четвъртък , 28 май 2020
Начало » Упражнения » Придърпване на скрипец с тесен подхват
BRAWN Бодибилдинг без Стероиди
Придърпване на скрипец с тесен подхват

Придърпване на скрипец с тесен подхват

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес ще ви представя едно супер ефективно упражнение за развитието на широкия гръбен мускул.

Придърпване на скрипец с тесен подхват, може би нямаше да е толкова популярно, ако не бе шест кратния Мистър Олимпия – Дориан Йейтс. Неговия гръб властваше цели 6 години и това упражнение бе сред основния му арсенал от оръжия. Всеки е виждал гърба на Дориан и знае за какво говоря.

Като всеки умен мъж Йейтс не следва сляпо съвети, а изучава и експериментира, след което прилага. Той както и Майк Менцер преди него стига до извода, че придърпването на скрипец с тесен подхват има много по-голям ефект върху развитието на широкия гръбен мускул. Много по-добро от колкото стандартното движение, което всички знаем.

Използването на подхват дава възможност ръцете да минават покрай тялото. Да достигнат далеч назад, нещо немислимо ако правим движението с широк надхват. Правейки така движението ние натоварваме цялостно широкия гръбен мускул. От горния до долния край.

Носят се митове и легенди в залите,че придърпването на скрипец с широк хват товари горната част на гърба , а с тесния подхват долната. Това на практика е вярно, но на половина и то само първата половина на твърдението – нима ще подложим мнението на Дориан и Менцер под съмнение?!

Изпълнение:

-Седнете на седалката на скрипеца и застопорете ограничителите върху бедрата си така,че да ви е удобно.

-Хванете лоста в подхват, нека ширината на хвата да е малко по- тесен от раменете.

-Поемете въздух и започнете да придърпвате лоста,изпъчете гърдите напред и направете лека чупка в кръста, но в никакъв случай не лягайте назад.

-Нека ръцете ви минават близо до тялото и движете надолу докато лоста не докосне гърдите ви.

-В това положение задръжте за секунда,стегнете допълнително мускулите, като се опитате да доближите лопатките си една до друга.

-Издишайте и бавно и под контрол поемете нагоре без да се отпускате и да оставяте тежестта да ви води.Дори е добре да окажете съпротива.

Не използвайте прекалено големи тежести. Тежестта трябва да е такава,че да ви позволява да направите 6 до 10 супер стриктни повторения. Задължително  с пикова контракция в долната част на движението.

Опитайте това движение и няма да съжалявате.То е в основата на много успешни програми. Само ще спомена Хеви Дюти на Менцер и Дориан така,че сами си направете извода.

Най-добрия метод за Сила и Мускулна Маса!

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на хиляди в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече години наред е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава! Да изгради най-добрата своя версия! И, тук ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете!

11 коментара

 1. Кирил Йорданов

  Мислите ли, че е по+добро от набиранията. Винаги съм гледал на това упражнение като на заместител на набиранията за начинаещи хора, които не могат да се набират все още.

  • Александър Георгиев

   Набирането е №1 🙂 , но това упражнение е чудесно допълнение.

 2. Светльо

  Придърпване на вертикален скрипец с тесен – широк подхват с 95 кг. х 6, е любимо и задължително упражнение което никога не пропускам! Прекалено е хубаво за да е истина!

 3. Всъщност сега се сетих че съм го правил вече но беше набиране в надхват,лицеви опори набиране в подхват и кофички…помпането е страшно добро но не помня колко серий и колко повторения направих тогава….доста добре беше и не съветвам хора със слаба поносимост към тежките тренировки да го направят…а тези който търсят здраво натоварване им препоръчвам тази тренировка…поздрави

  • Александър Георгиев

   Благодаря ти Bobby,че сподели с нас този твой подход 🙂

   Тази комбинация супер натоварва горната част на тялото – препоръчвам я и аз 🙂

 4. избирам по тежкия 🙂

 5. значи спокойно мога да го включа в програмата за гръб и да заместя набирането в надхват…

  • Александър Георгиев

   Да може.Друг начин е да се редуват през тренировка или пък да се изпълняват и двете в една, но това е по-тежкия вариант.

 6. А набирането в подхват може ли да го замести да някаква степен…

  • Александър Георгиев

   До някъде, но не съвсем.На практика това са две различни упражнения с различен начин на изпълнение.

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*