тренирай

Постоянно напрежение

3 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 16 апр. 12 от Александър Георгиев

Сега ще ви запозная с втория по важност тренировъчен принцип, а именно "Постоянно напрежение".Защо втория, а не първия или десетия.Както вече писах първия и основен принцип на продуктивната бодибилдинг тренировка е "прогресивното натоварване", там обясних защо е важно първата и единствена цел в тренировката е да ставаме по-силни.До тук добре,месец след месец ставаме по-силни и по-силни, но другия важен момент е както точно вдигаме тия щанги.Местим ли ги,лашкаме ли ги,клатим ли ги.Принципа за постоянно напрежение е второто нещо,което трябва веднага да научим.Много е важна техниката на изпълнение на упражненията.Забелязвали ли сте как някой надъхан нинджа сгъва с щанга за бицепс, сгъване с навеждане напред,следва изтласкване и избутване с кръста,повдигане на пръсти и силно навеждане назад, последвано от рязко отпускане и разгъване на ръцете до изходно ниво.Тежестта е 50кг, а нинджата около 70 кг.Е определено това не е признак на сила,не е дори и следване на първия принцип.Това е по-скоро трагикомична случка с риск за сериозна контузия и нулев резултат от към продуктивност.

Ок нека обясня, всяко едно повторение трябва да се прави супер стриктно, всяко едно повторение трябва да влиза точно в мускула който тренираме,всяка една серия трябва да е съставена от супер стриктни повторения.Скоростта на повторенията трябва да е бавна и контролирана.Майк Менцер например препоръчва скорост на повторенията 4-2-4,което ще рече 4 секунди позитивна фаза,2 секунди пикова контракция и 4 секунди отрицателна фаза.Друг мой учител Стюарт МакРобърт препоръчва скорост 3-1-3 .Няма значение каква скорост ще изберете,важно е вие да контролирате тежестта, а не тя вас.Например при повдигане от лег,откачаме щангата от стойката и отпускаме бавно към гръдния кош,спускаме бавно до 1-2 пръста от гърдите,след което обръщаме движението и със  същата скорост поемаме на горе - без резки движения,без удряне в гръдния кош - всичко под контрол,след като стигнем връхната точка стягаме за секунда гърдите и поемаме пак надолу.Пак повтарям бавни контролирани повторение за цялата серия.На това се казва да поддържаме постоянно напрежение в тренирания мускул,без да му позволяваме да почива в горна или долна част да движението.Повярвайте трудно ще направите повече от две работни серии с една и съща тежест изпълнени по тези начин - много трудно.За това аз обикновено леко намалявам тежестта във втората серия.Разбира се понякога се нарушава ритъма и може да се вкара малко читинг или чужда помощ,но само и единствено в последната серия в последните 1 или 2 повторения - но не е задължително.

Намалете тежестта, научете се да контролирате движението, започнете постепенно повишаване на тежестите без да нарушавате стриктното изпълнение и вие ще разберете какво означава  Високо Интензивното Трениране.

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Ако има еталон за красиво мъжко тяло, то несъмнено първото име, което изплува в съзнанието ни е това на Стив Рийвс... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Ако все още, нямате резултатите, които искате, най-вероятно някъде нещо бъркате. Без значение дали сте новаци в залата или пък тренирате... Прочети повече
Др. Кен Лейстнър: - Когато говоря на някого за серия състояща се от 50 повторения, то човека си мисли едно от двете:  "Това копеле съвсем... Прочети повече

3 коментара

  1. Аз от друго място бях чул за това по - бавно правене на движенията и го пробвах, и от тогава само така тренирам 🙂 Усещането особено на бицепса е невероятно 😀

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Препоръчано от Тренирай.БГ
Разкарай мазнините Влез в най-добрата си форма!

Тук ще намерите всичко необходимо, което ви трябва, за да изградите мечтаното тяло. Да разкарате мазнините и да направите своята най-добра версия!

Научи повече
С добавени 15 тренировъчни програми

Може да нямаш отлична генетика, може да нямаш идеални условия, пари или каквото се сетиш....Но имаш мускули, а те могат да бъдат развити!

Научи повече
Супер Тренировъчен Наръчник

Книга с инструкции за всяко упражнение във фитнес залата. Научи как най-ефективно да натовариш мускулите си!

Научи повече
Бодибилдинг без стероиди

BRAWN е знание, което не може да се получи от съвременната бодибилдинг литература. BRAWN е основата, на която всеки, който иска да изгради мускули без стероиди трябва да стъпи.

Научи повече
Виж още
Стив Рийвс