вторник , 22 юни 2021
Начало » Звезди на 60-те и 70-те » Рег Парк – 5х5 тренировка
Рег Парк – 5х5 тренировка

Рег Парк – 5х5 тренировка

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес ще ви запозная с един от вариантите на програма тип 5х5. Тази тренировка е използвана от легендарния Рег Парк в период за маса и сила.

Той редовно я препоръчвал на културисти, които желаят да повишат теглото и силата си. Един от тези културисти е бил и едно момче, което силно мечтаело да стане като него – младия Арнолд Шварценегер.

Програмата е изградена от три тренировъчни дни, а самата тренировка е разделена на две части. Всяка част се е изпълнявала три пъти за две седмици. Като пример мога да посоча следната схема:

Първа седмица:

Понеделник – Тренировка І

Сряда – Тренировка ІІ

Петък – Тренировка І

Втора седмица:

Понеделник – Тренировка ІІ

Сряда – Тренировка І

Петък – Тренировка ІІ

Тренировка І

 1. Клек 5х5
 2. Набиране 5х5
 3. Повдигане от лег 5х5
 4. Работа за хвата 2х10-12
 5. Повдигане за прасци 2х 15-20

Тренировка ІІ

 1. Преден клек 5х5
 2. Гребане с щанга 5х5
 3. Раменни преси прав с щанга 5х5
 4. Мъртва тяга 3х5
 5. Работа за хвата 2х10-12
 6. Повдигане за прасци 2х15-20

Всички основни упражнения се изпълняват в схемата 5х5. Първите две серии от тези пет са загряващи с прогресивно натоварване. Първата серия е с 60% от крайната тежест, а втората с 80% от нея.

Нека вземем за пример клек с щанга, ако клякате с 100 кг в работните серии, то първата е на 60кг, втората на 80кг и след това правим 3х5 с 100кг. Изключение от това правило прави само мъртвата тяга. Схемата е същата, но имаме само една работна серия 1х5. Почивките между сериите са толкова, колкото е необходимо за нормализиране на пулса. Другите необходими условия за успеха на тази тренировка е добра храна с достатъчно протеин и калории и добър сън всяка нощ.

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на хиляди в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече години наред е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава! Да изгради най-добрата своя версия! И, тук ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете!

18 коментара

 1. Гребането с щанга с подхват или надхват ще ми препоръчате да го правя?
  Мисля едно упражнение за бицепс да вкарам поне веднъж седмично и прасеца да го редувам от стоеж и от седеж.
  Какво ще кажете г-н Георгиев?

  • Александър Георгиев

   На мен ми харесват и двата варианта. Опитай ги последователно за по 2-3 седмици и реши за теб кой е най=добър. За бицепса също, опитай за 2-3 седмици, ако се чувстваш добре възстановяваш нормално, тогава продължи!

   • Честно казано ме притеснява възстановяването.
    Малко тежко ми се струва 3дни в седмицата и по три пъти клек седмично.Вие как мислите г-н Георгиев?
    Пробвал ли сте я?

  • Александър Георгиев

   Определено и е тежка, но ако не можеш да си подсигуриш добра почивка или храна, по-добре не се захващай. Ако можеш дори за 1 месец си струва.

 2. Иво Димитров

  Смятам да започна програмата, но се чудя дали е възможно да се вкара и сгъване с щанга за бицепс, и ако е – то къде ще е най – удачно?

 3. Петър Петров

  Поздравления за добрия сайт! Приблизително какъв процент от максимума са последните три серии и не са ли малко загряващите серии, и ако не са, то не трябва ли да са с повече повторения или пък да са с малко по-висок процент?

  • Александър Георгиев

   Всъщност и 5-те серии са работни, преди тях може да има 1-2 с по 10-12 повторения леки. Процента е толкова, колкото да ти позволи 3х5, при някои това може да е 90% при други 70% трябва да налучкаш. Когато успееш с дадена тежест да направиш 3х5 тя е твоята.

 4. Александьр

  Колега какво ще кажеш да добавим и ведньж седмично клек или тяга с високи оофторения ? Когато примерно имаме само един пьт в седмицата обикновенния клек да го направим с 20 п а когато е даа пьти в седмицата ще е 5х5 . И да се разместят малко упражненията и да се добавят кофички ето схемата
  Първа седмица:

  Понеделник – Тренировка І

  Сряда – Тренировка ІІ тяга 15 п

  Петък – Тренировка І

  Втора седмица:

  Понеделник – Тренировка ІІ

  Сряда – Тренировка І клек 20 п

  Петък – Тренировка ІІ

  Тренировка І

  Клек 5х5
  Повдигане от лег 5х5
  Раменна преса 5х5
  Набираниа 5х5
  Работа за хвата 2х10-12
  Повдигане за прасци 2х 15-20
  Тренировка ІІ

  Преден клек 5х5
  Гребане с щанга 5х5
  Мъртва тяга 3х5
  Кофички 5х5
  Работа за хвата 2х10-12
  Повдигане за прасци 2х15-20

  • Александър Георгиев

   Не е лоша идея, опитай сподели мнение!

   • Георги Колев

    От смесването на нафта и бензин
    не се получава керосин.

   • Александьр

    Сега след седмица две я почвам аз преди тренирах по 9 мвсечната му програма пак с малки промени и бях много доволен 🙂

    • Георги Колев

     Мисълта ми е да не се смесват раз-
     лични методи.

     Парк е бил състезател, а ние …..
     самодейци. Схемата е тежка и не
     се надценявай.Може да минеш на
     два пъти в седмицата. Успех.

 5. Владислав

  Какво трябва да включва работата за хват?

  • Александър Георгиев

   Избираш си по едно упражнение за предмишница.

   • Иво Стоянов

    Тази схема 5х5, като разновидност я препоръчва и Стюарт МакРобърт, но в същия момент пише, че високия брой повторения за мъртва тяга и крака са по-продуктивни, за разлика от изключително ниския 3-5 или дори 1. От друга страна 3 серии до отказ е сериозна работа.В този ред на мисли ако можеш да предложиш малко информация за 5х5 би било интересно.

    • Александър Георгиев

     5х5 е много популярна схема. За високите повторения МакРобърт има в предвид клека и тягата и повторения от порядъка на 15-20, като силен стимул на покачване на анаболните хормони в тялото. Това не значи,че едното или другото е по-добре или по-зле. Всъщност и той, и Рендъл Стросен(Супер клекове) препоръчват редуване на двете схеми.

     Иначе 5х5 е добре да се прави както съм описал в статията, но нека да повторя. Например правим клек с 100 за 5 повторения схемата би трябвало да е следната:
     1х5 с 60 кг, 1х5 с 80кг и 3х5 с 100 кг. Това е доста трудно и не винаги може да се направи 3х5, може да се получат варианти като 3х5,4,3 или 3х5,5,3 или нещо подобно. В такъв случай се остава на същите килограми докато не станат 3х5, след това вдигаме с малко тежестта.Не е задължително да се правят до отказ и трите серии, може да се спира в първите 1-2 до едно повторение преди отказа, а третата до отказ.Най-важното в случая е тежестите да пълзят нагоре.

     Двете схеми са супер продуктивни и е добре да се редуват, тъй като механизма на натоварване е различен, от тук идва и така модерното разнообразие, само че в случая се прави доста смислено.

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*