тренирай

Най-силният човек на земята

Коментар
Сподели с приятели
Публикувано на 27 май 12 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес ще ви запозная с едни мъж, който е определян като най-силния човек на земята. Нарича се Пол Андерсън. Неговите силови подвизи са легендарни, а днес направо митологични имайки в предвид, че са постигнати далеч, преди стероидната ера.

Кратка история

Пол Едуарт Андерсън е роден на 17 октомври 1932 година в град Токоа, щата Джорджия. В ранните си тинейджърски години се занимава с американски футбол. Именно тези тренировки го вкарват в залата. Както знаем американския футбол е доста силов спорт и на Пол му трябват килограми върху крехкото телосложение, за да бъде по ефективен.

Първите тренировки с тежести Пол прави в задния двор на семейната къща. Все пак говорим за 40-те години на 20-ти век и фитнесите не са били под път и над път. Но това е без значение, на Андерсън са били необходими само няколко основни неща. Импровизирана стойка за клек , пейка и лост с много подръчни тежести.

Въпреки, че тренировката на Пол е била съставена предимно от клек и 1 - 2 допълнителни упражнения, той нараства сравнително бързо на сила и телесно тегло. Увлечен в вдигането на все по-тежки щанги, на 19 години застрашава световния рекорд в клека, като прави успешен опит на 272 кг.

Когато започва да тренира Андерсън е "едва" 86 кг и висок 178 см, само след две години достига тегло от 125 кг и е включен в Американския отбор по вдигане на тежести - тежка категория.

През 1953 година на възраст от 21 години Пол прави клек с 346 кг, а в края на същата година успява да пребори 372 кг. Клека се превръща в запазена марка за Андерсън. Често е викан на шоу демонстрации, където показва своята нечовешка сила.

В края на 50-те в една такава демонстрация Пол Андерсън  прави единичен клек с 525 кг при лично тегло 155 кг и то няколко пъти за една вечер. Смайващото е, че дори не е отделил време за загряване.

Ето още някои силови постижения на Пол Андерсън:

 • Военна преса прав - 197,0 кг
 • Преса с една ръка над главата - 140 кг
 • Изхвърляне -  196,5 кг
 • Клек - 545 кг за 2 повторения

Пол Андерсон

Сподели с приятели
Джон Робърт Пийпълс

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Вероятно малцина са чували за Джон Робърт Пийпълс, но това, което той прави през 1949 година отеква в целият "железен свят".... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Ако има еталон за красиво мъжко тяло, то несъмнено първото име, което изплува в съзнанието ни е това на Стив Рийвс... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Не крия, че категорията "бодибилдинг пионери" ми е една от най-любимите в сайта. За това днес с удоволствие, че ви представя... Прочети повече

1 коментара

 1. Тренирал е по доста луди програми с голям обем 🙂

  Ето една използвана от него програма за вдигане на тежести:
  Понеделник/Сряда/Петък:
  Преса - множество двойки на 145кг
  Преси с дъмбели - 7х3х60кг
  Преси зад врат - високи повторения за напомпване
  Изхвърляне - единици от 100 до 136кг
  Обръщане - единици до 180кг
  Тяга - 2х3х312кг
  Високо изтегляне - 4х3х226кг

  Вторник/Четвъртък/Събота:
  Клек - двойки до 3х2х353кг

  Неделя - почивка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.