петък , 10 юли 2020
Начало » Звезди на 60-те и 70-те » Тренировка за рамене от Арнолд Шварценегер
BRAWN Бодибилдинг без Стероиди
Тренировка за рамене от Арнолд Шварценегер

Тренировка за рамене от Арнолд Шварценегер

Здравейте приятели на Тренирай.БГ!

дойде ред и на тренировката за рамена препоръчвана от Арнолд Щварценегер.Така тези от вас,които следят моя блог много лесно могат да си сглобят цялата програма.

Както споменах и в статиите с тренировки на Майк Менцер,причината да посочвам  тренировки от тези две легенди на бодибилдинга е,че те са най-известните представители на високо интензивните и високо обемните тренировки.Така всеки сам за себе си може да си направи съответните изводи,може да опита стига да не робува на „модерните правила“ и да реши кое е най-добро за него.

Хубавото на културизма е, няма един единствен път към успеха.Всичко зависи от самия тренираш и най-вече от интелекта му, а това е много важно.Само интелигентен човек може да експериментира,да прави анализи, изводи и да има волята да промени нещата така,че да работят за него дори ако това означава да плува срещу течението.

В книгата си „Тайните на моя успех“ Арнолд съветва да не се подхващат специализирани програми за която и да е мускулна група преди да се изгради една здрава основа.Все пак трябва да построим основите на къщата нали така.Това означава,че преди да се впуснем в дълги сплитове и много упражнения то трябва да сме си повишили теглото, да сме натрупали достатъчно месо,че да има смисъл за надграждане и оформяне.Безсмислено е 60-65 килограмов трениращ да прави специализация за която и да е мускулна група,толкова е безсмислено,че направо е смешно.

ОК приемаме,че имате достатъчно тегло и трябва да минете на следващия етап или да дадете тласък на някоя група, тогава ето какво има за вас тук, една тренировка за рамене от Арнолд Шварценегер.

Тренировка  – І ниво:

 1. Раменна преса зад врат с щанга – 4х12,10,5,15
 2. Разтваряне с дъмбели прав – 4х10-12
 3. Разтваряне от сед наведени напред – 4х10-12

Арнолд препоръчва тази програма за хора с абсолютен минимум от 6 месеца сериозни тренировки.Искам само да предупредя.Първото упражнение е потенциално опасно,знам това от личен опит.Още си нося раменните травми от него,по разумно е да се правят пред гърди.Нека всеки опита и сам да прецени, все пак има хора които правят раменни преси зад врат без абсолютно никакъв проблем и имат чудесни рамена.

Тренировка – ІІ ниво:

 1. Преса на Арнолд – 4х12,10,8,8
 2. Раменна преса зад врат с щанга – 4х12,10,8,8
 3. Повдигане на дъмбел пред тяло – 4х10-12
 4. Повдигане на дъмбел от страничен лег – 4х10-12
 5. Разтваряне от сед наведени напред – 4х10-12

За това ниво трябва да имате минимум 1 година стаж.Ако сте следили и другите статии по темата ви е ясно,че Арнолд предпочита да тренира всяка мускулна група 3 пъти седмично и по-рядко 2 пъти.Тук наистина всеки трябва да си прецени, на мен лично дори 2 тренировки в седмицата на даден мускул с толкова серии ми е много.Но всичко е въпрос на избор и най-вече на реална самооценка.

На тези които решат да опитат пожелавам,

Успех!


Най-добрия метод за Сила и Мускулна Маса!

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на хиляди в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече години наред е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава! Да изгради най-добрата своя версия! И, тук ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете!

2 коментара

 1. Здравей,

  въпросът ми е как се увеличава тежестта в отделните упражнения и как да разбера, че е време за покачване на килограмите на щангата като цяло?

  • Александър Георгиев

   Там където повторенията намаляват (4х12,10,8,6) с всяка серия тежестта се покачва, а там където е дадено например 4х10-12 е с постоянна тежест. Тежестта се покачва, когато почнеш да правиш с 2-3 повторения повече.

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*