zma

Френско разгъване от лег за трицепс - Втора част

4 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 14 сеп. 14 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ!

Днес ще ви представя едно допълнение към статията “Френско разгъване” от лег за трицепс. Почти веднага след като излезе предната статия, приятел на сайта ми изпрати имейл с неща, които не бях засегнал. Дълго се чудех дали да направя нова статия или просто да добавя коментара и накрая реших,че една "втора част" би било добро решение.


Здравейте приятели на Тренирай.БГ!

Днес ще ви представя едно допълнение към статията “Френско разгъване” от лег за трицепс. Почти веднага след като излезе предната статия, приятел на сайта ми изпрати имейл с неща, които не бях засегнал. Дълго се чудех дали да направя нова статия или просто да добавя коментара и накрая реших,че една "втора част" би било добро решение.

Здравей Александър!

Ще ти предложа допълнение към статията за „френското разгъване”.Мислех да го напиша като коментар – обаче ми се струва неподходящо, защото е малко дългичко. Пък предпочитам да чуя първо твоето мнение.

От лег спускането на лоста над главата за мен е твърде неудобно, изнася ръцете твърде назад и усилието за запазване на баланса нараства значително (ъгъла между мишниците и лежанката става твърде голям, при условие че трябва да е горе – долу 90°). Спускането на лоста трябва да става някъде в областта на горната част на челото и 2-3 пръста над него.

Спускането на лоста над глава е практично от полулег – тогава, когато лактите сочат към тавана ъгъла между мишниците и лежанката позволява свободно преминаване на лоста зад главата.

Според мен една от най – големите грешки при изпълнение произлиза от спецификата на движението т.е. в основата си френското разгъване е едноставно движение. При изпълнение на упражнението масово се наблюдава съпътстващо движение от раменните стави – движение ръцете наред – назад или разтваряне на лактите в страни или и двете в комбинация, което малко или много обезсмисля упражнението. Масовото „нечисто” изпълнение на движението (с включване на движение от раменните стави) създава измамно чувство за наличие на много сила, което води до покачване на работната тежест – тогава упражнението става опасно за ставните връзки в лакътя. Последното не е само теория от дебелите книги - реално познавам хора късали връзки при изпълнение на „френско”.

За тези, които не могат да усетят упражнението с прав или с „EZ” лост нека пробват с лоста позволяващ неутрален хват (знаеш за кой лост говоря просто незнам как се казва за да го назова точно). Неутралния хват е и по – удобен за китките. Ако и тогава не са доволни или страхуват да не си изпуснат лоста на носа – нека пробват с дъмбели/гири, отново с неутрален хват.

И накрая един съвет(особено към новобранците): Понеже „френското” за трицепсите се явява като тежко упражнение (както е лежанката за гърдите) нека е като второ упражнение. За доброто на лактите (най – слабото звено при това упражнение), нека започнем с няколко серии горен скрипец след, което да преминем към „тежката артилерия”.

Ето и тази информация ми се иска да я има на страницата отделена за статията.

Поздрави.

"Френско разгъване" от лег - Първа част

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! В продължение на години поддържам имейл комуникация с много от читателите на сайта. Повечето задават въпроси свързани със съставянето на стабилна... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Искам да ви предложа една програма с приоритет за развитие на ръцете (те са ми слабост, предполагам и на много от... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! И, за бога момчета, тренирайте краката си!!! Толкова нелепо изглежда развита горна част на тялото с неразвита долна част. Постоянно наблюдаваме... Прочети повече

4 коментара

  1. Френското мачка лактите, а има и толкова други хубави упражнения за трицепс. А разгъването в лакътя не е единствената функция на трицепса, а и изобщо такива категоризации кое е правилно и кое - грешно не са много правилни.

  2. Доста истина има в тази статия , а преди време забелязах мой познат да правоо фенско от пейка на полу лег и го попитах как го усещащ така по-добре , по тежко или той каза , че не е фен на френското и доста рядко го правил което си е грешка за мен просто е решил да опита и чувстав трицепса меко казано смачкан , но като се замисля точката в която тръгва щангата и самата концентрация е наистина по-добра от хоризонтално легнало положение !!!
    Точно когато прочетох по-предната статия "Френско разгъване" се сетих за едно упражнение което лично аз често правя и исках мнението на Сашо и на всички тук какво мислят за него и който го прави как го усеща то е "Разгъване на дъмбел зад врат с две ръце" мисля , че е добро бих казал базово и тежко упражнение !!!

    1. Това е най-доброто упражнение за трицепс, когато става въпрос за обема на мускула.Това е единственото упражнение, при което аз чуствам трицепса как се помпи на максимален потенциал! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

пудовка