zma

Майк Менцер: Логически подход към бодибилдинга

20 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 16 юли 15 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес ще видите една статия от нашия приятел Деян  по материали на Майк Менцер. Приятно четене.

Какво казва Майк Менцер :

Достатъчно е само да погледнем към някои науки и първото нещо, което ще стане ясно е, че те са в криза. Дали това ще е мейнстрийм икономиката или психологията, музиката или бодибилдинга, първото нещо, което става ясно от реалността в момента е, че те не работят както трябва и хората не получават очакваните резултати от тези науки.

Защо това е така ?

Отговорът е: Защото всяка наука се ръководи фундаментално от философията. Кризата в науките е причинена от криза във философските принципи на човек и най-вече в социален план. Философията изучава фундаменталната природа на битието, на човек и на взаимовръзката между човека и битието.

Нека да спрем вниманието си върху бодибилдинга. Майк Менцер съвсем точно посочва, че от момента, в който трениращият стъпи в залата, до момента , в който излезе от нея, почти всичко е извършил ГРЕШНО!

Защо това е така ?

Защото трениращият няма ясно (експлицитно) изразена рационална философия, а е приел имплицитно, подсъзнателно, субективистично-мистичната философия. Пример за това е Арнолд Шварценергер - субективист и мистик, който не знае какво прави, как го прави и с каква цел.

Няма рационален, логичен пътеводител към желаната му цел. Приел емоциите, а не разума си за основно средство за оцеляване и ръководене, Арнолд е бил воден и продължава да „мотивира” трениращите с метода „повече е по-добре”. Той повтаря изтъркани фрази, като: Никога не се отказвай; само продължавай да опитваш; дай всичко от себе си и ти ще успееш.

Но отговори на въпроси като :

Как да го правиш?

Защо трябва така да го правиш по този начин?

Колко дълго и защо ?

Такива отговори няма да чуете от него, а ако се опита да отговори на тях, той заема метода на мистиците и заявява, че няма логически подход към него, а трябва да се доверим на вярата. Ако този принцип работеше на практика, тогава щяхме да седим 24 часа във фитнеса и да постигнем мечтите си, но знаете ли кой е успял по този начин?

Почти никой, само тези, които са надарени генетично и/или използват хиляди увреждащи живота и здравето химични съставки, за да могат да преодолят контрапродуктивните действия, които извършват върху тялото си. Но дори и в този случай, тези хора губят изключително ценно лично време, разходи и енергия, която може да се изразходва за друго полезно начинание.

И причината за това е: липса на рационална философия въплътена в науката. За щастие, този недостатък е премахнат от Майк Менцер, който използва философията на Обективизма, за да даде отговори на всички въпроси, които до този момент, всеки трениращ е бил затруднен да си отговори.

Той посочва, че бодибилдинга е точна наука, основана на обективен принцип – законът за идентичността – А е А, едно нещо е себе си, което притежава специфична природа и идентичност и ние трябва да се съобразяваме с нея и да приложим логичен, рационален подход, с който да ръководим действията си, които да ни осигурят успеха. Това е обратният подход на 99% от трениращите днес, които приемат желанията, вместо разума, за техен ръководител на своите действия.

И тъй като има само една реалност, то тогава може да има само една правилна теория за развитието на нашите мускули. Това е високо-интензивното трениране.*HIT. А Хеви Дюти тренирането е разновидност на HIT, която Менцер е създал, за да може човек да извлече максимален резултат за минимално време.

Неговата заслуга е огромна и впечатляваща, той единствен дава пълна представа за всички принципи на които се изгражда бодибилдинга, а те са:

1. ИДЕНТИЧНОСТ

2. ИНТЕНЗИВНОСТ

3. ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ (на тренировката)

4. ЧЕСТОТА (колко да бъде почивката между тренировките)

5.СПЕЦИФИЧНОСТ (от какво да се състои тя и защо)

6.АДАПТАЦИЯ (на тялото към стреса)

7.ПРОГРЕС

Менцер променя представите за бодибилдига, като доказва, че за развитието на добро тяло е нужно само две неща: малко време и разум.

Автор: Деян Запрянов

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Нека в тази статия разгледаме едни от най-важните правила за покачване на сила и мускулна маса, що се отнася до обикновени... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Мускулен растеж , това е един от мотивите, който движи трениращите и фитнес индустрията. Той не само представлява ключов аспект от... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Липолиза - това е термин, който може да направи разликата между постигането на вашата фитнес цел или пък да останете на... Прочети повече

20 коментара

  1. http://nattyornot.com/mike-mentzers-heavy-duty-workout-sucks-naturals/ противник на heavy duty.
    За heavy duty или подобно на Стюарт Макробърт http://www.leangains.com/2009/01/minimalist.html

    http://www.bb-team.org/articles/4043_hit-visokointenzivno-trenirane тук има критици както и защитаващи принципа HIT

    A в един от коментарите за книга на Арнолд някъде бях прочел един човек си я бе купил започнал да тренира по нея и направил някаква беля с гърба, както и имал спад в силата и обема от към неговите тренировки. Аз съм напълно съгласен с едно, Майк също е взимал анаболи и там подобни, но Арнолд също го признава дори и гадно го казва в книгата " Но нима това може да оправдае моя труд в залата който съм положил и т.н" от което много се издразних защото за такъв труд си трябва здраво хранене, но и стероиди. Така, че да се спори според мен истината е по - средата някъде. 5 серий за мен са си много въпреки ,че в бъдеще бих експериментирал. Доц. Боянов отрича на Майк Менцер нещата, но не харесва и Арнолд, въобще каза американците не са за пример същото е и за Арнолд. Да той е постигнал много, от това може само да се учим, но все пак и да гледаме и грешките му.

  2. На мен повече ми допада методиката на Майк Менцер и брат му Рей Менцер Бог да ги прости. За Арнолд Шварценегър засъжаление не ми допадат неговите методи, него съм го запомнил с 5 - те серий на едно упражнанение. 🙁 🙁 :(. И аз се интересувам методи за начинаещи от Майк Менцер. Много ми се иска да се сдбобия със книгите му.

      1. Да изтеглих си я и също така изтеглих руския вариант както и клипчетата в ютюб където Майк тренираше Маркус Рейнхард. Мисля да намеря познати с надежда да имат в амазонда си взема някоя от неговите книжки.

        1. супер, може да използваш фирма за доставки на стоки от англия и да си вземеш от английския амазон книги на менцер на добра цена. ХеВи дюти 1 го има на пдф в интернет безплатно.

          1. Хеви дюти 1 не съм го намерил. Самата концепция на Майк Менцер за 1 серия започна да ми допада от това, че същата подобна концепция е спомената в книгата "Тренировките на затворника" Ще взема да намеря heavy duty 1 ако найстина е безплатна.

  3. Арнолд има издадена книга "Енциклопедия на бодобилдинга", която трудно се намира в България. Може би трябва да я прочетем и тогава да съдим как е тренирал и какви методи използвал. Лично аз не вярвам да е тренирал безцелно и хаотично

    1. Майк Менцер лично му е казвал, че тренира безцелно и хаотично. След опит да качи килограми,в подготовката си за бодибилдинг състезание, Арнолд успява да качи съвсем малко. Менцер го пита защо не е успял да качи повече, а Арнолд се оправдава с минималното време от два месеца, които е имал за подготовка. Менцер му отвръща, че Кейси Виатор е качил 30кг за месец и проблемът не е във времето; за тези два месеца, мисля че Арнолд беше качил само 5 килограма. След тази случка между Арнолд и Менцер започва истински конфликт, а резултатите са, че само Менцер е упява да защити логически теориите си. Арнолд само посочва колко серии е правил и какви упражнения, както и колко дълго тренира, но не дефинира принципите си, а твърди, че повече е по-добре и за това, винаги се стреми към възможно най-дългите тренировки. Той е тренирал 6 пъти седмично с по 2 Тренировки на ден.

      1. Арнолд не е тренирал така целогодишно ,има достатъчно хора от това време с канали в you tube ,които разказват много за тогава ,качвал е по 2 3 кг ,когато е бил около 110 😀 . Сегашните топ културисти също не качват по 20 кг на година . Сериозно ли мислиш ,че всички са толкова тъпи и не знаят как да тренират и че само малцина са избраните да знаят "тайната" .Защо всички които тренират по системата на Ментзер не качват толкова ????? Цялата тая работа е един евтин маркетинг . Науката е доказала логиката , отвори което и да е научно проучване и ще видиш ,че например три серии увеличават протеиновия синтез повече от една и шест съответно повече от три ,но всичко си има граница .Протеиновия синтез остава завишен от 48 до 72 в крайни случаи ,няма ли завишен протеинов синтез няма и разтеж ,което означава ,че разтежа свършва някъде там.Нашите дядовци от старата школа са били зверски прави с тренировките за цяло тяло три пъти седмично. ТЦТ води до повече дни за възстановяване и повече дни за стимулация . В реалния свят по силни и здрави мускули няма да ти трябват след 2 седмици ,Защото тялото не знае дали това е тренировка или някоя гонитба с хищник например и кога той ще те подгони пак ,ако човешкото тяло се регенирираше толкова бавно никога нямаше да оцелеем като вид .

        1. ако три е по-добре от едно, то тогава шест ще е по-добре от три, то тогава 12 ще е по-добре от 6... то тогаава цял ден трябва да седим във фитнеса. Ако наистина тези, които твърдят, че си има граница, коя е тя? Защо никой не ни казва ? А относно това кой колко качва, това е строго индивидуално, когато Менцер говори за закон на идентичността, това означава, че човек е генетично лимитиран. Гените му определят колко ще качва(и само ако той тренира правилно, т.е. интензивно и без да претренира). Един организъм, като този на Арнолд не може да се сравнява с този на Франк Зейн. А тяхните не могат да се сравняват с тези на натурално трениращите. Аз, който тренирам по-рядко от веднъж на две седмици, успявам да правя подобрения и прогрес с килограмите и, или повторенията всеки път.

          1. Не повтаряй наизустени фрази ,не бъди кон с капаци много добре знаеш къде е границата тя е обширна и не би било реално да се опише тя е различна за всички а тя би се изразила с това КАК СЕ ЧУСТВАШ . Науката говори за нещо от 3 до 8 серии , но все пак това не е математика ,а е спорт не се описва ,ако качваш всеки път сила значи че дигаш 200 на лежанката вероятно ,ако искаш може да сверим ползутворния си спор , в които се надявам и двамата да излезнем с добро мнение един за друг със снимки ,къде мога да се свържа с теб ?

      2. Тотално некоректно е да осъждаш тренировките на един или друг билдер. Все пак говориш за Арнолд. Колкото и добра да е философията на Менцер, не би следвало да се сравнява с Арнолд, за който фактите са безспорни. И както на всички е ясно това което за единия работи, не означава, че и при другия ще проработи.

        1. Отговорът ти е доказателство за силата на философията. Приел си субективистичната на Джон Дюи, които твърди, че това, което е вярно за теб, за мен може да не е вярно. Такова мислене е предателство към реалността, защото реалността, законите на природата, на идентичността са еднакви както за мен, така и за теб и всички останали. Всички хора имат тяло, съставено от едни и същи органи и мускули, които могат да растат само, ако се стимулират интензивно. Това е обективен подход. Ако сгъваш за бицепс с молив, или пък правиш маратонни бягания, никога няма да въздействаш на мускулите за мускулна стимулация.

  4. Един от най добрите методи за продажба на продукт е да кажеш ,че всички предишни са грешни и ти имаш най доброто решение .Относно Арнолд сериозно ли не наистина ,ако той не знае как се успява кой знае ???

    1. За да отговоря точно, нека да видим историята: Майк Менцер е единствен, който отказва да рекламира хранителни добавки, защото не иска да лъже, че те притежават някакви специални сили. Единствената добавка, която Менцер е препоръчвал, това е креатинът, зашото не може човек да си го набави чрез организма си. А заинтересованите да продават са били Арнолд и Джо Уайдър, които са издавали всичко възможно. От добавки, фитнес зали, списания, артикули. Това, че Арнолд има репутация, не значи, че притежава познания или е наясно какво прави. Арнолд е преуспял, защото е бил страшно надарен генетично природно. Но ако погледнем рационално на нещата, ще видим че не заслужава толкова уважение, колкото хората му дават. Най-добрият ли е в сферата си ? Не. Лий Хейни безапелационно го побеждава и заслужено е номер 1 в света, но за него никой не говори. Човей, който е гледал мистър Олимпия 1980 година ще знае, че победата на Арнолд е подигравка, която става възможна, заради връзките които има. Майк Менцер и най-вече Крис Дикерсон са тотално подиграни. Ако някой е гледал Крис Дикерсон през 80 година на Олимпия, ще е наясно какво могъщество, сияние и красота се носи от него. А относно Арнолд, никога няма да ви каже (защото не знае) от какво се състои бодибилдинга и как трябва да подхождаме с него. Просто трябва да се отнасяме с хората според възможностите им и работата, която са извършили. Трябва да оценяваме справедливо.

      1. Здравейте, безспорно Майк Менцер и неговите методи работят-пример за това е Дориан и милиони трениращи по целия свят. Хеви дюти е цяла дилософия. Наскоро четох автобиографията на Арнолд и това определено е човек, който си поставя високи цели и знае как да ги постигне. Началото на всяка година си поставя цели в различни сфери и ги изпълнява. Същото е и с тренировките-на дъска си записва сериите и упражненията, които трябва да изпълни. Определено е имал визуализация как трябва да протече тренировъчната сесия и как да се подготви за състезание. Иначе последната му олимпия наистина ме подразни, всеки прави огромни жертви за да достигне такова ниво и не е честно да не се гледа обективно, а да спечели някой с по-голямо влияние и заради репутцията си

        1. Определено Арнолд знае какво е мотивация и как се печели. Това трябва да научим от него, но фактът, че е нямал знания и доказателства, например за сериите: защо е правил 5 серии ? а не 4 или 6? Защо е извършвал точно тези упражнения? Също и в диетичен план- защо спира въглехидратите и захарта? Менцер доказва, че това са двете най-важни съставки за човек и първи "приятели" на бодибилдъра.

    2. Ето за това е важна философията във всяка една сфера в живота. Първо- конят е животно, а животните нямат способността за концептуално мислене. Второ- да твърдиш, че не може да се опише границата и е обширна, по нищо не се различава от мистичната теория за Бог, който е безграничен и неописуем. Трето- също така, да споделяш, че на всеки е различна тази граница, това е субективистичната философия, която твърди, че за всеки човек реалността е различна и тя не е обектвина и абсолютна, а е продукт на човека. Ако някой практикува тази теория, реалността рано или късно ще го накаже за тези действия. Четвърто - чувствата на човек са емоционален отговор на ценностите и/или действията на даден човек. И като такива- те не бива да са главно средство за ръководене. Може след тренировка да се чувстваш все едно ще издържиш цял ден да тренираш, но трябва да знаеш кога да спреш, защото идва момента в който ще претренираш. И най-важното от всичко: Никога не съди за теорията по човекът, който я практикува. Това в повечето случаи не показва реалността и истината. Ако осъждаш например капитализма, като система, защото има мафиоти, които не са изкарали честно парите си, това изобщо не прави тази система неморална. Същото е и в бодибилдинга. Хеви Дюти се тренира от всякакви индивиди. Като започнем от жени, тежащи около 40 кг +-, до световни шампиони като Дориан Йетс, тежащи около 120 кг. Бодибилдингът е неблагодарен спорт, защото не всичко се постига с знания и труд, а е генетично заложен спорт. Въпреки това, правилната теория е тази, която ще предлага погрес винаги и абсолютно всеки път. Може този прогрес да е няколко грама само качени по тялото, но ще го има.

  5. Всичко, което е казвал Майк Менцер е вярно. Тренировките Хеви Дюти работят. Няколко години отделих и тренирах по подобни схеми и наистина силата се покачва, съответно и мускулната маса. Кратки и тежки тренировки, без излишно губене на време. Само, че наскоро реших да се пробвам с теста на Купър и да пробягам 3200 метра за 12 минути, който преди време без проблеми покривах, но се оказа, че издръжливостта ми е изчезнала. Затова сега трябва да прекратя Хеви Дюти тренировките и да работя за издръжливост. Изглежда, че идеална система за трениране не съществува.

    1. Високо интензивното трениране е анаеробно и като такова, то е несъвместимо с аеробното. Това са две противоположно, различно целящи подходи за развитието на две различни цели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

пудовка