Тренирай! Изгради тялото което заслужаваш. Бъди силен всеки ден.

Hardgainer - Наръчник /Почивка/

4 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 07 ян. 12 от Александър Георгиев

Почивката  е като водата за рибите.Това се отнася с пълна сила за типичния трениращ тип Hardgainer.Както споменах в другите статии от този импровизиран наръчник, правилната комбинация от здрава тренировка,добро хранене и достатъчна почивка е пътя към успеха.Тук ще разгледам някои основни моменти, които са необходими за добра и качествена почивка.Ако искате по-големи мускули, по никакъв начин не подценявайте почивката,това може да бъде пагубно за прогреса който очакваме.Е, приятели на Тренирай.БГ, нека погледнем по-долу:

Тренировка и почивка - много трениращи посещават фитнес залата твърде често и пренебрегват дните за почивка.Тази комбинация е катастрофална и обикновено е път  без изход.Едно трябва да е ясно мускула расте по време на почивката, а не във фитнеса.

Кардио - аеробното трениране е идеално за изгаряне на мазнини и сърдечно съдовата система.Но когато става въпрос за изграждане на мускули е добре да го ограничим до само 20 минути 2 или 3 дни седмично.Имайте в предвид,че се нуждаете от всяка една калория и ако прекалите ще трябва да увеличите леко калориите.

Други спортове - да се спортува е повече от чудесно.Има много хубави спортове,които е добре да се практикуват, но ако целта ние покачване на мускулна маса, то по-добре е допълнителното спортуване да се сведе до минимум.Нуждаете се от всяка една калория - помните нали?

Сън - добрия сън е много важен за възстановяване на тялото.Без достатъчно сън изграждането на мускулите се затруднява значително.

Претрениране -  най-лошото което може да ви се случи.Избягвайте го на всяка цена.Претренирането не идва изведнъж,то се натрупва и разбираме за него когато вече е факт.Трябва да сме много внимателни и да се наблюдаваме.За щастие има сигнали,които тялото ни подава и ако им обърнем внимание шанса да избегнем претренирането е голям.Появят ли се симптоми като - загуба на апетит, загуба на сила, нервност, необяснима умора - то е време за реакция.Най-доброто което можете да направите в този случай е намаляване на тренировките,увеличаване на почивката и подобряване на храненето.

Здравето на първо място - не можете да тренирате когато сте болни.За това повече от задължително е да се грижите за здравето си.Когато боледувате,по-добре не ходете до фитнеса, само ще забавите оздравяването - почивайте.

Почивката е третия елемент за построяване на една продуктивна тренировъчна програма.Може да се каже,че тренировката,храненето и почивката са "светата троица" на успешния бодибилдинг.А ставали въпрос за Hardgainer значението трябва да се приеме буквално.

използвани са материали от статии на Стюарт МакРобърт

Прочетете Библията на Хардгейнера - BRAWN всичко необходимо на едно място!

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес ще видим една статия от Кристофър Слоан, който ни предлага една интересна тренировка. Това е една проста програма, която наистина... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Може ли да тренираме ефективно, ако имаме ограничено оборудване? Разбира се! Няма причина да не може. Преди много, много години мускули... Прочети повече
Tренирай три дни в седмицата. Например  понеделник - сряда - петък. Tренирай ЗДРАВО в понеделник и петък. В сряда  значително по-леко, тренирайки с 60-70% oт... Прочети повече

4 коментара

  1. Здравей, моят въпрос е свързан със съня - колко часа сън е реално необходим и примерно да речем, че лягам късно към 02:00 ч., но после на другия ден спя до късно и компенсирам късното лягане, има ли проблем?

    1. По принцип не би трябвало да има проблем, 8 часа са си 8 часа. Ако работиш и нямаш друга възможност ОК, но ако е по други причини, лягането в 2ч не е много добра идея.

  2. Аз съм типичен "hardgainer".В началото тренирах 3 пъти в седмицата с базови упражнения, но впоследствие разбрах че тялото ми не може да поеме това натоварване и преминах на режим 2 тренировки-вторник и събота.Въпреки това когато дойде деня за тренировка все още усещам мускулна треска и искам да попитам какво е най-добре да правя в този случай, да тренирам или да пропусна, което не искам да сеслучва защото не знам дали ще има ефект от 1 тренировка седмично. Благодаря предварително

    1. Две тренировки в седмицата за цялото тяло е добре, но понякога и това е много. В такъв случай има два варианта или се прибавят още почивни дни и да се тренира веднъж на 3-4 дни или да се раздели тялото на две. Така в първата тренировка правиш една част от упражненията а в другата останалатите.Това как ще групираш упражненията зависи от теб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано от Тренирай.БГ
Най-Старият метод за качване на мускулна маса

Българското издание на ”SUPER SQUATS ” най-купуваната книга на сп.IRON MAN до днес!

Научи повече
С добавени 15 тренировъчни програми

Може да нямаш отлична генетика, може да нямаш идеални условия, пари или каквото се сетиш....Но имаш мускули, а те могат да бъдат развити!

Научи повече
Тренировъчни Програми от Старата Школа

ЧЕТИРИ тренировъчни курса, програми за над ШЕСТ месеца, които са подредени така,че да ви помогнат да изградите здраво,силно и мускулесто тяло!

Научи повече
Бодибилдинг без стероиди

BRAWN е знание, което не може да се получи от съвременната бодибилдинг литература. BRAWN е основата, на която всеки, който иска да изгради мускули без стероиди трябва да стъпи.

Научи повече
Супер Тренировъчен Наръчник

Книга с инструкции за всяко упражнение във фитнес залата. Научи как най-ефективно да натовариш мускулите си!

Научи повече
Енциклопедия на съвременния Бодибилдинг

Българското издание на най-популярната книга в света на културизма! Луксозно издание, твърди корици, уникални снимки и цели 792 страници!

Научи повече
Тренировки от Боб Хофман!

Вижте историята на един от пионерите в бодибилдинга, съчетана с два тренировъчни курса от Старата Школа!

Научи повече
Релефна коремна преса за 3 месеца

Без разводнена теория! Само практически съвети!Примерни хранителни режими за мъже и жени! Примерни тренировки!

Научи повече
Виж още
Светльо Николов