Пет тренировъчни грешки които трябва да избягваме!

Здравейте, натурално трениращи приятели! Ако от дълго време не сте забелязали прогрес или нещо ви съмнява в моментната ви програма, моля хвърлете едно око по-долу.

Вече всички знаем ,че мускулите се правят трудно,че отнема време и са нужни знания.Няма начин, такъв е живота – преди да получиш трябва да дадеш или как беше приказката за безплатния обяд и американците.

Тренировките с тежести са може би най-добрата инвестиция която може да направим за своето тяло,за своето здраве и своето бъдеще, а ако щете и старини.

Разбирам и по-младите читатели които искат всичко “тук и сега”.Но както казах,нищо не идва на готово – трябва време, знания,труд и най-вече постоянство.

Тук ще изброя някои от най-големите грешки,които застават между нас и така жадуваните мускули:

 1. Не нараствате на сила – ако не покачвате силата си месец след месец и година след година,то не очаквайте някаква съществена промяна във външният си вид. Разбира се най-силните мускули не са най-големи и обратното,но определено има връзка между нарастването на сила и мускулната маса.Спомнете си първия принцип на бодибилдинга.
 2. Тренирате с грешните упражнения - сега е супер модерно да се тренира по сплит програма с по 4 упражнения за мускул или нещо подобно.Правят се упражнения за задно рамо,върха на бицепса,страничната глава на трицепса и долния клепач.За последното се шегувам,но схващате за какво става въпрос.Набляга се на всичко друго, но не и на основното.Създайте основната си маса с базовите упражнения и едва след това си играйте по украсата. Ето едни от най-добрите упражнения и ако нямате здравословен проблем е добре да ги правите.Нека програмата ви се върти около – Клек,Мъртва тяга,Повдигане от лег,Набиране,Гребане с щанга,Раменни преси с щанга,Кофички.
 3. Качвате прекалено бързо работните тежести - тук вина имат и собствениците на зали.Направо е недупостимо да няма тежести от по 1кг да не говорим за 0,5 кг. Разберете изграждането на силата става бавно и постепенно.С най-малките дискове които има по залите от по 2,5 кг – минумума с който може да увеличим тежестта е 5кг, е ако правите упражненията с по 100 и на горе килограми 5% увеличение е ОК.Ами ако тежестта е 50 или 60 кг? Както казва МакРобърт най-добрите покачвания са от по 1-2 кг на седмица. Нека помислим! В годината има 52 седмици или 12 месеца, ако качваме “само с по 4-5 кг” на месец, то в края ще имаме “актив” от +50-60кг ,как ви се струва?
 4. Лоша техника на изпълнение - Тренирането с базови упражнения е най-доброто, което може да направите за да изградите мускулната си маса.Но неправилното им изпълнение може да ви извади от строя за много дълго време. Запомнете правилната техника е “кралския път” към големите мускули. Оставете егото си на входа на залата.Намалете тежестите и започнете да учите техниката.Когато станете 100% прецизен, едва тогава сте готов да трупате тежести по лоста и то внимателно.
 5. Прекалено много тренировки - може би най-голямата грешка.Ако тренирате натурално и не ползвате “подсилки” е много глупаво да тренирате както “големите от списанията”.Крайния резултат в повечето случаи кръжи около нулата. Колкото и невероятно да звучи “бодибилдинга е много просто нещо” – тренировка+храна+почивка=покачване на силата , а от там и на мускулната маса.Акo не качвате сила, което е първия признак за това дали сте на прав път,то или тренирате повече от колкото трябва или не се храните достатъчно или почивката е малко или всичко заедно. Има едно неписано правили за натурално трениращи, а то е че почивните дни трябва да са повече от тренировъчните.

Хубаво се вгледайте в тези 5 често срещани грешки и току виж сте намерили решение за вашия проблем.

 BRAWN Бодибилдинг без стероиди

Tags: , , , , , , , , ,

3 Responses to Пет тренировъчни грешки които трябва да избягваме!

 1. Ицо
  28.08.2012 at 21:39

  Това , че трябва да покачваме силата за да расте мускула е вярно за начинаещ и средно напреднал / максимум 3-4 год. след започване на тренировки с тежести/. За тези, които това е начин на живот се задоволяват просто тежестите да не намаляват. Иначе по тази логика 50 годишни трениращи с 30 години стаж в залата трябва да правят по 500 кг. тяга и 300 кг. лег.

  • Александър Георгиев
   28.08.2012 at 22:12

   Прав си и ти, но пак донякъде :)
   Дали си начинаещ или средно напреднал не се определя от това колко време си “висял в залата”, а от това до какви тежести и размери си стигнал.Иначе във всяка зала има “напреднали” с по 5-6 години стаж, ама не им личи :)
   Качването на тежести е дори по-важно за напредналите,тъй като при тях това вече е много трудно и трябва да се правят какви ли не фокуси за да добавят едни 5-10 кг на година,така че от тая гледна точка няма опасност някой ей така да клекне с 300 кг на 50 години :)
   Но пък има случай, на мъже над 50-те да правят тяга с 220 кг – лично аз познавам един такъв напълно натурален пич :)

  • Божидар
   29.12.2012 at 17:14

   Каква логика те гони, бе? има си генетичен потенциал, който се достига за 3-5г. здрави тренировки. Александър ти е дал много точен пример с човека, кото познава. И аз си имам един такъв само дето е на 62 и вдигаме заедно на много упражнения. Давам ти пример 50кг бицепс осмици. В началото е важна грубата сила и маса, после идва оформянето. Това е имал в предвид с тази статия.
   Между другото снимката на Бил Пърл е много яка! Поздравления за нея, както и за другите черно-бели снимки “ала Дориан Иейтс”. Чудно защо все такива снимки слагаш ;)

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Категории

Последни коментари

РЕКЛАМА

Намерете ни във Facebook

Архиви

РЕКЛАМА

Copyright © 2011 - 2014 trenirai.bg. Всички права запазени! Чрез ползването на сайта вие изрично се съгласявате да прилагате предоставената информация на свой собствен риск!
DMCA.com