тренирай

Най-силният човек на земята

Коментар
Сподели с приятели
Публикувано на 27 май 12 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес ще ви запозная с едни мъж, който е определян като най-силния човек на земята. Нарича се Пол Андерсън. Неговите силови подвизи са легендарни, а днес направо митологични имайки в предвид, че са постигнати далеч, преди стероидната ера.

Кратка история

Пол Едуарт Андерсън е роден на 17 октомври 1932 година в град Токоа, щата Джорджия. В ранните си тинейджърски години се занимава с американски футбол. Именно тези тренировки го вкарват в залата. Както знаем американския футбол е доста силов спорт и на Пол му трябват килограми върху крехкото телосложение, за да бъде по ефективен.

Първите тренировки с тежести Пол прави в задния двор на семейната къща. Все пак говорим за 40-те години на 20-ти век и фитнесите не са били под път и над път. Но това е без значение, на Андерсън са били необходими само няколко основни неща. Импровизирана стойка за клек , пейка и лост с много подръчни тежести.

Въпреки, че тренировката на Пол е била съставена предимно от клек и 1 - 2 допълнителни упражнения, той нараства сравнително бързо на сила и телесно тегло. Увлечен в вдигането на все по-тежки щанги, на 19 години застрашава световния рекорд в клека, като прави успешен опит на 272 кг.

Когато започва да тренира Андерсън е "едва" 86 кг и висок 178 см, само след две години достига тегло от 125 кг и е включен в Американския отбор по вдигане на тежести - тежка категория.

През 1953 година на възраст от 21 години Пол прави клек с 346 кг, а в края на същата година успява да пребори 372 кг. Клека се превръща в запазена марка за Андерсън. Често е викан на шоу демонстрации, където показва своята нечовешка сила.

В края на 50-те в една такава демонстрация Пол Андерсън  прави единичен клек с 525 кг при лично тегло 155 кг и то няколко пъти за една вечер. Смайващото е, че дори не е отделил време за загряване.

Ето още някои силови постижения на Пол Андерсън:

 • Военна преса прав - 197,0 кг
 • Преса с една ръка над главата - 140 кг
 • Изхвърляне -  196,5 кг
 • Клек - 545 кг за 2 повторения

Пол Андерсон

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес ще ви разкажа, как се роди метода 5х5 и кой е неговият баща. Вече над 130 години хората вдигат щанги... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Началото на съвременният културизъм като спорт поставя Юджин Сендоу, който остава в историята като "бащата на бодибилдинга". Неговите демонстрации на мускули и... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Вероятно малцина са чували за Джон Робърт Пийпълс, но това, което той прави през 1949 година отеква в целият "железен свят".... Прочети повече

1 коментара

 1. Тренирал е по доста луди програми с голям обем 🙂

  Ето една използвана от него програма за вдигане на тежести:
  Понеделник/Сряда/Петък:
  Преса - множество двойки на 145кг
  Преси с дъмбели - 7х3х60кг
  Преси зад врат - високи повторения за напомпване
  Изхвърляне - единици от 100 до 136кг
  Обръщане - единици до 180кг
  Тяга - 2х3х312кг
  Високо изтегляне - 4х3х226кг

  Вторник/Четвъртък/Събота:
  Клек - двойки до 3х2х353кг

  Неделя - почивка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *