тренирай

Крис Дикерсън

Коментар
Сподели с приятели
Публикувано на 09 май 12 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ!  Днес ще ви припомня за един човек, който на 43 години  успя да спечели най-престижното състезание в света:

Мистър Олимпия!

Крис Дикерсън е роден на 25 август 1939 година в Монтгомъри щата Алабама. Въпреки,че започва да се състезава сравнително късно Дикерсън изгражда една от най-успешните бодибилдинг кариери. Която продължава почти три десетилетия.

За първи път се качва на сцената през 1965 и се класира 3-ти на Мистър Лонг Бийч Калифорния.Само за сведение ще отбележа,че през същата година Лари Скот печели историческата първа Олимпия, а е само година по-голям.

Това не притеснява Дикерсън защото най-силните му години тепърва предстоят. Неговото усърдие и последователност му се отблагодаряват. Той достига до най-големия връх в момент когато неговите връстници вече са в историята.

Още от ранните си тренировъчни години Крис ползва треньор и то не кой да е, а големия Бил Пърл.Това партньорство прераства в приятелство и трае както през цялата му кариера така и след това.

През 1970 година Крис Дикерсън става първия афро-американец печелейки Мистър Америка. Това определено е само началото! Крис печели още няколко състезания и се превръща в един от най-актуалните културисти в края на 70-те и Крис Дикерсънначалото на 80-те.

Той вече е фактор и всички се съобразяват с него. На Мистър Олимпия 1980 година в Австралия, една от най-скандалните в историята Крис е 2-ри за сметка на Арнолд, който според експерти по това време дори не трябва да е в тройката.

Арнолд вече е филмова звезда и има голямо лоби сред организаторите, така той не е равнопоставен с останалите и закономерно печели седмата си Олимпия. Точно след тази Олимпия доста състезатели загърбват IFBB в знак на протест и никога повече не се състезават. Един от тях е Майк Менцер.

Но да се върнем на Крис Дикерсън. Въпреки загубата според общото мнение, то той е доволен и разбира,че е много близко до върха и следващата година ще е негова. Единственото, което в този момент Крис не знае е,че ще преживее "дежавю''.

През 1981 година Крис е отново 2-ри, тъй като най-добрия приятел на Арнолд, Франко Коломбу решава да повтори номера от предната година. Приликата с двете Олимпии е поразителна. Както и Арнолд, Франко се явява след пет годишно прекъсване и както и предходната година победителя е предопределен. Така Коломбу печели своята 2-ра Олимпия.

Този път Крис не е чак толкова доволен и през следващата 1982 година, решен да елиминира всякакви случайности и условности стъпва на сцената в най-добрата си форма въобще.Така на 43 години печели най-голямото отличие в света на бодибилдинга и се превръща в най-възрастния победител на Мистър Олимпия.

Крис ДикерсънКрис Дикерсън е един от най-естетичните и симетрични културисти в историята. Освен това той ще бъде запомнен и както уникален позьор,известен факт е, че той е един от първите които използват хореограф и дори взима уроци по балет. И още нещо любопитно, което едва ли се знае, Крис има музикално образование и на практика е завършен оперен певец.

Последното състезание на Крис Дикерсън е Мастерс Олимпия през 1994 година, където се класира 4-ти. През 2000 година е удостоен с почетно място в залата на славата на IFBB.

Сподели с приятели

Подобни статии

Маркус Рул е немски професионален културист от края на 90-те години на миналия век и началото на този. В своя пик може да се похвали... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес ще ви представя легендарният Албърт Бекълс, човека известен със своето дълголетие в бодибилдинга и разбира се уникалните си бицепси. Роден... Прочети повече
Виктор Ричардс е сред звездните билдери на 90-те години. Макар без особенни постижения на състезателната сцена, Ричардс се превръща в синоним на чудовищната мускулна маса.... Прочети повече

1 коментара

  1. ... А сега следва програма, и то когато се е готвил за спечелената "Олимпия" на 43г.
    Е така от любопитство. Имам в предвид програма, като силова тренировка а не, като балет майстор. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Препоръчано от Тренирай.БГ
Разкарай мазнините Влез в най-добрата си форма!

Тук ще намерите всичко необходимо, което ви трябва, за да изградите мечтаното тяло. Да разкарате мазнините и да направите своята най-добра версия!

Научи повече
С добавени 15 тренировъчни програми

Може да нямаш отлична генетика, може да нямаш идеални условия, пари или каквото се сетиш....Но имаш мускули, а те могат да бъдат развити!

Научи повече
Супер Тренировъчен Наръчник

Книга с инструкции за всяко упражнение във фитнес залата. Научи как най-ефективно да натовариш мускулите си!

Научи повече
Бодибилдинг без стероиди

BRAWN е знание, което не може да се получи от съвременната бодибилдинг литература. BRAWN е основата, на която всеки, който иска да изгради мускули без стероиди трябва да стъпи.

Научи повече
Виж още
Стив Рийвс