тренирай

Том Плац - Крака номер 1 за всички времена

4 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 19 окт. 12 от Александър Георгиев

Том Плац или "златния орел" както го наричат е едно от най-големите имена в бодибилдинга. Става прочут с уникалното развитие на своите крака, които с право биват определяни като най-добрите в историята.

Том Плац е роден във Форт Стил,щата Оклахома на 26 юни 1955 година. През 1965 година когато е едва на 10 получава подарък за коледа, който предопределя неговата съдба.Какъв е подаръка ли ? Той е толкова не обичаен,че еднва ли всеки родител би се сетил.Том получава за коледа комплект тежести.

Силовите тренировки го пленяват до такава степен,че стават съществена част от неговия живот през следващите години.Така през 1973 се явява на първото си състезание Мистър Адонис и се класира втори, непосредствено след абсолютния шампион.

През 1978 година Том се премества в слънчева Калифорния "меката на културизма" имайки само 50$ в джоба и една голяма мечта - да стане Мистър Олимпия.

За съжаление Том Плац никога не осъществява тази своя мечта, но въпреки това се превръща в един от топ билдерите по това време. През същата тази 1978 година Том става Световен шампион за аматьори и пътя към професионалната кариера вече е открит.

Професионална кариера на Том Плац:

 • 1979 Мистър Олимпия - 8-ми
 • 1980 Гранд При Луизиана - 9-ти
 • 1980 Гранд При Питсбърг - 10-ти
 • 1980 Ноща на шампионите - 14-ти
 • 1980 Мистър Олимпия - 9-ти
 • 1980 Мистър Вселена - 2-ри
 • 1981 Мистър Олимпия - 3-ти
 • 1982 Мистър Олимпия - 6-ти
 • 1984 Мистър Олимпия -10-ти
 • 1985 Мистър Олимпия - 7-ми
 • 1986 Мистър Олимпия - 11-ти
 • 1987 Гранд При Детройд - 6-ти

Много бодибилдинг експерти твърдят, че краката на Том Плац са най-добрите излизали някога на сцената. При едно допитване,  читателите на списание FLEX  обявяват бедрата,задните бедра и прасците на Том Плац за най-добрите, за всички времена.

Том обаче не ги е получил даром, често го описват като най-тежко трениращия културист в света. И да не бъда голословен ето и някои негови рекорда.

 • 40 повторения клек с 184 кг
 • 25 повторения клек с 238 кг

Май вече почва да се изяснява картинката нали? Много клякане е паднало докато станат тези крака.

След като слиза от сцената Том остава пряко свързан със спорта.Дълги години е един от най-често канените гост позьори и лектори на семинари. Това не му пречи да участва и в няколко филма.

Том Плац също така става и директор в най-известната фитнес организация в САЩ -  ISSA,чийто сертифицирани фитнес инструктори са признати във всяка точка на света.

Въпреки,че повечето хора трудно си представят някой с големи мускули да е достатъчно умен и интелигентен, то Том е пример за тава съчетание.

Том Плац има магистърска степен по Бизнес администрация, отделно е завършил Физиология и хранене, където има бакалавърска степен.

Том Плац е един чудесен пример за "американската мечта", за човек който поставя и постига целите си, за трудолюбие и постоянство.

 

 

Сподели с приятели
Джон Робърт Пийпълс

Подобни статии

Маркус Рул е немски професионален културист от края на 90-те години на миналия век и началото на този. В своя пик може да се похвали... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес ще ви представя легендарният Албърт Бекълс, човека известен със своето дълголетие в бодибилдинга и разбира се уникалните си бицепси. Роден... Прочети повече
Виктор Ричардс е сред звездните билдери на 90-те години. Макар без особенни постижения на състезателната сцена, Ричардс се превръща в синоним на чудовищната мускулна маса.... Прочети повече

4 коментара

 1. Дума няма че е невероятен. Квадзила бих казал, но краката му вземат всичко. Горната му част е много различна от долната. Казано, краката му вземат всичко от горната част. Ръцете му винаги са били малки.

 2. между другото Том Плац е тренирал по бг методиката на големия Иван Абаджиев. Това го казва в едно интервю. Много е интересен момента, когато се надпреварват с Др. Клек- Фредерик Хетфийлд

 3. 40 повторения клек с 184 кг
  25 повторения клек с 238 кг

  Уникално ... без думи съм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.