петък , 6 декември 2019
Начало » Само за Хардгейнери » Тренировка за хардгейнери от Антъни Дитайло
Тренировка за хардгейнери от Антъни Дитайло

Тренировка за хардгейнери от Антъни Дитайло

Преди повече от 20 години Стюарт МакРобърт започна да популяризира тренировките за хардгейнери. Започна да издава списание HARDGAINER през 1989 година, то бе в помощ на обикновените трениращи и на тези които искаха реални резултати постигнати чрез реални средства.Не след дълго издаде и книгата BRAWN,която предизвика меко казано революция.Хардгейрнер се превърна в цяло направление в бодибилдинга.

Много преди МакРобърт да популяризира този тип тренировка е имало не малко треньори и силови атлети,които са тренирали и препоръчвали този начин на трениране.Един от най-известните е Антъни Дитайло.Той нашумява със своите статии в оригиналното списание IRON MAN, които пише близо 20 години / от 1968 до 1985 /. Той пропагандира тежките тренировки,които се състоят от малко на брой базови упражнения, а самите тренировки не се изпълняват често.Относно храненето съветва приемането на малко повече мазнини от обикновено, като изтъква,че това в комбинация с тежките базови упражнения и по-големите почивки между тренировките е благоприятно за естественото повишаване на производството на тестостерон.През 1982 Антъни Дитайло публикува книгата си „Развитие на физическата сила“,която се превръща в бестселър и настолна книга за много силови атлети.

Ето и една тренировка препоръчвана от Дитайло за сила и маса.

Препоръчва се тренировката да бъде изпълнявана 2 пъти седмично.Ако имате сили и добро възстановяване може и три тренировки в седмицата,но според Дитайло това е твърде много.

Понеделник – Четвъртък

 1. Клек 1х 10 + 5х5
 2. Мъртва тяга 1х10 + 5х5
 3. Повдигане от лег 1х10 + 5х5
 4. Гребане с щанга 1х10 + 5х5

Два пъти седмично само 4 упражнения.Първата серия от по 10 повторения е загряваща, след това 5х5 се изпълнява по стандартния начин, първите две покачваме тежестта и последните три с най-тежката щанга.Това е доста тежка тренировка и няма смисъл да се добавят други упражнения, все пак това е стратегия, чиято цел е максимално покачване на сила и тегло за сравнително кратко време.

В случай,че по-горе показаната тренировка се окаже тежка и неможете да се възстановявате добре,то Антъни Дитайло дава и втори вариант.

Понеделник

 1. Клек 1 х 10, 1 х 8; 1 х 6, 1 х 4, 1 х 2 + 5х3-5
 2. Повдигане от лег 1 х 10, 1 х 8; 1 х 6, 1 х 4, 1 х 2 + 5х3-5

Четвъртък

 1. Мъртва тяга  1 х 10, 1 х 8; 1 х 6, 1 х 4, 1 х 2 + 5х3-5
 2. Гребане с щанга  1 х 10, 1 х 8; 1 х 6, 1 х 4, 1 х 2 + 5х3-5

Този път тренировката е разделена на две и леко са завишени сериите.Изпълняват се загряващи серии в пирамида до достигане на работната тежест с която трябва да направим 5 серии с по 3 до 5 повторения.Простотата на тази тренировка предполага сериозно повишаване на тежестите.При положение,че храната е на добро ниво,приема се достатъчно протеин и калории то повишаването на теглото няма да е проблем.

Общото на всички тренировки за хардгейнери е,че те са насочени към повишаване на общата телесна сила и тегло.Тук няма малки изолиращи упражнения за малките мускулни групи.Целта е да качим 10-15-20 килограма тегло,едва след това ще има достатъчно материал за обработване с упражнения тип флайс,концентрирано сгъване,разтваряне за задно рамо и т.н.

За да разбере човек този тип тренировки трябва да вникне в проблема наречен „хардгейнер“,едва тогава ще изчезнат глупавите въпроси от рода – а кога се тренират ръцете, а прасци, а тоя луд ли е?

На тези които решат да опитат, желая

Успех!

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на хиляди в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече години наред е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава! Да изгради най-добрата своя версия! И, тук ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете!

2 коментара

 1. светльо

  Май първият вариант е по добър.Вторият наистина е завишен.
  Обаче ми се струва че ако сериите са по 3 ще е по добре.Иначе се получава жесток обем.
  Преди доста време използвах такава тренировка 3 пъти седмично но с малки разлики и знам че „убиват“.
  Правех:

  клек
  повдигане от лег
  гребане с щанга
  бицепс

  По 3 серии.Понякога като кръгова ,понякога упражнение след упражнение.Под 100 кг не падах на големите групи(по голяма тежест можеше но по малка не).Бицепса 50 кг.
  Идваше „ташкън “ ама бутахме яко. 🙂 Така че биват тези тренировки ама трябва яко ядене с спане.

 2. Александър

  Дитайло не бих казал че е пример за подражание и има нещо общо с културизма, по скоро е стронгмен. Пък и не го виждам като хардгейнър а си е дебел. Нищо лично

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*