четвъртък , 25 април 2019

Майк Менцер

майк менцерМайк Менцер е сред най-великите културисти  в историята.Той е толкова различен,че създава собствена бодибилдинг теория в противовес на общо приетите порядки и разбирания.Изгражда своята „Хеви Дюти“ система стъпвайки върху основите поставени от Артур Джоунс.Развива до такава степен методиката,че към днешна дата има милиони фенове и последователи.Но не „Хеви Дюти“ е темата сега.Днес ще ви представа кратка ретроспекция на бодибилдинг кариерата на Майк Менцер.

Майк Менцер е роден на 15 ноември 1951 година.Започва да се интересува от бодибилдинг когато е на 12 години.Мотива е повече от стандартен,в ръцете му попада списание от чиято корица го гледа Бил Пърл.На тази възраст са и първите му тренировки,по това време тежи само 43 килограма.Майк изчита всичко,което му попада пред очите,дори се осмелява да пише и на кумира си от списанието,който от своя страна му помага със съвети.Тренировките му са стандартни и общия брой е не повече от три седмично.Очевидно Майк притежава добра генетика и за три години с общи тренировки три пъти седмично покачва теглото си на 75 килограма, а е само на 15 години.Но това не е всичко,той има невероятното постижение 165 килограма в повдигане от лек. Невероятно нали, а е само на 15.Бил Пърл е впечатлен и вижда в младия Менцер бъдеща звезда.Всъщност той е впечатлен и от Рей Менцер, по-малкия брат на Майк.Двете момчета са невероятно силни,дори малко известен факт е,че Рей е с  по-добри силови показатели.Години по-късно Бил Пърл споменава в свое интервю за невероятната сила на братя Менцер.Първото състезание на Майк е през 1969 година,което не приключва така както той иска.Това го кара да експериментира с тренировки и методи докато през 1971 година на Мистър Америка за младежи не се запознава с Кейси Виатор.На това състезание Майк е 10-ти а Кейси 1-ви,випреки това между двете момчета се завързва приятелство.Кейси дава на Майк координатите на своя треньор и ментор, а той се оказва не кой да е, а  Артур Джоунс,бащата на високо интензивните тренировки.Това се оказва повратна точка в развитието и възприятието на Менцер за изграждане на мускули.Така се заражда и основата на бъдещата „Хеви Дюти“ методика.Майк се превръща в супер звезда и през 1978 година печели световния шампионат с абсолютен брой точки,нещо което никой друг не е успял да постигне.Майк Менцер има близо 10 годишна бодибилдинг кариера,която е повече от успешна.Единствената титла която му се изплъзва е Мистър Олимпия.

Ето и всичките състезания:

1971 -Мистър Америка /младежи/-10-то място

1972 -Мистър Америка /младежи/-2-ро място

1975 -Мистър Америка -3-то място

1975 -Мистър САЩ -2-ро място

1976 -Мистър Америка – Абсолютен шампион

1976 -Мистър Вселена – 2-ро място

1977 -Мистър Северна Америка -Абсолютен шампион

1977 -Мистър Вселена -2-ро място

1978 -Мистър САЩ – 1-во място

1978 -Световен Шампионат за Аматьори – 1-во място

1979 -Канада Про Купа- 2-ро място

1979 -Флорида Про  Купа-1-во място

1979 -Нощта на шампионите -3-то място

1979 -Мистър Олимпия – 1-во място /тежка категория/ и 2-ро в общото класиране

1979 -Питсбърг Про Купа-2-ро място

1979 -Южна Про Купа – 1-во място

1980 -Мистър Олимпия -5-то място

Мистър Олимпия през 1980 година се оказва и последното състезание за Майк Менцер.След това злополучно за него състезание,той отдава времето си в развитие на своята методика.Написва книгите „Хеви Дюти“ и нейното развитие „Хеви Дюти ІІ“,които се превръщат в хит и дават световна известност на тренировъчния метод.

За съжаление Майк Менцер напуска тоя свят на 10 юни 2001 година,вследствие на здравословни проблеми,част от които има по наследство.Няколко дни по късно почива и неговия брат и верен последовател Рей Менцер.

Реални тренировки за Реални резултати

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на хиляди в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече години наред е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава! Да изгради най-добрата своя версия! И, тук ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете!

2 коментара

  1. Велик билдер с с велика система за трениране!
    От какво точно умира,има ли нещо общо със употребата на стероиди?

    • Александър Георгиев

      Нямам представа наистина! Всякакви слухове има, но знае ли се. Факт е че умира на 50 а след 2-3 дни умира и брат му.

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*