тренирай

Редуващи се раменни преси с дъмбели

Коментар
Сподели с приятели
Публикувано на 03 окт. 12 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Ако сте нямали скоро мускулна треска в раменете и искате да ги натоварите с нещо "по-така" то имам предложение за вас. В тази кратка статия ще ви дам идея за едни раменни преси, които днес почти не се изпълняват. Това обаче не е защото не са ефективни, а защото това е техника от "едно време" и днес просто не се вписва в модерния свят на фитнеса. За това ако имате проблем в развитието на рамената, то обърнете внимание на едно от най-добрите упражнения за рамена.

И така, всеки знае за раменните преси с дъмбели и всеки по някое време ги е правил.Но както знаем, само една лека промяна и създаваме съвсем ново упражнение. Такъв е случая и с редуващите се раменни преси.

Това упражнение никак не е лесно и има своите тънкости. Нека опиша движението. Вземете два дъмбела с които може да направите 5-8 повторения от "нормалните раменни преси" .Разбира се преди това трябва да сте загрели добре и да сте си направили загряващите серии. Вдигнете ръцете едновременно нагоре и задръжте така.Това е изходната позиция.

Сега изберете едната ръка и спуснете дъмбела до рамото задръжте за секунда и вдигнете до изходното ниво. През цялото време докато трае движението на едната ръка другата стои неподвижна и задържа тежестта високо над главата. Когато приключим повторението с едната ръка, започваме с другата. Направете така 8 до 12 повторения за всяка ръка. Упражнението може да правите от седеж или прав. Ако изберете седнало положение, то по-добрия вариант на не ползвате облегалка.

Това задържане и балансиране на тежестта, когато ръката е горе в изходна позиция докато движим другата е ключа към уникалното натоварване на това упражнение.

Сигурно ще откриете,че може да използвате по-големи тежести от колкото при обикновените преси. Това е така, тъй като едната ръка има период от няколко секунди "почивка" въпреки,че натоварването докато държите дъмбела горе никак не е малко. На практика се получава използване на принципа на "почивка - пауза".

Ето ви още една алтернатива,която може да използвате когато тренирате рамената си. Не се заблуждавайте, това че днес рядко се прави, не е в минус на упражнението. Просто минуса е в нашите знания и къса памет.

Сподели с приятели
Джон Робърт Пийпълс

Подобни статии

Раменна преса от стоеж. Това е поредното уникално упражнение, което поради неясни причини се използва твърде рядко днес. Дори може да се каже, че е... Прочети повече
Лицевите опори винаги са били символ на силата и формата на горната част на тялото. Правилно направените лицеви опори изграждат гърдите, раменете, горната част на... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес искам да ви представя едно уникално упражнение за рамене, а именно Z-преса. То е малко популярно у нас и едва... Прочети повече

1 коментара

 1. Здравейте!
  Правил съм това упражнение в друга разновидност, като част от тренировката за рамене.
  Основната разлика се явява в това, че при мен в изходната позиция ръцете са свити(долу до раменете). И когато едната ръка извършва работното движение, другата остава свита, но не отпусната – подържа се напрежение в раменния мускул.
  Така с тежест за 10 – 12 повторения правя 4 с едната ръка и веднага след това (без почивка) 4 с другата. Повтарям това нещо три пъти (така че да се съберат по 12 повторения на всяка ръка), след което следва минута и половина, две почивка и започваме втора серия на упражнението. Правя две или три серии.
  За мен упражнението има размазващ ефект. Предполагам, че във версията, която е изложил тук г-н Георгиев, когато пасивната ръка стои високо горе ситуацията се утежнява още повече.
  Избягвам да правя упражнения от този тип като основни натоварващи(примерно, като първо правя раменни преси 4х6-8 и след това правя тук описаното упражнение), защото с увеличаване на тежестта при неточно техническо изпълнение риска от травми в областта на гръбнака нараства неимоверно – това си е мое мнение – всеки знае себе си. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.