събота , 8 май 2021

Серджо Олива

Серджо Олива -„Митът“,това е един от най-масивните културисти в историята и трикратен Мистър Олимпия.Той е и сред малцината побеждавали Арнолд Шварценегер и единствен,който го е правил на сцената на Мистър Олимпия.

Серджо Олива е роден на 4 юли 1941 година в Куба.Той е част от бедно многодетно семейство и от най-ранна възраст работи с баща си в плантация за захарна тръстика.След комунистическата революция и установяване на режима на Фидел Кастро, в Куба живота става много ограничен от към човешка свобода.Това не се харесва на младия Олива и той търси начин да промени това.Междувременно се записва да тренира вдигане на тежести в един Хавански спортен клуб.Само за 6 месеца тренировки,Серджо Олива може да прави изхвърляне с 140 кг и общ сбор от 450 килограма в трите олимпийски вдигания.Хората около него си мислят,че тренира от години и не могат да повярват,че е постигнал това за 6 месеца.По това време той тежи малко под 80 килограма.Така Серджо Олива се превръща в млада надежда на кубинските щанги.През 1962 в Кингстън,Ямайка се провеждат Спортните игри на Централна Америка.Серджо Олива е включен в отбора по щанги,след като по-рано през годината се класира на второ място по време на националния шампионат по вдигане на тежести.Така пред него се отваря възможност за промяната,която търси.По време на игрите в Ямайка,Серджо напуска хотелската си стая и се отправя към американското посолство.По това време към спортистите е имало прикрепени агенти на Кастро,чиято задача е била да следят атлетите и да ги предпазват от „западните влияния“.Както казва Олива в едно свое интервю – наложило се е да тича с всички сили към посолството преследван от няколко от тези агенти.Така той получава политическо убежище.Първоначално отсяда в Маями,а малко по късно се установява в Чикаго.Незнаейки английски,той е принуден да работи тежък физически труд по 10-12 часа на ден, след което тренира по 2-3 часа и така всеки ден без неделята.В по-късен етап се записва на вечерно училище, научава езика и успява да започне работа като полицай.Всъщност не Рони Колман е първия Мистър Олимпия – полицай, а той.Серджо Олива е известен и с острия си език и с това,че не спестява никому нищо.Това негово качество не се нрави на братята Уайдър и те в много случай го пренебрегват,за сметка на „златното им момче“ Арнолд Шварценегер.Това принуждава Олива да се състезава  и за други федерации.

Кратка ретроспекция на състезателната кариера на Серджо Олива:

1963 г.-Мистър Чикаго -1-во място

1964 г.-Мистър Илинойс -1-во място

1964 г.-Мистър Америка /версия AAU /-7-мо място

1965 г.-Мистър Америка – младежи /версия AAU /-2-ро място

1965 г.-Мистър Америка – младежи /версия AAU /-най-мускулест състезател

1965 г.-Мистър Америка/версия AAU /-4-то място

1965 г.-Мистър Америка/версия AAU /-най-мускулест състезател

1966 г.-Мистър Америка – младежи /версия AAU /-1-ро място

1966 г.-Мистър Америка – младежи /версия AAU /-най-мускулест състезател

1966 г.-Мистър Америка/версия AAU /-2-то място

1966 г.-Мистър Америка/версия AAU /-най-мускулест състезател

1966 г.-Мистър Свят/версия IFBB/-1-во място

1966 г.-Мистър Вселена/версия IFBB/-1-во място

1966 г.-Мистър Олимпия -4-то място

1967 г.-Мистър Олимпия -1-то място

1967 г.-Мистър Вселена/версия IFBB/-1-во място

1968г.-Мистър Олимпия -1-то място

1969 г.-Мистър Олимпия -1-то място

1970 г.-Мистър Свят/версия AAU /-2-ро място

1970 г.-Мистър Олимпия -2-то място

1971 г.-Мистър Вселена/версия NABBA/-2-ро място

1972 г.-Мистър Олимпия -2-то място

1973 г.-Световно за професионалисти/версия IFBB/-1-во място

1974 г.-Световно за професионалисти/версия WBBG/-1-во място

1975 г.-Олимпия/версия WBBG/-1-во място

1976 г.-Олимпия/версия WBBG/-1-во място

1977 г.-Световно за професионалисти/версияWABBA/-1-во място

1978 г.-Олимпия/версия WBBG/-1-во място

1980 г.-Световно за професионалисти/версияWABBA/-1-во място

1981 г.-Световна купа за професионалисти/версияWABBA/-1-во място

1984 г.-Мистър Олимпия – 8-мо място

1984 г.-Професионален шампионат на САЩ/версияWABBA/-1-во място

1985 г.Мистър Олимпия – 8-мо място

Ето и размерите на Серджо Олива в най-добрата му форма:

ръст – 185 см

тегло – 96 кг

гръден кош – 134 см

талия – 80 см

ръце – 53 см

бедра – 72 см

прасци – 47 см

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на хиляди в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече години наред е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава! Да изгради най-добрата своя версия! И, тук ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете!

4 коментара

 1. Васил Панайотов

  А кое е третото олимпийско вдигане в щангите? Аз само за изхвърляне и изтласкване се сещам.

  • Александър Георгиев

   От 1928 до 1972 г. олимпийските дисциплини във вдигането на тежести са „изхвърляне“, „изтласкване“ и „повдигане“. От 1976 изхвърлянето отпада и остават само „изтласкване“ и „повдигане“, както е и днес.

 2. Za Oliva sam 4el,4e e treniral dosta tejko s golqm broi 4asti4ni povtoreniq!Mojeli da pusne6 statiq za tezi negovi trenirovki ! Blagodarq predvaritelno,pozdravi za saita

  • Александър Георгиев

   Частичните не са патент на Олива, а на Лари Скот. По това време, често са правели „късъ“,“изгарящи“или както и е му казваме частични повторения след всяка серия за вкарване на допълнително кръв.

   Разбира се при удобен случай, ще пусна статия и за останалата част от тренировката на Олива, освен тази за ръце, която излезе преди няколко дни 🙂

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*

 

скрива се след