тренирай

"Чистите повторения" пътя към успеха

4 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 22 окт. 12 от Александър Георгиев

Здравейте  приятели, искам да обсъдим днес един от елементите на всяка една тренировка, който често е подценяван и в повечето случаи дори е напълно пренебрегван.

Говорим именно за "чисто" изпълнение на повторенията.Защо, повечето от нас пренебрегват „чистото повторение”?Защото в съвременния бодибилдинг, за повечето от нас личности за подражание са Джей Кътлър, Рони Колман, Фил Хийт и когато гледаме клипче с тренировка на някой от "супер героите" виждаме едно размахване на големи тежести пред екрана, тръшкане на тежки дъмбели и щанги след всяка серия, с две думи едно здраво „блъскане”. Това здраво „блъскане” гарнирано с големите мускули създават впечатление за една високо интензивна качествена тренировка.

И какво се получава – отиваме в залата надъхани и започваме да подражаваме и да се мъчим да правим онези „високо интензивни, качествени” тренировки, които сме видели от екрана. И не след дълго ако имаме големия късмет да се отървем без контузия или разтежение, ни става ясно че…. ефекта е почти нулев – позната картинка нали?!

Тогава започва едно „лутане” в това, кое упражнение да променим, кой суплемент да добавим (а дали да не опитаме метан???), а може би разковничето се крие в един „незначителен” елемент от нашата тренировка – „чистото изпълнение”.

Кай Грийн един от съвременните топ културисти прави изключение от общата картинка – всеки може да намери негов клип, в които обяснява важността на чистото изпълнение на повторенията нещо, което не се среща често.

Но какво – представлява „чисто изпълнение”.Това е съвкупност от елементи, за които трябва да внимаваме при извършването на едно повторение от дадена серия.

Ето някои от най-важните моменти за които трябва да се внимава:

 • Да се следи за правилната траекторията на крайниците (крака/ ръце) при позитивната и негативната фаза на движение. Това значително намалява риска от контузии.
 • Да се следи повторенията да бъдат правени в своята пълна амплитуда.По този начин ефективността на самото повторение се увеличава многократно.
 • Избягване на така нареченото "заключване" на ставите.Това може да стане когато се прекрати движението една идея преди да се изпънат крайниците до край.Тук ползите са няколко, като най-съществените са,че поддържаме постоянно напрежение в мускула и се избягва такова в ставите.
 • Внимание при едноставните движения – нека бъдат  наистина едноставни.Това значително намалява риска от контузии, също така повишава ефективността на упражнението.
 • Времетраене на  негативната и позитивната фаза на повторението.Тук критерия е  субективен.Най-общо казано негативното движение трябва да е по – продължително от позитивното и задължително избягвайте инерцията това осезаемо ще увеличи ефекта на упражнението.
 • В края на негативното движение, преди да започне позитивната част от повторението да не се допуска отпускане на тренирания мускул.
 • Следете дишането – при негативно движение вдишваме, при втората половина на позитивното движение издишваме.
 • Ползвайте огледалата в залата. Следете за правилната стойка на тялото и стриктното изпълнение на повторенията, а не колко сте напомпали,нацепили или бог знае какво мускулите.
 • И на последно място, но не и по важност, подберете тежест, която да ви позволява по време на цялата серия да се следи непрекъснато всички параметри, които водят до „чисто повторение”.

Е, да „чистите” повторения неминуемо водят до чувствително понижаване на работата тежест и от там понижаване на самочувствието при някой от трениращите.Но ако искате да правите мускули, то оставете егото си на вратата.

За сметка на това „чистите” повторения многократно увеличават ползата от тренировката и понижават риска от контузии.Няма никаква полза от това да "клатим голямата шанга",да  размахваме тежести,да блъскаме уреди и да бършем праха от тях – време е да наблегнем на качеството.

Все пак мускула не знае колко килограма има на щангата!

/по идея на Живко Желев, верен последовател на ЖЕЛЯЗНАТА ИГРА и редовен читател на trenirai.bg /

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Ако има еталон за красиво мъжко тяло, то несъмнено първото име, което изплува в съзнанието ни е това на Стив Рийвс... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Ако все още, нямате резултатите, които искате, най-вероятно някъде нещо бъркате. Без значение дали сте новаци в залата или пък тренирате... Прочети повече
Др. Кен Лейстнър: - Когато говоря на някого за серия състояща се от 50 повторения, то човека си мисли едно от двете:  "Това копеле съвсем... Прочети повече

4 коментара

 1. Всеки си има собствена представа за нещата.
  И всеки е сигурен,че е прав сам за себе си.....
  докато не се сблъска с действителността.Рано
  или късно.А тя не е никак хубава.И културизма не прави изключение-за жалост.Но при всичката тази информация.....може да се отсее сеното от плявата.
  Цитат: За тези които желаят да опитат.Успех.

  По темата:
  Споделям винаги личен опит а не
  предположения или съмнения.
  Не знам как да го нарека-
  метод или принцип но съм сигурен в едно:
  Работи и то с висок КПД.За всички мускулни групи-
  като за малките е по-удачен и се трупа качествено
  месо.

 2. Според мен е точно така, особено в началото, за начинаещите. Първо трябва да свикнат с движенията на самото упражнение, и чак тогава да започнат покачване на килограмите.

 3. Не съм съгласен само с чисти повторения няма да се получи...безброй повторения и нищо само напомпва мускула с кръв и след 30 минути нищо.....

  3 повторения в 7, 8 сета с тежко почти на макса така се гради иначе застой.....

  1. Здравей Ачо!
   Не виждам, защо да не могат да се правят тежки серии с “чисти” повторения.
   Тъкмо обратното – при нарастване на работната тежест е наложително повторенията да са “чисти” – така риска от контузии се свежда до минимум.

   Поздрави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Препоръчано от Тренирай.БГ
Разкарай мазнините Влез в най-добрата си форма!

Тук ще намерите всичко необходимо, което ви трябва, за да изградите мечтаното тяло. Да разкарате мазнините и да направите своята най-добра версия!

Научи повече
С добавени 15 тренировъчни програми

Може да нямаш отлична генетика, може да нямаш идеални условия, пари или каквото се сетиш....Но имаш мускули, а те могат да бъдат развити!

Научи повече
Супер Тренировъчен Наръчник

Книга с инструкции за всяко упражнение във фитнес залата. Научи как най-ефективно да натовариш мускулите си!

Научи повече
Бодибилдинг без стероиди

BRAWN е знание, което не може да се получи от съвременната бодибилдинг литература. BRAWN е основата, на която всеки, който иска да изгради мускули без стероиди трябва да стъпи.

Научи повече
Виж още
Стив Рийвс