тренирай

"Драг сгъване" за по-голям бицепс

12 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 14 сеп. 12 от Александър Георгиев

Когато планираме тренировката си за бицепс обикновено имаме в предвид упражнения като: сгъване с щанга от стоеж, сгъване с дъмбели и техните производни. Да това са добри упражнения особено най-базовите им варианти. Но дали това е всичко ?

Ако тренирате от скоро, най-вероятно това е всичко,което знаете.Ако тренирате от години, но някак си по инерция, то положението е същото.

Сега приятели ще ви предложа едно упражнение, което има много добра репутация, но както всичко старо е добре забравено. Може би сте чували, а може би дори сте правили упражнението "драг сгъване" или по наше му казано "влачене на щанга за бицепс".

Това е едно от най-популярните упражнения за бицепс изпълнявано от старите билдери. Защо сега не се прави - нямам идея и още повече,че няма  логика за това!

Изпълнение:

 • Изходното положение е същото като това, когато правим сгъване с щанга от стоеж.
 • Хвата е с длани нагоре и ширина колкото тази на раменете.
 • Хванете лоста така,че пръстите и палеца да обхващат лоста от двете страни.Ако са от едната или така наречения "маймунски хват" има вероятност дланите ви да се уморят преди бицепсите.
 • Сега започнете буквално да влачите щангата по тялото си към корема.Когато достигнете горната част на корема отпуснете обратно надолу по същия път.
 • При дърпането изнасяйте лактите максимално назад.
 • Дръжте тялото право и не се накланяйте напред или назад и не се навеждайте.

Погледнете добре картинките. На практика се получава нещо подобно на гребане с щанга, но от стоеж. Така изпълнено упражнението натоварва бицепса по един много суров начин.Жестокостта на това движение спрямо бицепса може да се определи и от тежестта с която го правите.При нормални обстоятелства "драг сгъването" се прави с 25 до 50 % по-голяма тежест от "обикновеното" сгъване с щанга.

А това как мислите,че ще ви се отрази на бицепсите?

НАЙ-НАКРАЯ Специализиран тренировъчен наръчник на Български език! Пълен с илюстрации и напътствия! Без значение дали сега започвате или тренирате от години – тази книга може да бъде вашият верен и непогрешим тренировъчен партньор! 

Сподели с приятели

Подобни статии

Една от най-големите легенди на бодибилдинга въобще е Джон Гримек - Мистър Америка. Човека олицитворение на сила и мощ, владееш света на културизма през 40-те... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! За повечето хора тренировката за крака е сред най-скучните и не най-приятните. Друго си е лежанката и да напомпим ръцете пред... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Нека днес отново бръкнем в торбата на добре забравените упражнения от Старата Школа. Преди 50-60 години, залите не са били така... Прочети повече

12 коментара

 1. Благодаря ви много! Страхотна статия. Въпреки че тренирам само от година,усещам едно "плато" в бицепсите и изпомпването им. Това упражнение промени нещата, много добро изпомпване и контракция усетих. За първи път от 2 месеца насам всъщност усещам мускулна треска в бицепсите.

  1. Радвам се, че си намерил нещо полезно за себе си 🙂

 2. Мисля да го включа в тренировките следващите няколко седмици на мястото на класическото сгъване с щанга от стоеж. Въпроса ми е с крив лост може ли да се изпълнява или не е толкова ефективно?

 3. Искам и аз да ви споделя усещам ужасно голям удар на бицепса когато правя въртолета за рамо изглежда ми подобно на това но плюс това полчавам и по добро рамо 😀

 4. Мисля да го пробвам по начина 4-2-4,като заместя сгъването за бицепс от стоеж,да видим какво парене ще има и на кое повторение ще започне 🙂

 5. Здравейте!
  Изпробвах упражнението, както с лост, така и с дъмбели. Най – трудно за мен се оказа (както се досещате) правилното техническо изпълнение на движението. Само да се разсея за миг докато го правя и съм започнал да припомпвам гърба :D. Ползвам упражнението като първо натоварващо в тренировката за бицепс – 6-8 бр. повторения в серия.

 6. Да няма логика това упражнение да не е популярно – но на практика е така.
  Имам известен опит в областта на боди билдинга, а дори не съм чувал за това упражнение.
  Така става може би, защото съвременното фитнес общество се концентрира почти изцяло в изолиращите упражнения. А комплексните упражнения там, където не могат да се избегнат (напр. кофички и пулоувър) се възприемат като необходимо зло или просто не се правят :).
  Другото може би е в това, че на един начинаещ спортист(с големи амбиции и хъс), който иска да стане като Рони Колман, Джей Кътлър или Фил Хийт дори и да направи правилното движение, няма как да му обясниш, че трябва да дръпне тежестта основно с бицепсите, а не с гърба. И обратно когато прави гребане с щанга – да дърпа с гърба, а не с ръцете.
  И така май упражнения като това остават на заден план, отстъпвайки място на модерните изолиращи упражнения.
  Иначе на мен упражнение ми харесва – смятам да го изпробвам и то не еднократно, даже си мисля да пробвам и вариант с дъмбели.

  1. Здравей Живко,

   напълно споделям мнението ти и съм съгласен с теб.Прекалено много заблуди има около нас.

   Ще се радвам да споделиш опита си с това упражнение! 🙂

 7. По голямата тежест при "Драг сгъване" е възможна заради по-голямото участие на гърба и трапеца в изпълнението. Не съм го правил досега, но мисля ,че е много добро базово упражнение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Препоръчано от Тренирай.БГ
Разкарай мазнините Влез в най-добрата си форма!

Тук ще намерите всичко необходимо, което ви трябва, за да изградите мечтаното тяло. Да разкарате мазнините и да направите своята най-добра версия!

Научи повече
С добавени 15 тренировъчни програми

Може да нямаш отлична генетика, може да нямаш идеални условия, пари или каквото се сетиш....Но имаш мускули, а те могат да бъдат развити!

Научи повече
Супер Тренировъчен Наръчник

Книга с инструкции за всяко упражнение във фитнес залата. Научи как най-ефективно да натовариш мускулите си!

Научи повече
Бодибилдинг без стероиди

BRAWN е знание, което не може да се получи от съвременната бодибилдинг литература. BRAWN е основата, на която всеки, който иска да изгради мускули без стероиди трябва да стъпи.

Научи повече
Виж още
Стив Рийвс