четвъртък , 28 май 2020
Начало » Само за Хардгейнери » Hardgainer – Наръчник /Почивка/
BRAWN Бодибилдинг без Стероиди
Hardgainer – Наръчник /Почивка/

Hardgainer – Наръчник /Почивка/

Почивката  е като водата за рибите.Това се отнася с пълна сила за типичния трениращ тип Hardgainer.Както споменах в другите статии от този импровизиран наръчник, правилната комбинация от здрава тренировка,добро хранене и достатъчна почивка е пътя към успеха.Тук ще разгледам някои основни моменти, които са необходими за добра и качествена почивка.Ако искате по-големи мускули, по никакъв начин не подценявайте почивката,това може да бъде пагубно за прогреса който очакваме.Е, приятели на Тренирай.БГ, нека погледнем по-долу:

Тренировка и почивка – много трениращи посещават фитнес залата твърде често и пренебрегват дните за почивка.Тази комбинация е катастрофална и обикновено е път  без изход.Едно трябва да е ясно мускула расте по време на почивката, а не във фитнеса.

Кардио – аеробното трениране е идеално за изгаряне на мазнини и сърдечно съдовата система.Но когато става въпрос за изграждане на мускули е добре да го ограничим до само 20 минути 2 или 3 дни седмично.Имайте в предвид,че се нуждаете от всяка една калория и ако прекалите ще трябва да увеличите леко калориите.

Други спортове – да се спортува е повече от чудесно.Има много хубави спортове,които е добре да се практикуват, но ако целта ние покачване на мускулна маса, то по-добре е допълнителното спортуване да се сведе до минимум.Нуждаете се от всяка една калория – помните нали?

Сън – добрия сън е много важен за възстановяване на тялото.Без достатъчно сън изграждането на мускулите се затруднява значително.

Претрениране –  най-лошото което може да ви се случи.Избягвайте го на всяка цена.Претренирането не идва изведнъж,то се натрупва и разбираме за него когато вече е факт.Трябва да сме много внимателни и да се наблюдаваме.За щастие има сигнали,които тялото ни подава и ако им обърнем внимание шанса да избегнем претренирането е голям.Появят ли се симптоми като – загуба на апетит, загуба на сила, нервност, необяснима умора – то е време за реакция.Най-доброто което можете да направите в този случай е намаляване на тренировките,увеличаване на почивката и подобряване на храненето.

Здравето на първо място – не можете да тренирате когато сте болни.За това повече от задължително е да се грижите за здравето си.Когато боледувате,по-добре не ходете до фитнеса, само ще забавите оздравяването – почивайте.

Почивката е третия елемент за построяване на една продуктивна тренировъчна програма.Може да се каже,че тренировката,храненето и почивката са „светата троица“ на успешния бодибилдинг.А ставали въпрос за Hardgainer значението трябва да се приеме буквално.

използвани са материали от статии на Стюарт МакРобърт

Прочетете Библията на Хардгейнера – BRAWN всичко необходимо на едно място!

Най-добрия метод за Сила и Мускулна Маса!

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на хиляди в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече години наред е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава! Да изгради най-добрата своя версия! И, тук ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете!

4 коментара

 1. Здравей, моят въпрос е свързан със съня – колко часа сън е реално необходим и примерно да речем, че лягам късно към 02:00 ч., но после на другия ден спя до късно и компенсирам късното лягане, има ли проблем?

  • Александър Георгиев

   По принцип не би трябвало да има проблем, 8 часа са си 8 часа. Ако работиш и нямаш друга възможност ОК, но ако е по други причини, лягането в 2ч не е много добра идея.

 2. Иво Димитров

  Аз съм типичен „hardgainer“.В началото тренирах 3 пъти в седмицата с базови упражнения, но впоследствие разбрах че тялото ми не може да поеме това натоварване и преминах на режим 2 тренировки-вторник и събота.Въпреки това когато дойде деня за тренировка все още усещам мускулна треска и искам да попитам какво е най-добре да правя в този случай, да тренирам или да пропусна, което не искам да сеслучва защото не знам дали ще има ефект от 1 тренировка седмично. Благодаря предварително

  • Александър Георгиев

   Две тренировки в седмицата за цялото тяло е добре, но понякога и това е много. В такъв случай има два варианта или се прибавят още почивни дни и да се тренира веднъж на 3-4 дни или да се раздели тялото на две. Така в първата тренировка правиш една част от упражненията а в другата останалатите.Това как ще групираш упражненията зависи от теб.

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*