zma

Голям гръден кош от Стив Рийвс

6 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 24 фев. 12 от Александър Георгиев

"Всеки се възхищават на мъж с голям гръден кош'' - тези думи са на легендарния Стив Рийвс. Стив Рийвс е еталон за красива мъжка фигура - широки рамена, голям гръден кош, тясна талия, стройни бедра и големи и красиви ръце.

Винаги има какво да се научи от титани в бодибилдинга като него. В списание "Your Phisique" от май 1948 Стив Рийвс предлага програма за акцентиране и развитие на гръдния кош. Години по късно програмата е включена в списъка с най-добрите тренировки за всички времена.

Тренировка за гръден кош от Стив Рийвс

  1. Повдигане на щанга или дъмбели от наклон - 3х8-12
  2. Флайс с прави в лактите ръце - 3х8-12
  3. Стандартен флайс - 3х8-12
  4. Суперсерия:
  • Клек - 2х20
  • Пуловер - 2х20

Съществен елемент в тази програма са финалните 2 суперсерии. Клековете с по 20 повторения предизвикват множество учестени вдишвания, което от своя страна предизвиква натиск на гръдния кош "от вътре на вън". Kато добавим веднага след това и пуловера с много повторения, то този ефект става многократно по-силен.

стив рийвс

Стив Рийвс препоръчва при клека с 20 повторения при първите 5 повторения, които са по-лесни да се прави по едно дълбоко вдишване. При вторите 5 повторения по 2-3 дълбоки вдишвания. При третите 5 повторения по 3-4 дълбоки вдишвания и при последните 5 повторения, 4-5 дълбоки вдишвания.

Разбира се и тежестта трябва да е такава, че след десетото повторение, да имаме нужда от всичките тези почивки за вдишвания. Така конструирана програмата на Рийвс предоставя цялостното натоварване, от което се нуждае развитието на гръдния кош като цяло. Забележете става въпрос за развитие на гръден кош като цяло, а не гърди.

Тъй като по-това време сплит тренировките са били непознати и се е тренирало цялото тяло в една тренировка, то Стив Рийвс препоръчва да се намали натоварването с 1/4 на останалите мускулни групи. За да може да се акцентира върху дадена част от тялото, в случая гръден кош.

Ако трябва да осъвременим тренировката и да я вмъкнем в някоя сплит програма, то най-логичното е да се тренират гърди и крака в един ден. Лично аз, когато изпробвам нова програма винаги се придържам към оригинала за няколко седмици, преди да реша да променя нещо, тъй като искам да усетя как работи и да вникна в идеята.

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Нека в тази статия разгледаме едни от най-важните правила за покачване на сила и мускулна маса, що се отнася до обикновени... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Тренирането за хипертрофия е съществен елемент от програмата за увеличаване на мускулната маса. В тази статия ще разгледаме основните принципи и... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Пудовка или kettlebell (от английски), е тежест с характерната си форма на кълбо с дръжка. Тя е неизменна част от фитнеса... Прочети повече

6 коментара

  1. ДИХАТЕЛНИ КЛЕКОВЕ - усещане почти като ...........
    при висок адреналин + мощна еякулация.

  2. Може ли да дадете пример как да се намали с 1/4 натоварването на другите мускулни групи?

    1. Например ако правиш 8 работни серии за мускулна група махаш 2. Идеята е когато се акцентира върху дадена част, то другите да дадат малко назад, намаляват се серии, упражнения и не се тренират до отказ. Всичко се насочва към мускула с предимство, енергия, храна възстановяване и т.н.

      1. Според мен е много относителна тази програма. Не вярвам да има резултат за хора минали юношеската възраст тъй като засяга костите. За по-младите под 18-20 години би било ефективно кактои и за хората с тесни рамена и малък гръден кош заради гена си.

  3. Лично мнение. Най-красивото в мъжа са гърдите и корема.

    Кръговите тренировки, обаче не са за всеки. Едно е да се пише и дават съвети, а съвсем друго е да опиташ. След загрявка, 20-25 мин. гърди, раменен пояс, корем, кръст, седалище е убийствено. Естествено не с упражнения от физзарядка...

    1. Тук опираме до умствения капацитет на човека, т.е. да пригоди нещата към себе си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Прогресивен метод