събота , 11 юли 2020
Начало » Бодибилдинг пионери » Най-силния човек на земята
BRAWN Бодибилдинг без Стероиди
Най-силния човек на земята

Най-силния човек на земята

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес ще ви запозная с едни мъж, който е определян като най-силния човек на земята. Неговото име е Пол Андерсън. Неговите силови подвизи са легендарни, а днес направо митологични имайки в предвид, че са постигнати далеч, преди стероидната ера.

Пол Едуарт Андерсън е роден на 17 октомври 1932 година в град Токоа, щата Джорджия. В ранните си тинейджърски години се занимава с американски футбол. Именно тези тренировки го вкарват в залата. Както знаем американския футбол е доста силов спорт и на Пол му трябват килограми върху крехкото телосложение, за да бъде по ефективен.

Първите тренировки с тежести Пол прави в задния двор на семейната къща. Все пак говорим за 40-те години на 20-ти век и фитнесите не са били под път и над път. Но това е без значение, на Андерсън са били необходими само няколко основни съоръжения за това. Импровизирана стойка за клек , пейка и лост с много подръчни тежести.

Въпреки, че тренировката на Пол е била съставена предимно от клек и 1 – 2 допълнителни упражнения, той нараства сравнително бързо на сила и телесно тегло. Увлечен в вдигането на все по-тежки щанги, на 19 години застрашава световния рекорд в клека, като прави успешен опит на 272 кг. Когато започва да тренира Андерсън е „само“ 86 кг и висок 178 см, само след две години достига тегло от 125 кг и е включен в Американския отбор по вдигане на тежести – тежка категория.

През 1953 година на възраст от 21 години Пол прави клек с 346 кг, а в края на същата година успява да пребори 372 кг. Клека се превръща в запазена марка за Андерсън. Често е викан на шоу демонстрации, където Пол показва своята нечовешка сила. В края на 50-те в една такава демонстрация Пол Андерсън  прави единичен клек с 525 кг  при лично тегло 155 кг и то няколко пъти за една вечер. Смайващото е, че дори не е отделил време за загряване.

Ето още някои силови постижения на Пол Андерсън:

 • Военна преса прав – 197,0 кг
 • Преса с една ръка над главата – 140 кг
 • Изхвърляне –  196,5 кг
 • Клек – 545 кг за 2 повторения

Пол Андерсон

Най-добрия метод за Сила и Мускулна Маса!

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на хиляди в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече години наред е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава! Да изгради най-добрата своя версия! И, тук ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете!

Един коментар

 1. Тренирал е по доста луди програми с голям обем 🙂

  Ето една използвана от него програма за вдигане на тежести:
  Понеделник/Сряда/Петък:
  Преса – множество двойки на 145кг
  Преси с дъмбели – 7х3х60кг
  Преси зад врат – високи повторения за напомпване
  Изхвърляне – единици от 100 до 136кг
  Обръщане – единици до 180кг
  Тяга – 2х3х312кг
  Високо изтегляне – 4х3х226кг

  Вторник/Четвъртък/Събота:
  Клек – двойки до 3х2х353кг

  Неделя – почивка

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*