вторник , 4 август 2020
Начало » H.I.T. - Тренировки » Майк Менцер – тренировка за гърди
BRAWN Бодибилдинг без Стероиди
Майк Менцер – тренировка за гърди

Майк Менцер – тренировка за гърди

Хеви Дюти е тренировката, която буди най-много интерес.Това е и метода,който е забулен в най-много тайни.Това не е случайно.Теорията на Майк Менцер подкопава сериозно господстващата представа за бодибилдинга.

Може да се каже,че Майк Менцер и Арнолд Шварценегер са не само съперници на подиума, но и във пропагандирането на два коренно различни метода за правене на мускули.От една страна имаме кратки,високо интензивни тренировки в които сериите се правят до пълен отказ,а често и до след отказа, от друга страна стои високо обемна тренировка с много серии изпълнявани до малко преди отказ,дълги и по-често повтарящи се тренировки.И двамата имат своите фенове,и двамата са достойни за уважение и двамата са шампиони и модели за подражание.

Моето лично пристрастие клони към Менцер. Аз  смятам неговата теория за по-добрия вариант, що се отнася за обикновени хора, трениращи естествено без да употребяват химия.Тук някой ще каже – „няма начин всеки знае,че хеви дюти е за назобани говеда“.Но аз не мисля така, това може да го каже,човек който не е запознат напълно с хеви дюти теорията и честно казано едва ли е прочел някоя книга от Менцер.Разбира се Майк Менцер е използвал стероиди,дори в едно интервю посочва и с какво е започнал и какви максимални дози е взимал по време на състезателната си кариера.

Все пак Майк е бил водещ състезател и е тренирал всяка мускулна група два пъти седмично и общо четири тренировки в седмицата.Едва след като спира състезателна дейност и започва да се занимава с обикновени трениращи, Менцер започва да увеличава почивката между тренировките, да намалява и без това малкия обем докато достига крайния вариант на Хеви Дюти известен ни днес.

Сега ще ви покажа програмата която е използвал в състезателният си период или както повечето хора знаят, ранния етап на Хеви Дюти.Както споменах тук и в статията „Майк Менцер – тренировка за ръце“,в края на 70-те Майк е тренирал всяка мускулна група 2 пъти седмично по следния сплит:

Понеделник – Четвъртък

Гърди;Трицепс;Крака

Вторник – Петък

Гръб;Рамо;Бицепс

Ето и програмата,тя е в два варианта които се редуват през определен интервал от време:

Тренировка І

 1. Флайс с дъмбели +
 2. Изтласкване от полу лег – 2 суперсерии
 3. Кофички – 2 серии

Първите две упражнения се правят в две суперсерии.Посочените серии са само работни. Добре е да има и някой,който да ви наблюдава при повдигането от полу лег,тъй като флайса предварително изтощава гърдите и след това има риск от затискане.Веднъж седмично Менцер е използвал форсирани повторения,а през седмица негативни такива.

Тренировка ІІ

 1. Изтласкване от полу лег – 1 серия до отказ
 2. Флайс с дъмбели +
 3. Кофички – 2 суперсерии

Тук Менцер обръща схемата, второто и третото упражнение са в суперсерии.Отново се вкарват форсирани веднъж седмично и негативни през седмица.И в двете тренировки повторенията са от порядъка на 6-10.

Тъй като когато Менцер е използвал тази програма е бил действащ състезател, то за повечето от нас по-добрия вариант би бил тренировка за гърди веднъж седмично или повече ако възстановяването е затруднено.При мен лично през 7 дни е добре, а когато има форсирани или негативни повторения разстоянието между тренировките може да стане и 8-9 дни, но това всеки сам за себе си трябва да прецени.

За тези,които решат да опитат пожелавам,

Успех!

Най-добрия метод за Сила и Мускулна Маса!

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на хиляди в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече години наред е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава! Да изгради най-добрата своя версия! И, тук ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете!

12 коментара

 1. Няма нищо Саше!Извинявай ако съм те засегнал…Поздрав!

 2. е хубав корем има, въпреки че не го тренира 🙂 според вашата програма

  • Александър Георгиев

   Програмата е оригинал, взета от „Хеви Дюти журнал“ издаден в началото на 80-те!

   Според Менцер, тренирането на корема, както и кардиото отнемат ценна енергия необходима за мускулния растеж, за това включва упражнения за него само когато „чисти“ и се готви за състезание, а кардио много рядко и не в големи количества.

 3. Василев

  Трябва да се доизясним, значи трябва тема за да разберем на кое викаш химия и кое не, защото това се набива доста в хората които не разбират от нищо и всеки който е постигнал повече от тях го мислят за химик!, та и в тази тема пак си се изхвърлил така 😀

  • Александър Георгиев

   Не те разбрах напълно,но под химия в статиите имам в предвид анаболни стероиди и каквито се сетиш техни варианти.

   • Не се пише в предвид Сашо…пише се предвид!!!!Интелегентно трябва да се списват статиите!☺

    • Александър Георгиев

     Абсолютно си прав Андро! Приемам критиката и ти благодаря, че ми посочваш грешките. Поздрави 🙂

  • Димитър

   Абсолютно си прав! Все повече хора наричат дори и хранителните добавки химия! защото са невежи! Определено има нужда от тема какво е химия и какво са добавки…

   • Георги Колев

    Определено-много хора(тези които не спортуват и не са запознати със спортното хранене) бъркат или припознават в суплементите, медикаменти.Може би защото са под таблетна или прахова форма и това ги заблуждава.Но- мисля,че всички които тренират са наясно с това и няма място за недоразумения.
    Чувам постоянно подобни сравнения.Неуместни са.
    Но….съмненията са си за тяхна сметка.Може би
    разликата във физическото развитие ги прави
    мнителни.Считам го за нормално.
    Успех в желязната игра.

 4. веселин

  Искам само да попитам къде е пиковата контракция при флайса и при изтласкването,горна или долна точка е?

  • Александър Георгиев

   Винаги в горната, в долната се води разтягане. Конкретно при флайса, когато събираме горе дъмбелите допълнително стягаме гърдите и това на практика е пиковата контракция 🙂

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*