тренирай

Стив Станко

Няма коментари
Сподели с приятели
Публикувано на 27 фев. 12 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес ще ви запозная с още един от пионерите в бодибилдинга. Стив Станко е роден на 5 септември 1917 година в Ню Джърси.Въпреки,че историята го запомня като културист,то той не винаги е бил такъв.Стив Станко започва своята "желязна" кариера като щангист,за кратко време се утвърждава като един от най-силните атлети в началото на 20-ти век.

Той е част от легендарния York Barbell клуб на Стив Хофман, от чието име се и състезава. За разлика от сега едно време културистите са участвали и в чисто силови състезания, а там Стив Станко е бил неповторим.Сигурно сте чували,че Джон Гримек е бил щангист и е участвал в състезания по вдигане на тежести,сигурно сте чували и че той е първия културист,който е шампион и на двете поприща.Тогава е хубаво да се знае,че Стив Станко е втория.Неминуемо тежкото вдигане се отразява и на качеството на мускулите и Джон Гримек и Стив Станко са се отличавали с много плътна мускулатура, получена в резултат на силовите им тренировки.

През 1938 година Стив Станко печели Мистър Ню Джърси,а същата година печели и националното първенство за младежи по вдигане на тежести.Пред него стои обещаваща кариера на силов атлет.Но тук се намества и съдбата, Стив Станко страда от рядко заболяване, което почти го обездвижва.Получава схващания на краката и слаба нервна проводимост, както и редица съсиреци.От внушителните 100 килограма лично тегло Стив Станко се стопява до 80 кг,принуден е да се придвижва с патерици.Това слага край на силовата му кариера,но не и край на неговите мечти.

За да бъде близо до железата,Стив Станко започва да тренира с по-леки тежести и първоначално е изпълнявал упражнения само от легнало положение.Лека по-лека се възстановява,дори започва да трупа мускули,така той открива второто си призвание - бодибилдинга.През 1944 година печели Мистър Америка за младежи, а през същата година и Мистър Америка за мъже.Така Стив Станко става втория щангист след Джон Гримек ,който успява да спечели националните шампионски титли и в двата спорта.Три години по-късно през 1947 година Стив Станко печели и най-голямата титла по това време - Мистър Вселена.

Стив Станко, Мистър Америка и Мистър Вселена, един от най-силните културисти и бодибилдинг легенда умира на 61 годишна възраст на 31 декември 1978 година.

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Ако има еталон за красиво мъжко тяло, то несъмнено първото име, което изплува в съзнанието ни е това на Стив Рийвс... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Не крия, че категорията "бодибилдинг пионери" ми е една от най-любимите в сайта. За това днес с удоволствие, че ви представя... Прочети повече
Една от най-големите легенди на бодибилдинга въобще е Джон Гримек - Мистър Америка. Човека олицитворение на сила и мощ, владееш света на културизма през 40-те... Прочети повече
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Препоръчано от Тренирай.БГ
Разкарай мазнините Влез в най-добрата си форма!

Тук ще намерите всичко необходимо, което ви трябва, за да изградите мечтаното тяло. Да разкарате мазнините и да направите своята най-добра версия!

Научи повече
С добавени 15 тренировъчни програми

Може да нямаш отлична генетика, може да нямаш идеални условия, пари или каквото се сетиш....Но имаш мускули, а те могат да бъдат развити!

Научи повече
Супер Тренировъчен Наръчник

Книга с инструкции за всяко упражнение във фитнес залата. Научи как най-ефективно да натовариш мускулите си!

Научи повече
Бодибилдинг без стероиди

BRAWN е знание, което не може да се получи от съвременната бодибилдинг литература. BRAWN е основата, на която всеки, който иска да изгради мускули без стероиди трябва да стъпи.

Научи повече
Виж още