тренирай

Мускулна маса за тинейджъри - Първа част

Няма коментари
Сподели с приятели
Публикувано на 31 юли 12 от Александър Георгиев

Здравейте приятели, днес искам да обърна внимание на един често задаван въпрос към мен. Получавам не малко писма от читатели на сайта, с молба за съвет относно качването на мускулна маса. Пишат момчета на по 14-15-16 години и малко по-големи. Всички те искат да разберат тайната. Тайната е, че няма тайна.

Както споменавам в страницата “за мен” ,фитнеса днес е предимно индустрия и всички ние волно или не волно ставаме клиенти, а “най-сладката” таргет група са подрастващите.Защо ли?

Едно момче на 15 години има твърде малко жизнен опит,твърде наивно е и трудно може да види реалността. На тези години не стъпваме по земята, а ходим в облаците и “морето е до колене”.Взимаме лъскаво фитнес списание и там “човека с големите мускули” казва  “ този протеин е супер за изграждане на големи мускули, не си пропускай шанса” или “без това и това няма да стане” или “ 4 дневен сплит за супер размери”.Познато ли вие? Какъв е крайния резултат? В най-добрия случай 1 на 10 успява да постигне що годе нещо прилично.А другите?

Пичове, не усложнявайте нещата. Най-добрите програми, най-добрите диети или ако щете, най-добрите методи са толкова прости, че чак не е за вярване. Както съм казвал и преди, излишното усложнение само води до объркване и отклоняване от правия път.

Тук  ще се опитам максимално опростено да ви представя основните правила които трябва да следвате:

1.Образовай те се! – когато почваме да играем нова игра ние винаги отделяме време, за да се запознаем с правилата. Е тук е абсолютно същото. Трябва да научите основните неща.Да научите какво е протеин,въглехидрати,мазнини,калории.Да наименованията на мускулните групи и основните упражнения за тях.Трябва да научите какво е прогресивно натоварване и защо трябва да го прилагате. Това е не е кой знае какво.За по-любознателните е добре да се запознаят и с историята на бодибилдинга, легенди,звезди и т.н. Четете и се образовайте, бодибилдинга е много повече умствен спорт от колкото си мислите.

2.Яжте,яжте и пак яжте! – когато някой ме попита защо не качва , след като тренира по едикояси програма.Първия въпрос който задавам е- Как се храниш?Когато получа отговора всичко става ясно. Девет от десет тинейджъри не се хранят достатъчно за целта. Момчета, вие сега растете, освен за мускули трябва да се храните и за естествения си растеж.В момента хормоните ви бушуват, тялото ви се изгражда,хиперактивни сте, а  искате и да трупате мускули.Как мислите,че ще стане? Няма да прибавите и грам, ако не създадете калориен излишък, а за целта яжте, яжте и пак яжте.

Разбира се това не означава,че трябва да омитате всичко което ви се изпречи пред очите.Все пак имайте едно на ум. Наблегнете на здравословните храни, а някое друго залитане към МакДоналдс няма да е фатално. Яжте:пиле,риба,телешко,свинско,яйца,сирене,извара,мляко,картофи,ориз,пълнозърнест хляб, макарони,овесени ядки,много плодове и зеленчуци. Ако сте прекалено слаби за ръста си, то не се вживявайте,чак толкова и не се престаравайте в следването на правила.Някоя друга калория дошла от мазнини или сладко може да ви се отрази добре.

Яжте по-често, имате нужда от калории ! Имате нужда от калории, нали помните,че освен да качвате мускули, трябва да си подсигурите и естествения процес на растеж в който се намирате.Хранете се поне 4 пъти, най-добре 5 или 6.Нека разстоянието между храненията бъде 3 или 4 часа. Приготвяйте си храна за училище, носете си сандвичи или кутия с с нещо вкусно и още по-важно с правилно съдържание.Така няма да разчитате на случайността и ще избегнете да давате пари за храни които няма да ви свършат работа....

 

Сподели с приятели
Джон Робърт Пийпълс

Подобни статии

Кристофър Слоан: - Снощи говорих с моя чичо Кърк, който живее в Тексас. Той е висок 170 см, по-висок от мен с 3 см и... Прочети повече
Термина " Хардгейнър " е термин, който трайно се е настанил във фитнес залите. Той е свързван с хора, които не получават нужният резултат с... Прочети повече
Брукс Кубик разказва: Тренировъчната реалност е, че 90% от посещаващите нашата зала ходят на работа, за да изкарват пари за да живеят. Ти знаеш от... Прочети повече
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.