витамин с

Обърната пирамида

12 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 02 юли 12 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Искам да ви представя или може би да ви подсетя за един супер ефективен метод. В залите е известен като обърната пирамида или обратна пирамида.

За да разберем за какво точно става дума, нека първо разгледаме принципа на пирамидата. Всеки знае за него, дори и да не знае то определено го използва така или иначе. Всеки знае, че първо правим няколко загряващи серии, после постепенно повишаваме тежестта всяка серия като едновременно с това намаляваме повторенията. Това е схемата която обикновено правим.

Нека сега разгледаме варианта ако правим пирамидата на обратно. Честно казано това е и предпочитания начин от мен. Тук отново имаме загряващи серии, отново прибавяме тежест, докато достигнем до най-голямата тежест.Тънкостта тук е да преминем през подготвителните тежести без да изтощаваме мускулите. Просто трябва да ги подготвим за най-голямата тежест.

Така, стигнали сме до най-тежката щанга с която можем да клекнем или вдигнем - е момчета от тук почва пирамидата. Правим една серия с тази тежест с повторения колкото можем да направим без да се затиснем. Лека почивка, сваляме тежестта с 10-15% и правим втора серия отново с максимален брой повторения. Почивка, отново намаляваме с 10-15% и правим финалната серия докато може да мърдаме.

Това са 3 работни серии в низходяща прогресия от горе на долу. Ето и конкретен пример за по-добра ориентация. Нека примерното упражнение е клек и за нашия пример ще вземем тежестта в най-тежката серия да е 100 кг за 6 повторения.

Загряващи серии:

 1. 20 кг / лоста / - 15 повторения
 2. 40 кг - 10 повторения

Вработващи серии:

 1. 60 кг - 5 повторения
 2. 75 кг - 4 повторения
 3. 90 кг -3 повторения

Работни серии:

 1. 100 кг - 6 повторения
 2. 90 кг - 8 повторения
 3. 80 кг - 10 повторения

Целта на цялата схема е със загряващите и вработващите серии да се подготвите за 3-те работни серии, които трябва да ви изтощят в буквалния смисъл.

За да използвате обърнатата пирамида не е от значение каква тежест използвате, важна е схемата цифрите са за тефтера - мускула не знае каква тежест има на щангата.

Ако не сте ползвали обратната пирамида то опитайте - нищо не се губи, но може да спечелите. Най-малко приятното чувство на нова мускулна треска, а това обикновено е предвестник на добър резултат. Как ви се струва?!

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Водени от желанието си за физическо развитие и подобрение, ние започваме да тренираме във фитнеса. Целта ни е да постиганем на... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Всеки, който прекрачи прага на фитнес залата се стреми към едно от тези две неща, да покачи мускулна маса или да... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Тренирането, фитнесът и здравословният начин на живот като цяло са неотделими части от съвременната култура. Отделянето на време за тренировки и... Прочети повече

12 коментара

 1. Здравей! А какво прави, когато искаме да прогресираме?

  Пример:
  Седмица 1-
  Първа работна серия - 100 кг * 6 повторения
  Втора работна серия - 90 кг* 8 повторения
  Трета работна серия - 80 кг* 10 повторения

  Какви повторения или кила да ползвам седмица две? 🙂

  1. Целта е +1 повторение в първата серия - тя е най-важна. Когато станат +2 или +3 вдигаме тежестта с 2 до 5% . Останалите просто я следват.

 2. здр ще ми кажете ли ако искам да приложа този метод в тренировка за гърди+бицепс как би изглеждала ежентуална тренировка? зашото навсякъде се дава пример само за 1-то упражнение това го разбрах нокак стоят нещата с 2-то третото и следващата мускулна група от тренировката?

  1. Здрасти Дидо, схемата е същата като единствената разлика е във вработващите серии, които са по-малко или направо липсват. Например ако правим гърди и първото упражнение е лежанка имаме 3-4 вработващи серии и 3 в обърната пирамида, второто е полу-лег с дъмбели там имаме 1 или 2 вработващи и 3 в обърната пирамида и накрая флайс, тук може директно да минем към работните серии. Всичко зависи от големината на тренирания мускул и тежестите които се използват.

 3. Чудно ми е защо нормалната пирамида е сложена при
  принципи за напреднали(почти навсякъде).А изолацията
  при начинаещи!!! или деадаптацията!!! Какво изненад-
  ваме или изолираме когото няма достатъчно мускул.
  Според масовите препоръки.Не са ли малко подвеждащи.
  Пирамидата според мен се ползва още от първото влизане в залата или се гледат само работните серии.Но и при тях в повечето случаи има покачване на работните тежести в самата тренировка.Пропускам
  ли нещо и не мога да го схвана или......

  1. Ами не е правилно там да бъде 🙂 Всеки тренираш използва по-един или друг начин пирамидата, нали все пак трябва да се достигне до работните тежести постепенно.

   Проблема с объркването идва от това,че някои броят всички серии в пирамидата като работни, а всички вече знаем,че работни са само последните 1-2 с най-големите тежести.

 4. Сащо, здравей. Наясно съм, че обратната пирамида е ефективна при базовите упражнения, но как стоят нещата с малките мускулни групи? Прилага ли се в тренировките за ръце и ако е така до доколко е ефективна?

  1. Здравей,
   принципа е един, за всеки мускул. Може би при малките вместо 3-4 серии на долу, ще е по-добре само 1-2. Мое мнение разбира се 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *