събота , 24 август 2019
Начало » H.I.T. - Тренировки » Майк Менцер – тренировка за ръце
Майк Менцер – тренировка за ръце

Майк Менцер – тренировка за ръце

Майк Менцер е звезда и легенда в бодибилдинга от 70-те години.Той е последовател на Артур Джоунс и успява да развие своя теория за високо интензивно трениране „Хеви Дюти“.Това е  най-енигматичният тренировъчен метод в света на бодибилдинга.В края на 70-те Майк Менцер е може би най-големия претендент за титлата Мистър Олимпия.Няколко пъти той е на една ръка разстояние от нея.През 1980 година е сред фаворитите за първото място,но изненадващото завръщане на Арнолд Шварценегер и неговата спорна победа отказват завинаги Майк Менцер от състезателния подиум.Така той има достатъчно време за размисъл и се отдава на треньорска дейност.Това му помага  да доразвие своята теория и да помогне на хиляди хора да качат стотици килограми мускули.Метода „Хеви Дюти“ е известен с късите и кратки тренировки ,които не се повтарят често,с една серия от упражнение изпълнена до отказ и не повече от две серии за мускулна група.Но не винаги е било така,не и в началото,не и когато Менцер е бил състезател.Тук ще ви опиша тренировката на Майк Менцер за ръце от края на 70-те.По това време Менцер отново е тренирал с нисък обем и малко серии,но определено повече и по-често от колкото в крайния вариант на „Хеви Дюти“ ето и програмата:

Тренировка за бицепс:

 1. Сгъване с щанга /прав лост/ – 1х6-10 суперсерия с:
 2. Набиране с тесен подхват – 1х6-10
 3. Скотово сгъване с щанга /прав лост /- 2х6-10

Тренировка за трицепс:

 1. Разгъване на скрипец – 1х6-10 суперсерия с:
 2. Кофички за трицепс – 1х6-10
 3. Френско разгъване от лег – 2х6-10

Това са общо 8 работни серии за ръцете,по 4 съответно за бицепс и трицепс.Майк Менцер не е тренирал бицепса и трицепса в един ден,той е тренирал всяка мускулна група два пъти седмично и неговия сплит е бил следния:

Понеделник-Четвъртък /Гърди;Трицепс;Крака/

Вторник-Петък /Гръб;Рамо;Бицепс/

Показани са само работните серии,загряващите са толкова колкото е необходимо.Менцер е правил сериите до пълен отказ и е добавял негативни повторения през тренировка.Основния принцип залегнал в неговите тренировки е „предварителното изтощение“. В конкретната програма първите две упражнения за бицепс и трицепс онагледяват това.Менцер прибавя третото с цел тотално изтощение и напомпване.Въпреки,че след години той доста съкращава тази програма,това е една добра тренировка за ръце.Може би два пъти седмично ще е множко за повечето хора, така че най-добре е всеки сам да си прецени интервала между тренировките.

На тези от вас, които ще изпробват тази тренировка пожелавам – Успех!

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на хиляди в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече години наред е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава! Да изгради най-добрата своя версия! И, тук ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете!

25 коментара

 1. Тренирам от над 1 месец по системата на майк менцер, модифицирана според моите предпочитания. правя 8 упражения по 1 серия до пълен отказ (гърди, бицепс, трицепс) и (гръб, рамена) Почива се най-малко 5 дни, аз винаги почивам по 7 дни, за мен така работи най-добре. Резултатите са страхотни и никога нямам намерение да сменям програмата. Тренировката ми отнема 15-20 минути, което прави месечно под час и половина, а качвам килограми, както никога не е било. Програмата е 100 пъти по ефективна от високо-обемната и няма равна…

 2. Ако някой се интересува, лично аз вече не тренирам под 10 дни почивка, най-често тренирам веднъж на 2 седмици, а понякога и по-рядко, понеже стресът, който вкарвам с методите на Менцер, е толкова голям, че тялото ми се възстановява бавно. За това, избягвам да тренирам често, защото тялото(поне моето) е не способно да се справи с това напрежение без голяма почивка.

 3. Чел съм много за Менцер,но по това което помня милех,че е тренирал по по малко дни в седмицата не 4 дни той е усъвършенствал метода „Хеви Дюти“ като разбрал , че мускулът трябва да почива от 4 до 7 дни преди следващата тренировка за това мислех , че тренирам максимум 3 дни в седмицата може би това е бил в определен етап от неговия тренировъчен живот !!!

  • Александър Георгиев

   Здравей Станимир,информацията в тази статия, а и от другите от серията, са от един бюлетин публикуван в края на 70-те. Тогава Менцер все още е бил действащ състезател и е тренирал 4 пъти в седмицата, а понякога само 3.Сплита му е бил КРАКА+ГЪРДИ+ТРИЦЕПС и РАМО+ГРЪБ+БИЦЕПС. Едва след 1980-та, когато се отказва, започва сериозно с експериментите и се появява Хеви Дюти 1,а след години и Хеви Дюти 2. Постепенно в годините намалява сериозно обема и увеличава почивките между тях тъй като клиентите му са предимно обикновени трениращи, които не употребяват медикаменти.

   Няма нищо чудно,че е тренирал 4 пъти в седмицата и всеки мускул 2 пъти през това време, все пак е бил състезател и признава за употребата на стероиди. В едно негово интервю дори казва какво и по колко е вземал. Но концепцията си е била същата. Малък обем и висока интензивност. До края на 80-те тренировките стават 2 или 3 в седмицата, а през 90-те отиват към тренировка веднъж на 3-4 или дори 7 дни.Но до тук е стигнал след много години експерименти с няколко хиляди трениращи!

 4. Павел Петков

  Здравейте! Имам един въпрос. Как е по-добре да се прави – напомпване примерно за бицепс преди базовото упражнение или след него? Кое е по-удачно и кое работи по-добре?

  • Александър Георгиев

   Ако искаш да кажеш къде да се сложи изолирането упражнение то тук става въпрос за два различни метода. Менцер е предпочитал, първо да прави изолирано после базово, така удря директно например бицепса и после с базовото го довършва, като помагат и другите мускули участващи в базовото упражнение.

   Другия метод е първо базово, после изолирано с цел допълнително вкарване на кръв в тренирания мускул. И двата метода са добри. Трябва да опиташ за по няколко тренировки и сам ще разбереш, кое е за теб добре.

   • Павел Петков

    Предната тренировка за ръце изпробвах за пръв път нещо за бицепса и ми се стори, че работи добре. Основно упражнение като сгъване с дъмбели от стоеж го направих по следния начин: 15 повторения с 4 кг дъмбел, нови 15 с 5 кг, 15 с 6 кг и 15 с 7кг, след което в обратен ред. Всичко това без почивка. След 2 минути почивка направих сгъване с крив лост от стоеж 1х15, 1х10, 3х6. Мисля, че запалих бицепса. Мнение?

    • Александър Георгиев

     Изглежда добре 🙂

     • Павел Петков

      Мисълта ми е за конкретнтия пример този вариант ли е по-добре или обратния? И дали по такава схема може да се тренират и други мускули? Например разтягане на горен скрипец за трицепс, последвано от избутване на щанга от лег с тесен хват, разтваряне на дъмбели в страни с дъмбели + военна преса или избутване на машина за гърди + лег. За гръб не се сещам от подходяща комбинация…

     • Александър Георгиев

      Няма правилен и грешен начин. За един е едно за друг друго. Конкретния вариант е добър, когато му се наситиш, мини на другия и ще усетиш на теб как ти се отразява.Това е най-точния начин да разбереш!

      Аз лично предпочитам това което е по-горе в статията, както Майк Менцер казва.

 5. Александър Георгиев

  🙂 не пускай до челото! Пускай, малко зад главата 🙂

  Иначе може да пробваш тази програма:
  http://bit.ly/12n2ndJ

  • Генчо Генчев

   Благодаря много, след малко ще я тествам.
   И, най-нахално, едно последно въпросче.
   Преди всяко упражнение трябва 1-3 загряващи серии, нали?
   Обаче какви повторения и горе-долу каква тежест?

   • Александър Георгиев

    Сериите варират от 1 до 3 в зависимост от големината на мускулната група. Например за гърди, гръб и крака трябват около 2-3, а за по-малките 1-2. Тежестите са такива,че постепенно да стигнеш до работнита. Повторенията нямат особено значение в загряващите серии, важно е да не се изморяваш и да не ти останат сили за работните, лично аз никога не ги броя.

    • Генчо Генчев

     Aха, и доколкото разбрах се прави някакъв цикъл(дано не греша), като се правят загрявки на всички упражнения, преди да се започнат основните?
     Поне така четох в някаква пиратска версия на „Heavy Duty“ (не знам доколко е автентична), а ми се иска да се сдобия с „Heavy Duty 2 – Mind and Body“ но усилията ми удрят на камък.

     • Александър Георгиев

      Единственият ти шанс да намериш книгата в оригинал е amazon.com

     • Генчо Генчев

      Натам отиват нещата май, наистина доста трудно се намират книгите му.
      Но коя да бъде, от тези в amazon.com, защото доколкото разбрах самия Mike e променил почти изоснови Heavy Duty накрая?

     • Александър Георгиев

      От първата до последната. Само така може да разбереш, защо и как се променят нещата. Историята не започва от края или средата, нали така? 🙂

     • Генчо Генчев

      🙂
      Чудесно, но нямам излишни 272 долара в момента за всички 🙂
      Както и да е, благодаря на всички за отговорите!
      Запалих се много по идеята.

     • Heavy Duty 2 Тяло и разум я има в интернет преведана на руски,ако не разбираш , можеш да ползваш google преводач : http://athlete.ru/books/mentzer/

     • Александър Георгиев

      Пичове имайте в предвид,че това е изцяло пиратска история. Имах контакт с Джоан Шарки, съдружничката на Менцер и жената каза,че на никой не са разрешавали превод, това било и желанието на Майк Менцер – книгата да е само на английски, за да не се загуби смисъла в различните преводи! Иначе до сега да са излезнали и на български.

      Така,че може да не е 100% достоверно и автентично!

     • да така е , сменили са името и са я нарекли Супертренинг , заради авторските права , обаче съдържанието е същото,няма измислени неща

     • Генчо Генчев

      разбирам руски, нямам нужда от преводач но това ли е цялата книга, 20-ина странички?

 6. Генчо Генчев

  Здравейте.
  От известно време се интересувам от системата на Майк Менцер и чета с интерес статиите, които публикувате.
  Опитах тази тренировка вчера и май успешно докарах до отказ при всичките упражнения, оособено при френското, когато трицепса ми буквално отказа и се хлопнах леко по челото, ама карай 🙂
  Много ми хареса усещането и времетраенето, не съм сигурен но май беше под 30 минути тренировката, което предполагам е в плюс за трудно възстановяващите?
  Може ли да ми препоръчате програма за хардгейнер по системата на Менцер, от описаните тук?
  Благодаря предварително и отново искам да ви похваля за цялата информация, която предоставяте тук, никога не съм съжалявал, че trenirai.bg ми е в букмаркнатите сайтове!!!

  • можеш да гледаш филмът в youtube : Mike Mentzer HIT и да копираш програмата , трениране на всеки 7-ми ден и е важно да се храниш с въглехидрати , 60 , 65 % от храната на ден . Добре е да се прочете поня 1 книга на Майк , защото няма по-лошо нещо от това да тренираш на сляпо и да не знаеш какво правиш и защо точно го правиш

   • Генчо Генчев

    Благодаря, dean !
    По-принцип похапвам повечко картофи и ориз, забелязал съм че нямам особено енергия ако ям основно млечни и месни продукти.
    Имам някакви книги на Mentzer на руски и английски, дори една на португалски (единственото нещо за теглене, относно Heavy Duty 2: Mind and Body), но не съм сигурен дали са, как да кажа…валидни.
    Не знам дали няма да е в разрез с правилата на този чудесен сайт, но бих се радвал ако някой има споменатата книга или някоя друга на Mike Mentzer и я сподели с мен.

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*