събота , 17 април 2021
Начало » Звезди на 80-те и 90-те » Майк Ашли – натурални мускули на показ
Майк Ашли – натурални мускули на показ

Майк Ашли – натурални мускули на показ

Може ли натурален културист да стане световен шампион? Както казват американците, това е въпрос за един милион долара. Не само защото е много трудно и направо нереално днес. А защото трудно може да се посочи някой с пръст и да се каже – той е!

Майк Ашли е роден преди малко повече от 50 години и има забележителна бодибилдинг кариера, в която стероидите са били табу. Майк е бил на сцената с много от най-големите звезди на 80-те и 90-те на миналия век и винаги неговите натурални мускули са заемали достойно място. Дори нещо повече, през 1986 година става световен шампион в категория до 90 кг. Това според самия Ашли е най-големият му успех в света на бодибилдинга,тъй като преминава в професионалната девизия.

След световната си титла, Майк се състезава на няколко професионални състезания, но борбата някак си е неравна и трябва да се бори с големите момчета.Въпреки,че има  добри класирания Майк осъзнава „големите предимствата“ на другите  и това,че трудно ще стигне професионалния връх.

През 1990 година IFBB решава да въведе допинг контрол на две от най-комерсиалните си професионални състезания Арнолд Класик и Мистър Олимпия. Това е уникален шанс за Майк и той е решен на всичко за да се възползва. Явява се на Арнолд Класик и печели, става шампион като оставя след себе си имена като Майк Крисчън,Андреас Мюнцер,Роби Робинсън, Крис Дикерсън и други. Майк е фаворит и за Олимпията, но за нещастие контузва коляното си и цялата подготовка се проваля.Ако всичко бе наред, кой знае, може би Ли Хейни би имал още един сериозен конкурен.

През следващата година допинг контрола е премахнат и всичко си идва по старо му.Мамутите се връщат на сцената и естетиката отива по дяволите.Въпреки това Майк е във финала, толкова е добър,че просто няма как.

Запитан как така успява да се бори с хора, които са на стероиди и имат очевидно предимство.Майк спокойно отговаря,че просто разчита сигналите на тялото си и прави това което то му подсказва. Храни се много прецизно, почива добре и тренира циклично.Както казва, не може постоянно да сте на газта. Изграждането на мускули е като каране на кола по тесен път с много завои.Ако давате постоянно газ то неминуемо ще излетите от пътя, за това е по-разумно да се отнема газта когато е необходимо.

Майк прави „тежки“ , „леки“ и „средни“ тренировки, като ги редува всеки път. Така Майк твърди,че дава почивка на тялото си преди да стане твърде късно или образно казано да излети на някой завой.

При височина от 176 см в най-добрите си години Майк Ашли се е състезавал с тегло от 88-89 кг.Твърде малко за днешните стандарти, но перфектно разпределено тегло за неговата рамка.

Ето и някои от по-значимите постижения на Майк Ашли:

1982 г. Мистър Натурал Америка – шампион

1986 г. Световен шампион в кат.до 90 кг

1987 г. Детрой Про – 1-во място

1987 г. Ноща на шампионите – 2-ро място

1987 г. Мистър Олимпия – 10-то място

1990 г. Айрън Мен – 2-ро място

1990 г. Арнолд Класик – шампион

1991 г. Мускул фест гранд при – 5-то място

1991 г.Ноща на шампионите – 8-мо място

1993 г. Сан Хосе Про – 6-то място

1994 г. Ниагара Фолс – 6-то място

 

 

 

 

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на хиляди в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече години наред е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава! Да изгради най-добрата своя версия! И, тук ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете!

Един коментар

  1. Дали ще има материал за тренировките му?

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*