразих правилно. Трнировката ми е следната: Ден 1 гребане, тяга, лежанка. Ден 2 клек, избутване с тесен хват и сгъване. Искам да знам в кой от двата дни е добре да добавя набиранията и кофите и другото което е дали не е по-добре тягата да се прави в един ден с гребането, както аз правя. Благодаря предварително 🙂

    1. Така поставени нещата и използвайки програмата ти бих направил следното:
     -Кофичките след лежанката, в първата тренировка
     -Набирането преди сгъването, във втората
     Няма проблем за гребането и тягата стига да ти се отразява добре.

     1. А набирането с надхват за гръб нали така ? 🙂

     2. Точно така! 🙂

 10. Тъй като в момента съм Понеделник - ГРъб Трапец и Трицепс / Четвъртък - Крака И рамо и Петък - Бицепс и гърди. Какво ще ми препоръчаш дали може да започна сега по тая тренировка която написах в предишния коментар ? Лятото ще ми пречи ли ?

  1. Само желанието може да ти попречи 🙂
   Ако ще сменяш програма, то си почини една седмица и давай по новата, която и да е тя.

 11. Горе-долу тренировката от тази статия ми беше за пример и си направих и аз една и бих искал да те попитам дали съм я направил добре: Понеделник
  Клек с щанга - 3х5-8
  Лег с щанга - 3х5-8
  Набиране в подхват - 5х5
  Лег с щанга тесен хват - 2х8-12

  Четвъртък
  Мъртва тяга - 3х5-8
  Раменни преси с щанга или дъмбели - 3х5-8
  Кофички - 3х8-10
  Прасец с щанга - 2х10-15

 12. Мисля да я изпровам от октомври натам когато почна отново да качвам.Гледам че са на серия 5-8п. значи тежеста трябва е толкова че да направим само 5-8п. нали ? А само по 2 серий бицепс и трицепс да не са малко или .. ?

  1. Точно така, тежестите трябва да са такива,че да се правят минимум 5 и максимум 8 повторения.

   За ръцете има само с по едно директно упражнение - сгъване с щанга и бутане с тесен хват за по 2 серии.Това само на пръв поглед изглежда малко.Имай в предвид,че набирането, тягата, гребането, кофичките и раменните преси товарят доста сериозно бицепса и трицепса.

 13. Тренирах по подобна програма 5 години,идеална е за маса и сила,достигал съм до 103кг на 178 височина,като тренирах по нея!

  1. Само мога да се надявам, все повече хора да се престрашат да "плуват срещу течението" и да опитат за няколко месеца подобен тип тренировка 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.